Κόκκαλης σε ημερίδα της Euractiv: Χρειαζόμαστε μία ριζοσπαστική ανατροπή στον αγροδιατροφικό τομέα.

23 02 2021 | 08:44

Το ερώτημα «αν η στρατηγική ‘Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο’ μπορεί να καταστεί η νέα βάση για το σύστημα τροφίμων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ», ήταν το αντικείμενο ημερίδας του euractiv στο οποίο έλαβε μέρος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης.

«Οφείλουμε να τονίσουμε πως έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίτευξη των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προτού εξειδικεύσουμε τη συζήτησή μας στη στρατηγική ‘Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», είπε ο κ. Κόκκαλης και σημείωσε ότι αν και έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα με την συμπερίληψη των ΣΒΑ στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, δεν ξέρουμε ποιος ευρωπαίος επίτροπος συντονίζει τα ζητήματα αυτά, παρά την ανάθεσή τους σε δύο διαφορετικά πρόσωπα από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας για το διατροφικό σύστημα, τόνισε ότι δεν αρκεί να δούμε μόνο την παραγωγή των τροφίμων. «Πρέπει να επανεξετάσουμε την παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία, αποθήκευση και μεταφορά των τροφίμων προς τον τελικό καταναλωτή, μειώνοντας παράλληλα τη σπατάλη τους».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στρατηγική “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο” ανέφερε ότι αγγίζει πολλαπλούς στόχους και συγκεκριμένα το Στόχο 2 για την καταπολέμηση της πείνας, αλλά και άλλους που αφορούν τη σπατάλη τροφίμων (ΣΒΑ12), την καλή υγεία (ΣΒΑ13), το καθαρό νερό (ΣΒΑ6), την ενέργεια (ΣΒΑ7), την κλιματική δράση (ΣΒΑ13), την υδρόβια και χερσαία ζωή (ΣΒΑ14&15), την καταπολέμηση της φτώχειας (ΣΒΑ1), την έμφυλη ισότητα (ΣΒΑ5), την αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη (ΣΒΑ8), τις ανισότητες (ΣΒΑ10) και τέλος, τις πόλεις ως βασικούς καταναλωτές (ΣΒΑ11).

Στο ερώτημα αν μπορεί η συγκεκριμένη στρατηγική να προσφέρει βιώσιμη υποστήριξη στους αγρότες, δεδομένης και της σημαντικής μείωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής διαβεβαίωσε ότι «η στρατηγική μπορεί να συμβάλει στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, στην επισιτιστική ασφάλεια και στη χάραξη βιώσιμης πολιτικής τροφίμων, παράλληλα με την αναγκαία ανάπτυξη της υπαίθρου».

«Δεν μπορώ να φανταστώ», τόνισε, «μία Ευρώπη που απαρτίζεται μόνο από πόλεις. Στο ζήτημα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, οι αγρότες είναι η παραγωγική ομάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και δέχεται τις επιπτώσεις στις οποίες καλείται άμεσα να προσαρμοστεί. Το εισόδημά τους επηρεάζεται πριν από κάθε άλλου. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι σοδειές και τα ζώα, δεν μπορούν να μεταφερθούν για να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επομένως οφείλουμε να τους στηρίξουμε, να τους προστατεύσουμε και να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία και τους απαραίτητους πόρους, για να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν σε όσα έχουν να αντιμετωπίσουν εκεί που βρίσκονται».

Για το ζήτημα του αυξημένου κόστους της βιώσιμης καλλιέργειας, ο κ. Κόκκαλης απάντησε μεταξύ άλλων ότι «η πανδημία μας κάνει να ξαναδούμε εκείνα τα χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα, που κράτησαν τις κοινωνίες μας όρθιες» και ότι «οι αγρότες δεν αποζημιώνονται στο πραγματικό τίμημα της αξίας που παράγουν».

Κλείνοντας, ο Πέτρος Κόκκαλης επανήλθε στη σύνδεση της διατροφής με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης:

«Οι 14 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης επηρεάζονται από την παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων, ενώ ο χρόνος που μας απομένει για την επίτευξή τους μέχρι το 2030 δεν είναι πολύς. Χρειαζόμαστε μία ριζοσπαστική ανατροπή στον αγροδιατροφικό τομέα, με τη συμμετοχή όλων. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας πρακτικές και πρότυπα του παρελθόντος και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πέρα από τις πολιτικές διαχωριστικές μας γραμμές, για να χτίσουμε το αύριο μας καλύτερο. Γιατί δεν υπάρχει μία κανονικότητα στην οποία να μπορούμε να επιστρέψουμε, αλλά μόνο αυτή που θα οικοδομήσουμε αν φανούμε αντάξιοι των καιρών».

Ομιλητές εκτός από τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ήταν ο Ισπανός επικεφαλής σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Diego Canga Fano, ο Γάλλος αντιπρόεδρος στα θέματα Απασχόλησης Arnold Puech d’Alissac, η Mary Kenny, Food and Agriculture Organization του ΟΗΕ (FAO) και ο Timothy Cullinan, πρώτος αντιπρόεδρος του COPA και πρόεδρος της Ένωσης Ιρλανδών Αγροτών.

 

 

21 Φεβρουαρίου 2021

Euractiv