Καθ. Αρθούρος Ζέρβος, Πρόεδρος REN21: «Πρέπει οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν τους κανόνες και το περιβάλλον για την στροφή σε ένα αποτελεσματικό ενεργειακό σύστημα με βάση τις ανανεώσιμες πηγές. Παγκοσμίως. Τώρα.»

«Είναι σαφές ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αποτελεί πλέον βασική ενεργειακή επιλογή, και αυτό είναι υπέροχο. Όμως, η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα δεν πρέπει να μας οδηγήσει να πιστέψουμε ότι είναι εγγυημένη η επιτυχία τους γενικά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση πέρα από τα πακέτα οικονομικής ανάκαμψης. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουν τους κανόνες και το περιβάλλον για την στροφή σε ένα αποτελεσματικό ενεργειακό σύστημα με βάση τις ανανεώσιμες πηγές. Παγκοσμίως. Τώρα.»,  δηλώνει  ο Αρθούρος Ζέρβος, Πρόεδρος του REN21.

Τα στοιχεία της νέας εμβληματικής έκθεσης του REN21 GSR2020(συνημμένη) λειτουργούν σαν ξυπνητήρι. Είναι σαν αφύπνιση από το λήθαργο.

Το REN21 στην προεδρία του οποίου εξελέγει για 3η συνεχόμενη θητεία ο καθ. Αρθούρος Ζερβός, είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός που λέει τα πράγματα με το όνομα τους.

Συγκεκριμένα αυτό που λέει ο διεθνής οργανισμός είναι ότι, ναι μεν είναι καλοί οι πανηγυρισμοί για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά δεν πρέπει να μας δημιουργούν την αυταπάτη ότι όλα έχουν καλώς

Ας δούμε γιατί με στοιχεία από την έκθεση.

 

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ

Προστέθηκαν πάνω από 200GW ΑΠΕ το 2019.

1

47 χώρες έχουν ξεπεράσει το όριο του 1GW εγκαταστάσεων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά.

 

1

Για 5ο συνεχόμενο έτος οι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ είναι περισσότερες από νέες εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων και πυρηνικών μαζί.

 

1

Πάνω από το 27% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από ΑΠΕ.

 

1

 

ΤΑ ΚΑΚΑ ΝΕΑ

Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παγκόσμια συνολική κατανάλωση ενέργειας, σε όλους τους τομείς, είναι ακόμη τραγικά μικρή.

Σχεδόν 80% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

 

 

1

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό, παρόλο που τα απόλυτα νούμερα των εγκαταστάσεων ΑΠΕ αυξάνονται κάθε έτος;

Απλά επειδή αυξάνεται και η συνολική ζήτηση ενέργειας και η ετήσια αύξηση στις ΑΠΕ καλύπτει μόλις το 1/3 αυτής της αύξησης της ζήτησης.

 

 

1

Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται το γεγονός, πως πάνω από το 80% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης πηγαίνει στη θέρμανση στην ψύξη και στις μεταφορές.

Κι σε αυτούς τους τομείς, η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι ακόμη από μικρή έως πολύ μικρή.

 

1

 

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Σταματάμε να πανηγυρίζουμε, σηκώνουμε τα μανίκια και:

  • προωθούμε τον εξηλεκτρισμό
    • των τομέων μεταφορών (όλων: σε στεριά, αέρα και θάλασσα) και
    • του τομέα θέρμανσης και ψύξης.
  • προωθούμε την εξοικονόμηση ενέργειας παντού όπου είναι τεχνικά εφικτό (και είναι εφικτό σε πάρα πολλούς τομείς και με άπειρες εφαρμογές)
  • επιταχύνουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε συνεργασία και με συμμετοχή της κοινωνίας, την οποία οφείλουμε να ενημερώσουμε με βάση τις αρχές της επιστήμης, ώστε να διαλυθούν οι μύθοι και να αντιληφθεί το διακύβευμα.
  • Και δεν ξεχνάμε ότι
    • Η απανθρακοποίηση γίνεται με ΑΠΕ και όχι με ρυπογόνο αέριο (άκου φυσικό αέριο)
    • το υδρογόνο πρέπει να είναι πράσινο (δηλαδή να παράγεται με χρήση ΑΠΕ) και όχι μπλε (με ρυπογόνο αέριο) ή γκριζόμαυρο (με άνθρακα)

Αυτά και ο θεός Αίολος να βάλει το χέρι του.

Γιάννης Τσιπουρίδης

19/05/2020

Συνοδευτικα Αρχεια