Η ΜΕΤΚΑ προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού 200 Μεγαβάτ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Με πολύ ταχείς ρυθμούς η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μπαίνει στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα έργου της, την κατασκευή του τρίτου και μεγαλύτερου τμήματος του φωτοβολταϊκού συμπλέγματος 230 Μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πάρκου των 200 Μεγαβάτ (υπάρχουν άλλα δύο πάρκα, από 15 Μεγαβάτ το καθένα) ολοκληρώθηκε και μειοδότης υπήρξε η ΜΕΤΚΑ, η οποία ανακηρύσσεται και επίσημα σήμερα προσωρινός ανάδοχος.

Με δεδομένο ότι η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει "κλειδώσει" για το έργο χρηματοδότηση project finance χωρίς εξασφαλίσεις από κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, το έργο θα προχωρήσει άμεσα, με την κατασκευή να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το έργο θα κατασκευαστεί με bifacial panel και tracker.

Την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται το πρώτο από τα δύο 15άρια του συμπλέγματος (εντυπωσιακά γρήγορα, μέσα σε 15 μήνες), και συνεχίζει η κατασκευή του δεύτερου πάρκου των 15 Μεγαβάτ.

Η εταιρεία «τρέχει» την περίοδο αυτή και την ενότητα φωτοβολταϊκών των 50 MW στη Μεγαλόπολη. Έχουν ανοίξει οι προσφορές των πέντε μεγάλων ξένων και ελληνικών ομίλων που διεκδικούν την ανάληψη κατασκευής του συγκροτήματος που θα είναι το πρώτο έργο στην Ελλάδα που δεν θα επιδιώξει συμμετοχή σε διαγωνισμούς για εξασφάλιση "ταρίφας" αλλά θα προχωρήσει σε διμερές συμβόλαιο με πώλησης του ρεύματος με τη μητρική ΔΕΗ στο πλαίσιο του target model.

Πρακτικά, η εταιρεία έχει δρομολογήσει την έναρξη κατασκευής εντός των επόμενων 24 μηνών έργων ισχύος 500MW, που σημαίνει ότι βρίσκεται εντός του στόχου για εγκατάσταση συνολικά 1,5GW έργων μέχρι το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ, προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων 3,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2023 εκ των οποίων το 34% θα κατευθυνθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στόχος της επιχείρησης είναι να πενταπλασιαστεί η παραγωγή ΑΠΕ από 0,3 σε 1,6TWh.

Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των  1,9 Γιγαβάτ φωτοβολταϊκών που είχε καταθέσει πριν από περίπου ένα χρόνο και για τα οποία έλαβε πρόσφατα βεβαιώσεις Παραγωγού, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέθεσε στη ΡΑΕ, στον κύκλο Δεκεμβρίου, αιτήσεις για φωτοβολταϊκά περίπου 650 Μεγαβάτ στη Βόρεια Ελλάδα, μέσα στα οποία και πλωτά φωτοβολταϊκά περίπου 50 Μεγαβάτ σε λίμνες ορυχείων και αρδευτικών έργων.

Μετά και τις τελευταίες κινήσεις, η ΔΕΗΑΝ πλασάρεται ως η εταιρεία με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων στη χώρα.

Μέρος των αδειών αυτών πιθανόν να αξιοποιηθούν και στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Γερμανική RWE, συνεργασίας που φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο για οριστικοποίηση μετά τις επαφές που είχαν τα δύο μέρη κατά το τελευταίο διάστημα.

31 12 2020

energypress