Όπως θα έλεγε και ο Κλιντ Ίστγουντ η κλιματική αλλαγή δεν είναι άποψη.

Ενθυμούμενος την όχι τόσο κομψή αλλά ακριβέστατη ρήση του μοναδικού Κλιντ Ίστγουντ για την «άποψη», αυτήν που όλοι έχουμε επί παντός επιστητού, ξεκινάω από το τέλος του άρθρου λέγοντας ότι «η κλιματική αλλαγή δεν είναι άποψη».

Δεν μπορείς να έχεις άποψη για μια επιστημονική πραγματικότητα, για ένα νόμο της Φύσης.

Δεν υπάρχει λόγος και αντίλογος για την κλιματική αλλαγή για να δούμε προς τα που γέρνει η αλήθεια. Η κλιματική αλλαγή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, υπάρχει, συμβαίνει τώρα, την έχουμε προκαλέσει εμείς και αυτό το δέχεσαι και πορεύεσαι με σύνεση ή ανοησία (καλημέρα πρόεδρε).

Δεν μπορείς να έχεις άποψη για τη βαρύτητα. Το δέχεσαι και προσαρμόζεσαι αν θέλεις να επιβιώσεις. Για παράδειγμα δεν πέφτεις από ένα αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο, επειδή η βαρύτητα σε περιμένει στο έδαφος να σε καλωσορίσει.

Στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής, προσαρμογή σημαίνει ότι παύεις να χρησιμοποιείς ορυκτά καύσιμα που χειροτερεύουν την κλιματική αλλαγή. Αυτό κάνεις. Σου αρέσει, δεν σου αρέσει. 

Όπως δεν λες, να πάει να κουρευτεί η βαρύτητα εγώ θα πετάξω, δεν μπορείς να λες στα παλαιότερα των υποδημάτων μου η κλιματική αλλαγή.

Τότε γιατί στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής υπάρχει τόση αμφισβήτηση;

Γιατί δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή έχει μια σοβαρή διαφορά από την βαρύτητα.

Οι επιπτώσεις της βαρύτητας είναι άμεσες και συνήθως αφορούν μόνο τον ενδιαφερόμενο ή και ελάχιστους άτυχους άλλους.

Αίφνης αποφάσισες ότι δεν ισχύει η βαρύτητα και βγαίνεις στο μπαλόνι του 6ου και περπατάς στο κενό για να το αποδείξεις. Φυσικά σε μαζεύει το ασθενοφόρο για να σε παραδώσει στη νεκροφόρα

Εσένα. Τον αμφισβητία. Όχι τον γείτονα.

Εδώ είναι το πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή.

Όλοι αυτοί που την αμφισβητούν το κάνουν ανέξοδα.

Καθισμένοι στο θεωρείο του Μάπετ σώου του σπιτιού ή γραφείου τους, που τους παρέχουν τα σόσιαλ μίντια, αμολάνε την βαθυστόχαστη αμφισβήτηση της επιστήμης και γυρνάνε πλευρό.

Δεν υπάρχει πρόβλημα. Άλλοι θα την πληρώσουν.

Όπως γράφουν τα πανέξυπνα παιδιά μας:

1
«Εσείς θα πεθάνετε από γηρατειά κι εμείς από κλιματική αλλαγή»

Τολμάμε να αμφισβητούμε την επιστήμη και να παίζουμε τις ζωές των παιδιών κορώνα γράμμα. Το άκρον άωτο της γονικής αγάπης και έγνοιας.

Προφανώς δεν είναι όλοι οι αμφισβητίες σε αυτήν την κατηγορία. Υπάρχουν και αυτοί που ξεκάθαρα εξυπηρετούν συμφέροντα της αυτοκρατορίας των ορυκτών καυσίμων.

Οι αυτοκρατορίες δεν παραδίνουν την κυριαρχία τους. Χρειάζεται προσπάθεια σκληρή και επίμονη για να «πεισθούν».

Και μέρος της προσπάθειας είναι η αποδόμηση των θεωριών συνωμοσίας.

Οι θεωρίες συνωμοσίας του σκοτεινού διαδικτύου η των φωτεινών μίντια, εξυπηρετούν ένα και μόνο σκοπό: να συγκαλύψουν τις πραγματικές και ολοφάνερες συνωμοσίες που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας, αλλά κάποιοι, όπως οι ταχυδακτυλουργοί, τραβάνε στην προσοχή μας αλλού, π.χ. σε μια θεωρία συνωμοσίας και έτσι χάνουμε την ουσία, δηλαδή την πραγματική συνωμοσία .

Υπάρχει μεγαλύτερη συνωμοσία από αυτήν των εταιρειών ορυκτών καυσίμων που γνωρίζουν δεκαετίες τώρα τις συνέπειες της χρήσης των ορυκτών καυσίμων αλλά όχι μόνο δεν αναζητούν λύση αλλά αντίθετα ενισχύουν τους αμφισβητίες; Χώρια οι πόλεμοι οι καταστροφές  και οι θάνατοι για την εξασφάλιση των πηγών ενέργειας.

Φυσικά και υπάρχει μεγαλύτερη συνωμοσία κι έχει ονοματεπώνυμο:  Γκρέτα Τουνμπεργκ!! (κατάλληλη μουσική υπόκρουση)

Τι κρύβεται πίσω από την Γκρέτα;

Ποια είναι η Γκρέτα; Τι σκοπό έχει η κοτσιδού σουηδέζα; Ποιος κινεί τα νήματα; Από πού μας ήρθε; (πληροφορίες ότι ήρθε από τον πλανήτη Κρύπτον ελέγχονται ως ανακριβείς…)

Η Γκρέτα, αυτό το δεκαεξάχρονο προικισμένο με κοινό νου, απλά προσπαθεί να μας πείσει, όπως και αυτή η υπέροχη γελοιογραφία: να αναζητήσουμε και να πετύχουμε το αυτονόητο

1
"Κι αν η κλιματική αλλαγή είναι ψέμα και φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο χωρίς λόγο;"

Ένα κόσμο βιώσιμο.

Αυτό που θα έπρεπε να επιδιώκουμε και χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Δηλαδή ζητάει να κάνουμε ότι θα έπρεπε να κάναμε χωρίς να μας το ζητήσει κανείς. Και το ζητάει με επιχειρηματολογία που στηρίζεται 100% στην επιστήμη!!

Ε, αυτό και αν είναι σκάνδαλο και σκοτεινή συνωμοσία πρώτου μεγέθους.

Όταν το αυτονόητο γίνεται ύποπτο, τότε έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα ως κοινωνία. Και όταν τα fake news γίνονται ισχυρότερα της επιστήμης, ώρα να φεύγουμε.

Μα που να πάμε; Αφού το λέμε και το ξαναλέμε: Δεν υπάρχει πλανήτης Β’.

 

Δεινόσαυροι στο δωμάτιο (και στο βάθος…… πυρηνική ενέργεια).

Υπάρχει και ένα ακόμη σχέδιο στο τραπέζι των μοναδικών πραγματικών συνωμοτών.

Το σχέδιο αυτών των αθεράπευτων δεινοσαύρων είναι η τελική λύση της πυρηνικής ενέργειας.

Το μεγάλο κατά τη γνώμη τους, χαρτί της πυρηνικής ενέργειας είναι ότι δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα. Και αυτό, στο μυαλό των ανθρώπων αυτών, συγχωρεί την θανάσιμη απειλή που συνιστά η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων.

Θα τους είχαμε νωρίτερα στο προσκήνιο, αλλά η Φουκουσίμα τους χάλασε τα σχέδια.

Επανέρχονται, όμως. Όλο και πιο συχνά εμφανίζονται άρθρα που εκθειάζουν την λύση της πυρηνικής ενέργειας, αγνοώντας ότι οι πυρηνικοί σταθμοί πέρα από τους κινδύνους στους οποίους θέτουν την κοινωνία, δεν λειτουργούν με ασφάλεια σε συνθήκες καύσωνα (συνθήκες που θα είναι στην καθημερινότητα του μέλλοντος) λόγω των αναγκών ψύξης που έχουν και οι οποίες δεν καλύπτονται όταν έχει καύσωνα και ανεβαίνει η θερμοκρασία των υδάτων που χρησιμοποιούν για ψύξη (παρακείμενα ποτάμια κτλ) .

Και φέτος το καλοκαίρι πολλοί πυρηνικοί σταθμοί έκλεισαν εξ αιτίας αυτού του λόγου.

Κι όμως τα σχέδια παραμένουν και απλά περιμένουν την ώρα τους.

Οι Τραμπ αυτού του πλανήτη εκτός από φιλοκαρβουνάδες είναι και φιλοπυρηνικοί και θα στηρίξουν τέτοιες αποφάσεις. Άλλωστε δεν χρειάζονται και σοβαρά επιχειρήματα. Το κοινό ικανοποιείται εύκολα. (Αλήθεια που ήταν οι Κούρδοι στην Νορμανδία; ….. Θου κύριε….)

Και τώρα τι γίνεται;

Τα παιδιά μας είναι στο δρόμο. Ευτυχώς!!!

Εμείς τι κάνουμε είναι το ερώτημα. Πάντα αυτό ήταν το ερώτημα.

Εμείς οι δεινόσαυροι κλεισμένοι στο δωμάτιο του πανικού, βλέποντας τη ζωή μας στα σόσιαλ μίντια.

 

 

Γιάννης Τσιπουρίδης

14 Οκτωβρίου 2019