"Αιμορραγία" του ΕΛΑΠΕ 11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα με το target model - Δικό του μοντέλο προβλέψεων παραγωγής σχεδιάζει ο ΔΑΠΕΕΠ

Την ανάπτυξη μοντέλου προβλέψεων για την παραγωγή του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΠΗΕ) και Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής (ΣΕΣΤ) που εκπροσωπεί στο Target Model, δρομολογεί ο ΔΑΠΕΕΠ. Γι΄ αυτό τον σκοπό, η διοίκηση του Διαχειριστή έχει προκρίνει τη λύση δημιουργίας ενός νέου συστήματος από το μηδέν και όχι της προμήθειας μίας έτοιμης πλατφόρμας.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σχεδιαστεί εξαρχής στη βάση των ιδιαιτεροτήτων των εγχώριων χονδρεμπορικών αγορών.

Ανεξάρτητα πάντως από τη «φόρμουλα» για την ανάπτυξη του εργαλείου, η εκπροσώπηση του χαρτοφυλακίου του ΔΑΠΕΕΠ με βάση τις προβλέψεις που θα κάνει ο ίδιος, και όχι με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, φαντάζει περίπου μονόδρομος αν ληφθούν υπόψη τα κόστη απόκλισης που έχει ήδη «γράψει» ο ΕΛΑΠΕ. Κι αυτό γιατί η επιβάρυνση έχει εξελιχθεί σε μία νέα σημαντική πηγή εξόδων για τον Ειδικό Λογαριασμό, η οποία μάλιστα δεν έχει ληφθεί υπόψη στις εκτιμήσεις του Δελτίου του Διαχειριστή για το 2021.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από την έναρξη λειτουργίας των νέων χονδρεμπορικών αγορών (δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου) και έως την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, για κάθε MWh που εκπροσωπήθηκε από τον ΔΑΠΕΕΠ, η επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 11 ευρώ κατά μέσο όρο. Για να υπάρξει σύγκριση, αρκεί να αναφερθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2011 και έως τον Νοέμβριο του 2020 (το τελευταίο έτος δηλαδή λειτουργίας του mandatory pool), ο Ειδικός Λογαριασμός όχι μόνο δεν είχε κόστος από τη συμμετοχή του στην αγορά, αλλά όφελος κατά μέσο όρο 0,12 ευρώ, για κάθε παραγόμενη MWh.

Το πρόβλημα των υψηλών επιπέδων στα οποία διαμορφώνεται το κόστος αποκλίσεων τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, Γιάννης Γιαρέντης, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ αναγνώρισε πως οι προβλέψεις που κάνει ο ΑΔΜΗΕ αναπτύχθηκαν για άλλο σκοπό, δηλαδή την κατανομή της ενέργειας, τη στιγμή που το ζητούμενο για τον ΔΑΠΕΕΠ είναι τα όσο το δυνατόν μικρότερα δυνατά «πέναλτι» για τον ΕΛΑΠΕ.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο κ. Γιαρέντης επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανάπτυξης ενός μοντέλου «κομμένου και ραμμένου» εξαρχής στα μέτρα των εγχώριων αγορών. Όπως εξήγησε, δεν έχει νόημα η προμήθεια ενός έτοιμου μοντέλου πρόβλεψης που θα το βάλει ο Διαχειριστής να δουλέψει, καθώς όσες προσαρμογές κι αν γίνουν στην πορεία στον αλγόριθμο, δεν θα αναιρεθεί το γεγονός ότι αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιηθεί σε ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας.

 

 

13 Ιανουαρίου 2021

energypress