Γιατί δεν επικυρώνει η Τουρκία τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η εγκατάλειψη της Συμφωνίας του Παρισιού από τον Ντόναλντ Τραμπ είχε ουσιαστικά αποσυμπιέσει διεθνώς την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. Η μόνιμη επωδός της Άγκυρας ήταν πως οι επενδύσεις που χρειάζονται δεν λαμβάνουν υπόψη τη φύση της τουρκικής οικονομίας και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την εναρμόνιση της με τους στόχους.

Ουσιαστικά, καθώς η συμφωνία στρέφει τα αναπτυγμένα κράτη να χρηματοδοτούν τα αναπτυσσόμενα, για την επίτευξη των στόχων, η Τουρκία έχει την απαίτηση να θεωρείται ως μία αναπτυσσόμενη χώρα. Να μην συγκαταλέγεται δηλαδή στις αναπτυγμένες χώρες.

Ο ίδιος ο Ερντογάν μάλιστα υποστήριζε πως του είχαν δοθεί υποσχέσεις από τη Γαλλία -από τον Φρανσουά Ολάντ συγκεκριμένα- πως βάσει του επιπέδου εκβιομηχάνισης της, η Τουρκία θα μπορούσε να λαμβάνει κονδύλια από το παγκόσμιο ταμείο για το κλίμα, αντί να συνεισφέρει η ίδια.

Παρά την αλματώδη περιβαλλοντική επιβάρυνση στην Τουρκία από το 1990, ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως περιμένει μείωση των εκπομπών αερίου μέχρι και 21%, μέχρι το 2030. Η Τουρκία θεωρεί πως ακολουθεί μία αποτελεσματική προσέγγιση, ώστε να επιτύχει μείωση των εκπομπών αερίου, ενώ χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, που ευθύνονται για παραπάνω από το 1/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, επιβαρύνουν πολύ περισσότερο το περιβάλλον με τη δραστηριότητα τους.

Πολλές τουρκικές πόλεις βέβαια δεν συμμερίζονται τις τακτικές του Ερντογάν και διατρανώνουν τη διαφωνία τους με το κεντρικό κράτος, αναλαμβάνοντας οι ίδιες τη δέσμευση να επιτύχουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Υπάρχουν κι άλλες χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη σύμβαση στην περιοχή - το Ιράκ, η Λιβύη, η Υεμένη- που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τις ταραχές και την έκτακτη κατάσταση στο εσωτερικό τους.

Ακόμα και το Ιράν, που κι εκείνο δεν έχει επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού, βρίσκεται στον κλοιό των διεθνών κυρώσεων και δεδομένης της εξάρτησης του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μπορεί να επικαλείται τις άμεσες επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και την αγορά εργασίας.

Τόσο οι πρωτοβουλίες από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή και το οικονομικό πακέτο που πρότειναν η Γαλλία και η Γερμανία, με την υποστήριξη του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2019, δεν θεωρήθηκαν επαρκείς για την Τουρκία. Η Τουρκία παραμένει το μοναδικό μέλος του G20, ενός ισχυρού φόρουμ, που δεν έχει επικυρώσει τη Συμφωνία για το Κλίμα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

 

 

25 Απριλίου 2021

Liberal