Πάει δύο χρόνια πίσω το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης - Το νέο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για το ενεργειακό ισοζύγιο

Κλειδί για την αποτελεσματική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας, είναι ο λιγνίτης και η κυβέρνηση έχει ζητήσει από η ΔΕΗ για τα επόμενα 2-3 χρόνια να επιμηκύνει τη χρήση λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας.

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στο mononews ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας:

Με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης έχει ήδη λάβει πρόνοια για  παρεμβάσεις που μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. Ήδη η συμμετοχή του λιγνίτη είναι πάνω από 10%. Στόχος είναι ο λιγνίτης να φτάσει στο 17-20% συμμετοχή στο ενεργειακό μίγμα από 5% που ήταν, δηλαδή από 2,5 TWH ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα φτάσουμε στις 9 TWH. Άρα αυξάνοντας κατά 6 TWH ηλεκτρικής ενέργειας την ενέργεια από λιγνίτη, χρειάζονται 12 TWH φυσικού αερίου λιγότερες, διπλάσια ποσότητα από αυτή που ζητάει να περικόψουμε η Κομισιόν.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη και τους επόμενους μήνες θα κορυφώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Πιστεύω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα μπορέσει η ΔΕΗ να πιάσει το στόχο 20% στο λιγνίτη.  Όσο είναι ακριβότερο το φυσικό αέριο και είναι συμφερότερο να δουλεύει ο λιγνίτης, θα έχουμε στροφή στο λιγνίτη.

Το ΥΠΕΝ έχει κάνει ένα πλάνο για 2-3 χρόνια να υπάρχει ακόμη η λιγνιτική ενέργεια-ουσιαστικά είναι μια καθυστέρηση 2 ετών στην απολιγνιτοποίηση, όπως εξήγησε.

Όσον αφορά το ορυχείο της Αχλάδας, το τι θα γίνει μετά την άρση του δικαιώματος παραχώρησης από το υπουργείο, ασχολείται η υπεύθυνη Υπηρεσία και το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τις δυνατότητες.

Μιλώντας γενικότερα για την απολιγνιτοποίηση, ο υπουργός τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση επιταχύνεται και το στόχο του 2030 θα τον πετύχουμε το 2026, δηλαδή 4 χρόνια νωρίτερα. Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα έχουμε τις πρώτες δημοπρασίες για τα συστήματα αποθήκευσης και υπάρχει οργασμός επενδύσεων σε ΑΠΕ. Τώρα το 42% της κατανάλωσης ενέργειας είναι από ΑΠΕ όταν ήταν 32-34% πριν 2-3 χρόνια και θα φτάσει το 50% τέλος του 2022. Το 62% που ήταν ο στόχος του 2030 θα έχει επιτευχθεί το 2026 και το 2030 θα έχουμε φτάσει στο 70%.

Χάρης Αποσπόρης

Πάει δύο χρόνια πίσω το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης - Το νέο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για το ενεργειακό ισοζύγιο