Το 100% της ΑΝΕΜΟΣ αποκτά ο Όμιλος Motor Oil - "Παίρνει" από την Ελλάκτωρ και το υπόλοιπο 25% της εταιρείας

24 07 2023 | 01:09Energypress

Στην πώληση του ποσοστού που κατέχει στην Anemos Res Ηoldings, θυγατρική της More του Ομίλου Motor Oil, ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ελλάκτωρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων και ο καθορισμός της αποτίμησης του ποσοστού της Ελλάκτωρ. 

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η More θα κατέχει το 100% της Anemos. 

Η συναλλαγή για την μεταβίβαση από την Ελλάκτωρ του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προς την εταιρεία Anemos Res Holdings AE (Anemos Holdings HOLDINGS), θυγατρικής της More κατά 75%, και στην οποία η Ελλάκτωρ συμμετέχει με ποσοστό 25%, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ το συνολικό τίμημα για τη μεταβίβαση του του 75% ανήλθε σε 671,5 εκατ. (equity value).

Η Anemos Res, η οποία δημιουργήθηκε από την απόσχιση του κλάδου των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κατέχει 24 αιολικά πάρκα σε λειτουργία, ένα μικρό φωτοβολταϊκό (2 MW) και ένα υδροηλεκτρικό σταθμό (4,95 MW), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 493,35 MW καθώς και υπό ανάπτυξη έργα, ισχύος 1505,4 MW, στα οποία περιλαμβάνονται αποθηκευτικοί σταθμοί, ισχύος 417,46 MW.

Από την άλλη πλευρά, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την διοίκηση της More η εταιρεία μετά την ενσωμάτωση του χαρτοφυλακίου από την εξαγορά του Ελλάκτωρα, θα πλησιάζει τον επόμενο στόχο της για εγκατεστημένη ισχύ περίπου 1GW, η οποία θα είναι ικανή να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά. Παράλληλα, η MORE θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, περισσότερο από 2,2 GW.

Σημειώνεται ότι η More είναι ένας από τους μεγαλύτερους ΦΟΣΕ στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας περίπου 0,5 GW. Συνολικά η More θα είναι μία εταιρία με περίπου €130 εκατ. EBITDA και επενδεδυμένα κεφάλαια €1,6 δισ.

Τα πλάνα της εταιρείας περιλαμβάνουν: Τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου πηγών ενέργειας από ΑΠΕ, την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης και την εστιασμένη ενασχόληση με υπεράκτια αιολικά.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε η εταιρεία εξετάζει προοπτικές ανάπτυξης εκτός των συνόρων μέσα από εξαγορές. 

(capital.gr)

 

 

 

σ