Miguel Stilwell (EDP): Ευνοϊκό το ελληνικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ – Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ

Ως αρκετά καλό, καθώς είναι σταθερό, ισχυρό και δίνει μακροπρόθεσμη «ορατότητα» στους επενδυτές, χαρακτήρισε το ελληνικό θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πορτογαλικής EDP αλλά και της EDP renewables, Miguel Stilwell, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των χθεσινών εγκαινίων αιολικού πάρκου  45 MW της εταιρείας στην Μαλεσίνα της Φθιώτιδας.

«Η Ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει τη στήριξη της για τις ΑΠΕ και την προθυμία της να προσελκύσει ξένους επενδυτές», συνέχισε ο CEΟ που ήρθε επί τούτου στη χώρα μας, μιας και πρόκειται για το πρώτο έργο της εταιρείας που μπαίνει σε λειτουργία. Σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρο το τοπίο σε ότι αφορά τους μελλοντικούς διαγωνισμούς ΑΠΕ, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους σε βάθος χρόνου.

Σε ότι αφορά τις προθέσεις της EDPR, η οποία εξελίσσεται ως γνωστόν σε πολύ μεγάλο διεθνή παίκτη με παρουσία σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, ο κ. Stilwell έκανε λόγο για επενδύσεις περί τα 500 εκατ. ευρώ έως το 2025 για την εγκατάσταση στη χώρα μας 500 Μεγαβάτ αιολικών και φωτοβολταϊκών, ξεκινώντας με έργα ισχύος 150 Μεγαβάτ τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο επικεφαλής της εταιρείας αναφερόμενος στις συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις σχολίασε ότι πολιτική της εταιρείας είναι να συνεργάζεται με τοπικούς παίκτες που γνωρίζουν τη χώρα και το «έδαφος» και στο πλαίσιο αυτό έχει συνάψει συμφωνίες με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε ότι αφορά τις χερσαίες ΑΠΕ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε ότι αφορά τα offshore αιολικά.

«Στο εξής δεν σκεφτόμαστε νέες συνεργασίες στην Ελλάδα, αλλά την ενίσχυση και εδραίωση των υφιστάμενων σχέσεών μας», δήλωσε ωστόσο ο κ. Stilwell.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2020 ανακοινώθηκε στρατηγική συνεργασία της ΕDP Renewables με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων ισχύος 900ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Αντίστοιχα τον Μάρτιο του 2021 η OCEAN WINDS (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

Λιβάδι Μαλεσίνας

Η EDP Renewables, εγκαινίασε χθες το πρώτο της έργο στην Ελλάδα, ένα αιολικό πάρκο με εγκατεστημένη ισχύ 45MW στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στη Μαλεσίνα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων, στην οποία συμμετείχαν θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρείας, ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP και της EDP Renewables, δήλωσε: «Το Αιολικό Πάρκο Λιβάδι είναι ένα σημαντικό έργο για την εταιρεία μας, καθώς αποτελεί το πρώτο έργο που τίθεται σε λειτουργία στη χώρα. Η Ελλάδα αποτελεί αναμφίβολα μία σημαντική αγορά για εμάς, λόγω της δέσμευσής της για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες που θα ενδυναμώσουν την ηγετική θέση που κατέχουμε στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας, διαδραματίζοντας παράλληλα ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.»

Ο Damian Rodriguez Prado, Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος, πρόσθεσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τα εγκαίνια του πρώτου αιολικού μας πάρκου στη χώρα. Χρειάστηκε να διανύσουμε μια μακρά διαδρομή για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο και είμαι ευγνώμων για την ομάδα μας, που με την τεχνογνωσία, τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή της έδωσε πνοή σε αυτό το έργο, τους συνεργάτες μας για τη βοήθειά τους σε όλη την πορεία μας και, βεβαίως, την τοπική κοινότητα που υποστήριξε το Αιολικό Πάρκο Λιβάδι από την αρχή του.»

 

 

 

26 Nοεμβρίου 2021

energypress