Αίγυπτος: 7 mega deals 40 δισ. δολαρίων σε πράσινο υδρογόνο και ΑΠΕ

29 02 2024 | 15:10

Επτά πολύ σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες ύψους 40 δισ. δολαρίων υπογράφει η Αίγυπτος με διεθνείς κατασκευαστικές εταιρείες, όπως μετέδωσε το Reuters το απόγευμα της Τετάρτης (28/02).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συμφωνίες αφορούν στους τομείς του πράσινου υδρογόνου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι συμφωνίες αφορούν σε ενεργειακά projects που θα υλοποιηθούν στην οικονομική ζώνη της διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Παράλληλα, αναμένεται επένδυση ύψους περίπου 12 δισ. δολαρίων για μια πιλοτική φάση, ακολουθούμενη από άλλα 29 δισ. δολάρια για την πρώτη φάση, δήλωσε η υπουργός Προγραμματισμού Χάλα αλ Σάιντ σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Αίγυπτος έχει υπογράψει μια σειρά από Μνημόνια Κατανόησης (MoU) και συμφωνίες-πλαίσια για την ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου τα τελευταία δύο χρόνια.

Η βορειοαφρικανική χώρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως κόμβος πράσινου υδρογόνου και ΑΠΕ, αλλά αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

(Liberal.gr)

d