Εταιρικός κυνισμός - Σαν να μην υπάρχει αύριο

Οργανωμένοι και αποφασισμένοι πολίτες προσέφυγαν σε Ολλανδικό δικαστήριο εναντίον του ενεργειακού κολοσσού Shell. Οι επιλογές της Shell, παρελθούσες και παρούσες, έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι όποιες “πράσινες” επενδύσεις της δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια, αφού η εταιρεία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο του πετρελαίου και του αερίου. Η απόφαση του δικαστηρίου βγήκε τον Μάιο 2021 και ζητά από την εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές της. Κάπου εδώ τελειώνει το όμορφο μέρος της ιστορίας.

Πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Oil Change International αποκαλύπτει ότι η Shell σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο. Οι ερευνητές της οργάνωσης αποκαλύπτουν ότι από την απόφαση του δικαστηρίου (Μάιος 2021) μέχρι σήμερα, η εταιρεία έλαβε αποφάσεις για επενδύσεις σε 10 νέα μεγάλα έργα πετρελαίου και αερίου σε ΗΠΑ, Μαλαισία, Νορβηγία, Αγγλία, Αργεντινή, Βραζιλία και Αυστραλία. Μόνο αυτά τα νέα έργα αναμένεται να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα περί τα 325 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η εταιρεία βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού για 750 επιπλέον νέα έργα τα οποία, αν υλοποιηθούν, θα απελευθερώσουν περί τα 4,3 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency) επιβεβαιώνει ότι για να καταφέρουμε να περιορίσουμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό (όριο που θέτει η επιστήμη για να αποφύγουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και καταστροφές) δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί ούτε ένα νέο έργο αερίου ή/και πετρελαίου. Με άλλα λόγια, αν θέλουμε να πετύχουμε τους ελάχιστους απαραίτητους κλιματικούς στόχους, πρέπει να σταματήσει η ανάπτυξη κάθε νέου έργου έρευνας-εξόρυξης-αξιοποίησης πετρελαίου και αερίου. Όχι μόνο στις παραπάνω χώρες, αλλά παντού. Όχι μόνο από τη Shell, αλλά από κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας. Αυτό προφανώς αφορά και την Ελλάδα και τα σχέδια για έρευνες και εξόρυξη αερίου στο Ιόνιο πέλαγος και Δυτικά-Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι δικές μας εξορύξεις δεν είναι ούτε πιο αθώες ούτε πιο καθαρές από άλλες.

Καθώς οι ενεργειακοί κολοσσοί οδηγούν τον πλανήτη στις φλόγες, καθώς η κοινωνία εμφανίζεται όλο και πιο ανήσυχη από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ανά τον κόσμο, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για την κλιματική κρίση να παρουσιάσουν το δικό τους “πράσινο πρόσωπο”, τη δική τους “συμβολή στη λύση”.

Αξίζει να θυμηθούμε την προσπάθεια φορέων και οργανώσεων ώστε η Shell, μεταξύ άλλων ενεργειακών κολοσσών στον χώρο των ορυκτών καυσίμων, να μην είναι η επίσημη χορηγός της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα (COP 26) που πραγματοποιήθηκε πέρσι στην Γλασκώβη. Ναι, οι ίδιες εταιρείες που βουλιάζουν τον πλανήτη στο χάος, εμφανίζονται ευθαρσώς τιμητές του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή!

Εδώ δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το επικοινωνιακό πανηγύρι μεγάλου ελληνικού ενεργειακού ομίλου. Άλλαξε όνομα, άλλαξε λογότυπο, άλλαξε τα πάντα… εκτός από αυτό που κάνει. Η εταιρεία που βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον και αναζητά τον δρόμο της βιωσιμότητας, είναι βαθιά χωμένη στον λάθος δρόμο των εξορύξεων (στα βάθη των θαλασσών μας) χωρίς καν να έχει ένα σχέδιο πλήρους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, χωρίς ένα business plan με ημερομηνία λήξης για κάθε εμπλοκή στα ορυκτά καύσιμα (συμβατή με τις επιταγές της επιστήμης και τις πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν προκύψει). Άλλαξε ο Μανωλιός…., όπως λέγαμε παλιά.

Αξίζει εδώ να παρατηρήσουμε δύο σημεία: την ευρεία κάλυψη της παρουσίασης του νέου λογότυπου της εταιρείας χωρίς τον παραμικρό σχολιασμό για την απουσία κλιματικών δεσμεύσεων και την παρουσία του υπουργού ενέργειας, που συνεχάρη την εταιρεία παρά το γεγονός ότι οι επιλογές της θα οδηγήσουν σε παταγώδη αποτυχία τη χώρα ως προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων της.

Δικό σας.

ΥΓ. Στην επόμενη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο (COP27), μεγάλος χορηγός θα είναι η Coca Cola (TCCC). Με τις υγείες μας.