Η χώρα μας είναι ευλογημένη στις ΑΠΕ, έχουμε όμως κάνει λιγότερα από ότι θα μπορούσαμε

24 04 2018 | 09:22

Energy week Συνέντευξη | 20-04-18 | SBC TV

ΣΤΟ «ENERGY WEEK» ΜΙΛΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΙΔΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ "Ε-ΜC2.GR" - ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΤΑΕΝ

Στις εξελίξεις που αφορούν τις ΑΠΕ και την κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε ο διευθυντής του e-mc2.gr και πρώην πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Γιάννης Τσιπουρίδης, μιλώντας στην εκπομπή SBC Energy Week και στο δημοσιογράφο Θοδωρή Παναγούλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το e-mc2.gr είναι μια πύλη διαδικτυακή που έχει στόχο να προβάλει τα θέματα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Πέρα από την καθημερινή ειδησιογραφία, διαθέτει και μια πολύ καλή και πλήρη βιβλιοθήκη, η οποία θα ολοκληρωθεί σύντομα, όπως τόνισε.

Ο κ. Τσιπουρίδης ταξίδεψε πρόσφατα στην Κένυα για ένα κλιματικό συνέδριο και σχετικά με την εμπειρία που αποκόμισε εκεί σχολίασε πως για τους ανθρώπους σε αυτές τις χώρες η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα ήδη. Ο ίδιος ανέφερε πως “ήταν μια σπουδαία εβδομάδα, συναντήθηκα με στελέχη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και σύντομα θα ανέβουν συνεντεύξεις στο e-mc2”.

Ο κ. Τσιπουρίδης τόνισε επίσης ότι για ένα μεγάλο κομμάτι της Κένυας τα μικροδίκτυα και οι ΑΠΕ είναι κλειδί. “Η χώρα έχει άνεμο, ήλιο και νερό, αλλά χρειάζεται χρηματοδότηση. Πρέπει να συμβάλει ο ιδιωτικός τομέας, αλλά αντιμετωπίζει ρίσκο σε αυτές τις χώρες”, πρόσθεσε. Η ΕΤΕπ ανακοίνωσε πάντως πρόσφατα μια μεγάλη πρωτοβουλία για να απομακρύνει αυτό το ρίσκο από τους επενδυτές, όπως είπε.

Σχετικά με την κατάσταση διεθνώς για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Τσιπουρίδης στάθηκε στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού. Είπε σχετικά ότι παρά την αρνητική εικόνα, υπάρχουν δύο θετικά στοιχεία: “Η απόσυρση θα τεθεί σε ισχύ μια μέρα μετά τις επόμενες αμερικανικές εκλογές, άρα αρκεί να ψηφίσουν κατάλληλα οι Αμερικανοί”. Το δεύτερο είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν πολιτείες με ισχύ και έχουν ακυρώσει την απόφαση του Τραμπ με συσπείρωση φορέων, πανεπιστημίων, πολιτών κτλ. Άρα στην πράξη συνεχίζουν να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, όπως υπογράμμισε.

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κ. Τσιπουρίδης τόνισε πως “το 27% δεν είναι στόχος. Ο στόχος του 2020 από μόνος του μας πάει στο 26%. Το 27% για το 2030 είναι αστείο. Δε νομίζω οτι θα παρθει απόφαση για 35% γιατί υπάρχουν συμφέροντα. Πάντως, κινείται καλά ο τομέας των υπεράκτιων αιολικών”.

Αναφορικά με τις φετινές κλιματικές συνόδους, ο κ. Τσιπουρίδης σχολίασε πως “η δυναμική από τις ετήσιες κλιματικές συνόδους προσθέτουν πάντα κάτι στις εταιρείες και στις πρωτοβουλίες των πολιτών. Αυτή τη φορά ενόψει της επερχόμενης συνάντησης στη Βόννη, υπάρχει το σύνθημα ότι μπαίνουμε για να συζητήσουμε, όχι για να διαφωνήσουμε. Υπάρχει ένα κενό 1 τρις. ετησίως μεταξύ των απαιτούμενων και των διαθέσιμων δράσεων που πρέπει να καλυφθεί”.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η πλέον κρίσιμη απόφαση για το κλίμα λαμβάνεται ήδη από κάποιες χώρες και είναι το κλείσιμο των σταθμών άνθρακα. “Ο κίνδυνος είναι ο χρόνος. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε αλλαγή της θερμοκρασίας 3-4 βαθμούς Κελσίου και χρειάζεται λιγότερη από 2”, πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με την ελληνική αγορά, σχολίασε ότι “η χώρα μας είναι ευλογημένη στις ΑΠΕ, έχουμε όμως κάνει λιγότερα από ότι θα μπορούσαμε. Το δυναμικό είναι εδώ, αλλά λείπει η μαγική μπαγκέτα για να τα ενώσει ώστε να αποφέρουν πλούτο στην κοινωνία. Στην Τουρκία έχουν εργοστάσια ανεμογεννητριών και εμείς είμαστε σε μίζερη κατάσταση. Φοβίζει ότι το ΥΠΕΝ θα βγει με μια πρόταση για τον ενεργειακό σχεδιασμό, δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν αυτή η συζήτηση. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία”.