Η Βρετανία καινοτομεί σε τεχνολογίες πλωτών αιολικών συστημάτων και αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα στις επόμενες δεκαετίες

Τεράστια ανάπτυξη γνωρίζει η τεχνολογία πλωτών αιολικών συστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για “έκρηξη της καινοτομίας” μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Εξέχουσα θέση στις ευρωπαϊκές θάλασσες θα έχουν υπεράκτια συστήματα που βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού με ορίζοντα το 2030, με ανεμογεννήτριες πολλαπλών περιστροφών, με drones και υποβρύχια ρομπότ να ελέγχουν την λειτουργία τους, σύμφωνα με νέες προβλέψεις από το ερευνητικό κέντρο της βρετανίας Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult. υπεύθυνο για Υπεράκτια αιολική, Κυματική και Παλιρροιακή ενέργεια,

Με βάση την δουλειά έρευνας και ανάπτυξης που γίνεται στο Catapult, τα υπεράκτια αιολικά συστήματα τείνουν να γίνουν “η ραχοκοκαλιά του ενεργειακού μείγματος της Βρετανίας μέσα στα επόμενα 12 χρόνια”, καλύπτοντας περισσότερο από το 1/3 της ενεργειακής ζήτησης, σημειώνει ο Stephen Wyatt, διευθυντής του τμήματος έρευνας και καινοτομίας του οργανισμού.

“Οι προβλέψεις μας στηρίζονται στην έρευνα που πραγματοποιείται αυτή την στιγμή στην Βρετανία, κερδίζοντας το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο με τις νέες προσεγγίσεις σε θέματα παραγωγής καθαρής και άφθονης ενέργειας από υπεράκτια αιολικά συστήματα,” προσθέτει ο ίδιος.

“Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών συστημάτων. Σύμφωνα με τις στρατηγικές της βρετανικής κυβέρνησης για βιομηχανική και καθαρή ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις του κλάδου συνεργάζονται με την κυβέρνηση με σκοπό να καταλήξουν σε μια συμφωνία μετασχηματισμού του κλάδου που θα επιτρέψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτές τιμές με ταυτόχρονη ανάπτυξη των καινοτόμων βρετανικών επιχειρήσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας”.

Ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου για τα πλωτά αιολικά πάρκα του μέλλοντος, η Catapult έχει ήδη σημειώσει την εξέλιξη που θα έχουν τα έργα με χρονικά ορόσημα το 2030, 2040 και 2050, όσο οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται θα στηρίζουν τα σχέδια αυτά.

Η τεχνολογική καινοτομία αγκαλιάζει όλους τους τομείς λειτουργίας των συγκεκριμένων συστημάτων με drones και ανεπτυγμένα συστήματα παρακολούθησης που επιτρέπουν να πραγματοποιούνται υποβρύχιες εργασίες επισκευής και συντήρησης χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Ακόμη, τέλος θα μπει στο πρόβλημα της στοχαστικότητας που εμφανίζουν τα συστήματα ΑΠΕ, εφαρμόζοντας νέες καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας όπως ήδη συμβαίνει στην περίπτωση του πλωτού πάρκου Hywind Scotland με την χρήση της μπαταρίας BatWind που ανέπτυξε η Statoil.

“Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και αν κοιτάξουμε πίσω, 12 χρόνια πριν το 2006, θα δούμε ότι πολύ λίγοι άνθρωποι είχαν οραματιστεί για παράδειγμα πόσο μακριά θα φτάναμε με την τεχνολογία ανεμογεννητριών και αποθήκευσης” υπογραμμίζει ο διευθυντής έρευνας και καινοτομίας του ORE.

“Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον, η δουλειά που κάνουμε αυτή την στιγμή στην Βρετανία θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο όχι μόνο στο πως παράγουμε ενέργεια αλλά και στο πως βλέπουμε τα πλωτά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας” λέει ο Wyatt.

Από την πλευρά της η Emma Pinchbeck, εκτελεστική διευθύντρια της RenewableUK υπογράμμισε ότι η βρετανική βιομηχανία πλωτών αιολικών συστημάτων βάζει την χώρα σε θέση να εξαγάγει την τεχνολογία της σε όλο τον κόσμο ενώ την ίδια στιγμή δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώνουν συνεχώς το κόστος για τους ενεργειακούς καταναλωτές. “Με την νέα γενιά των πλωτών αιολικών πάρκων θα παράγουμε ενέργεια φθηνότερη από ότι με φυσικό αέριο ή με πυρηνικά”.

Τέλος ο γενικός γραμματέας Παγκόσμιου Συμβουλίου αιολικής ενέργειας, Steve Sawyer δήλωσε στο Recharge ότι “ο ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής που έχουμε δει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την τελευταία δεκαετία είναι πραγματικά ιλιγγιώδης. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ο ρυθμός αυτό θα συνεχιστεί να επιταχύνεται και αυτό μου δίνει ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη. Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν αρκετά γρήγορα για να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται τέτοιες δυνατότητες.

Πηγή: (RechargeNews)

Σ.Σ. Αυτή τεχνολογία αποτελεί μια ελπίδα και για τη δική μας χώρα με δεδομένο τον αιολικό πλούτο του Αιγαίου. Γ.Τσιπουρίδης

e-mc2 offshhore