Axia Research: Τι θα στοιχήσουν στις εισηγμένες ενεργειακές εταιρείες η έκτακτη εισφορά και τα νέα μέτρα Χατζηδάκη για τον ΕΛΑΠΕ.

Σε περίπου 87 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το «τίμημα» που καλούνται να πληρώσουν οι τέσσερις "εισηγμένες" στο φόντο των πρόσφατων μέτρων του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, όπως προκύπτει από σχετική έκθεση της Axia Research.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι καταναλωτές θα έχουν άμεσες αλλά και έμμεσες επιπτώσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο στους τέσσερις μεγάλους παίκτες της αγοράς – την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την «Ελλάκτωρ» (Άνεμος), τη ΔΕΗ και τη «Μυτιληναίος»-, υπολογίζεται περίπου στα 87 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Αναλυτικότερα, τα βασικά θέματα των μέτρων του υπουργείου, σύμφωνα με την Axia, είναι:

  • Εφάπαξ πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν συνολικά 600 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2021 για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της χαμηλότερης ζήτησης λόγω της πανδημίας
  • Μέτρα επαναλαμβανόμενης φύσης που θα αποφέρουν 250-500 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις πιθανές ανάγκες, και
  • Μεταρρυθμίσεις για την προσθήκη νέας χωρητικότητας ΑΠΕ

Κατά την Axia, οι προτάσεις του υπουργείου αντιμετωπίζουν τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της πανδημίας με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο για τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και, το πιο σημαντικό, ενισχύουν περαιτέρω τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αγοράς.

Σε ότι αφορά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Axia, θα πρέπει να καταβάλει έκτακτη εισφορά για το 2020 ύψους 6% των εσόδων της για τα έργα προ 2016. Εκτιμάται πως τα έσοδα αυτά ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ για το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται αντίκτυπος ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για το 2020 (2,5% του EBITDA και 8,0% των κερδών ανά μετοχή).

H «Ελλάκτωρ», όπως και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είχε έσοδα 42 εκατ. ευρώ από έργα πριν από το 2016 που αφορούν τις δραστηριότητες με το αιολικό πάρκο, και έτσι ο αντίκτυπος εκτιμάται στα 2,5 εκατ. ευρώ για το 2020 (4,0% του EBITDA του κλάδου αιολικής ενέργειας ή περίπου 2,0% του ομίλου).

Συνεχίζοντας η έκθεση αναφέρει τις εκτιμήσεις της Axia για τον έτερο μεγάλο παίκτη της αγοράς, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ εισφορά 2,0 ευρώ/MWh στις πωλήσεις του 2021 (περίπου 2,0% των εσόδων).  Δεδομένου ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στην αγορά, η Axia εκτιμά ότι θα πρέπει να αναλάβει εφάπαξ χρέωση 60-70 εκατ. ευρώ για το 2021. Αυτό είναι ίσο με το 6%-7% του εκτιμώμενου EBITDA του 2021 και 30% των κερδών ανά μετοχή.

Σε ότι αφορά τη «Μυτιληναίος», υποθέτοντας ότι δεν θα αποφασίσει να μεταφέρει το κόστος στους τελικούς πελάτες της, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει μια εφάπαξ επίπτωση ύψους 9 εκατ. ευρώ για το 2021 (ίση με 2,5% του EBITDA του ομίλου και 6% των κερδών ανά μετοχή). Ο αντίκτυπος στον τομέα των ΑΠΕ είναι ασήμαντος (περίπου 0,5 εκατ. ευρώ) δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητάς του τέθηκε σε λειτουργία μετά το 2016.

 

 

18 Νοεμβρίου 2020

energypress