Στα 82 εκατ ευρώ τα συνολικά τοπικά οφέλη από τα αιολικά της νότιας Εύβοιας

Σε περισσότερα από 82 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το μέχρι σήμερα όφελος προς την τοπική οικονομία της νότιας Εύβοιας από τα υφιστάμενα αιολικά πάρκα που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν στην περιοχή.

Σε έναν απολογισμό των μέχρι σήμερα ωφελημάτων για τις τοπικές κοινωνίες από το εγκατεστημένο αιολικό δυναμικό, η ΕΛΕΤΑΕΝ εκτιμά ότι μόνο από τη λειτουργία τους, τα έργα αυτά αποδίδουν τοπικά 3,9 εκατ. ευρώ ανά έτος χωρίς να υπολογίζονται οι άμεσες θέσεις εργασίας και άλλα έμμεσα οφέλη. Το ποσό αυτό αφορά αναπτυξιακά έργα, χορηγίες, τοπικές προμήθειες και υπηρεσίες όπως και το θεσμοθετημένο ειδικό τέλος 3% που παρακρατείται υπέρ των δήμων και των πολιτών.

Ανθρωποι μάλιστα που παρακολουθούν την πρόοδο των έργων στη περιοχή, θεωρούν ότι η υλοποίηση του προγράμματος των υπό κατασκευή αιολικών πάρκων στην περιοχή θα πολλαπλασιάσει τα παραπάνω οφέλη.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η ΕΛΕΤΑΕΝ με βάση αναλυτικά στοιχεία που συνέλεξε από όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ή εμπλέκονται με την λειτουργία αιολικών πάρκων στην περιοχή. Δηλαδή τις Rokas Iberdrola, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Enel Green Power, Protergia, Jasper Ενεργειακή, ΕΡΕΝ, ΕΝΤΕΚA, Enercon, Vestas, Siemens Gamesa. Δεδομένου μάλιστα ότι αυτές είναι οι περισσότερες, ωστόσο δεν αντιπροσωπεύουν το απόλυτο σύνολο όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή, πιθανώς τα παραπάνω ποσά να είναι περισσότερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στα τέλη του 2017 λειτουργούσαν στη νότια Εύβοια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 218,7 MW που είχαν κατασκευαστεί κατά την περίοδο 1998-2017. Είχαν επίσης ήδη ολοκληρωθεί, δίχως να έχουν ακόμη τεθεί σε εμπορική λειτουργία, επιπλέον 28,2MW.

Οφέλη από τη λειτουργία

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι σχετικά με τα οφέλη που συνεπάγεται η λειτουργία των αιολικών της Ν.Εύβοιας. Καταρχήν, το ποσό που αποδίδεται από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων στην τοπική αγορά, με ποικίλους τρόπους. Από εργασίες-εργολαβίες για τη λειτουργία των έργων, έως προμήθειες – υπηρεσίες, και φυσικά αντισταθμιστικά έργα, χορηγίες, ενισχύσεις τοπικών συλλόγων, σχολείων, κ.ό.κ. Κατά μέσον όρο, το ποσό αυτού του είδους αγγίζει τα 2,2 εκατ ευρώ ανά έτος.

Η δεύτερη αιτία σχετίζεται με τα χρήματα που παρακρατούνται από τα έσοδα των αιολικών πάρκων (3%) προς απόδοση στους ΟΤΑ για την εκτέλεση τοπικών αναπτυξιακών έργων ή τους οικιακούς καταναλωτές για μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Το 2017 το ποσό αυτό άγγιξε το 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οσο για την τρίτη αιτία, σχετίζεται με τις άμεσες μόνιμες τοπικές θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει τα αιολικά από τη λειτουργία τους. Πρόκειται για θέσεις εργαζομένων που απασχολούνται τοπικά στην λειτουργία και συντήρηση των ανεμογεννητριών, και που το 2017 ανέρχονταν σε τουλάχιστον 62.  

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πρώτος σύγχρονος ιδιωτικός σταθμός φυσικού αερίου 400MW που λειτούργησε στη χώρα μας δημιούργησε περίπου 32 μόνιμες θέσεις εργασίας, δηλ. 0,08 θέσεις/MW έναντι 0,3 τοπικές θέσεις/MW των αιολικών πάρκων της νότιας Εύβοιας (περίπου 4 φορές περισσότερες).

Οφέλη από τη κατασκευή

Στον τομέα της κατασκευής, καθ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια, ένα σημαντικό κόστος έχει διατεθεί για τοπικές εργολαβίες, άμεσες θέσεις εργασίας, και προμήθειες από την τοπική αγορά, κ.ο.κ. Το ποσό αυτό έχει ήδη ξεπεράσει τα 44,4 εκατ. ευρώ.

Συνολικό όφελος

Επιγραμματικά, τα συνολικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας της νότιας Εύβοιας από την κατασκευή και λειτουργία των υφιστάμενων αιολικών πάρκων συνοψίζονται στον ακόλουθο πίνακα:

 

Συνολική ισχύς αιολικών πάρκων

218,7 MW

Άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας τοπικά

62

Συνολικό όφελος από τη λειτουργία

16.500.000,00 ευρώ

Συνολικό όφελος από το Ειδικό Τέλος

21.700.000,00 ευρώ

Συνολικό όφελος από την κατασκευή

44.400.000,00 ευρώ

Συνολικό τοπικό όφελος από τα Α/Π της νότιας Εύβοιας

82.600.000,00 ευρώ

Ετήσιος μέσος όρος (1998-2017)

  4.130.000,00 ευρώ

 

Στα ανωτέρω ποσά δεν περιλαμβάνονται οι επενδύσεις που ήδη κατασκευάζονται και δεν είχαν ολοκληρωθεί κατά το τέλος το 2017. Για παράδειγμα μόνο η συστοιχία των αιολικών πάρκων του Καφηρέα αναμένεται να :

  • Δημιουργήσει τοπικά 18 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του
  • Αποδίδει στην τοπική οικονομία τουλάχιστον 3,13 εκατ. ευρώ ανά έτος, εκ των οποίων τα 1,13 εκατ. ευρώ ανά έτος θα αφορούν το Ειδικό Τέλος 3% υπέρ του τοπικού ΟΤΑ και των οικιακών καταναλωτών
  • Αφήσει τοπική προστιθέμενη αξία κατά την κατασκευή που ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ

Ενδεικτικά αναπτυξιακά τοπικά έργα και δράσεις

Στην έρευνα καταγράφονται και μια σειρά από αναπτυξιακά έργα, όπως και δράσεις, που έχουν χρηματοδοτήσει τα αιολικά πάρκα της νότιας Εύβοιας. Τέτοιες για παράδειγμα είναι οι :

 

Πυροσβεστικό όχημα Renault master van κλειστού τύπου με δεξαμενή και εγκατεστημένη αντλία πυρόσβεσης

Σύστημα πυρόσβεσης (δεξαμενή και αντλία) για εγκατάσταση σε δημοτικό αυτοκίνητο

Ενίσχυση πυροπαθών κτηνοτρόφων Δ. Ταμυναίων  και Δ. Στυραίων την περίοδο 2007 – 08, με παροχή δομικών υλικών (Λαμαρίνες, Δοκούς, Τσιμεντόλιθους) για την επισκευή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, παροχή ζωοτροφών, και οικονομική βοήθεια για αντικατάσταση μη/κου εξοπλισμού.

Εκτέλεση επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων Ν. Ευβοίας για την προστασία από τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 στην περιοχή. Οι εργασίες περιλάμβαναν επεμβάσεις καθαρισμού,  σταθεροποίησης και επισκευών σε επιλεγμένες θέσεις και μήκη συνολικά περί τα 10 χλμ σε κοίτες, όχθες και γεφύρια των ποταμών Μανικιάτη Δ. Κονίστρων, Χόνδο και Νηλέα Δ Αυλωναρίου, Χείμαρρο Αλιβερίου, Δ Ταμυναίων, και Ληλάντη Δ. Βασιλικού.   

Renault Master 15θεσιο mini van

Φορτηγό όχημα για τις ανάγκες του Δήμου Καρύστου

Επισκευή αγροτικού ιατρείου Κατσαρωνίου

Προκατασκευασμένο κτήριο για την εγκατάσταση αγροτικού ιατρείου (καθώς και απαραίτητων επίπλων και ιατρικών κρεβατιών) στον οικισμό Παναγιά Αλμυροποτάμου

Εξοπλισμός αγροτικού ιατρείου Αλμυροποτάμου (απινιδωτής, καρδιογράφος, οξύμετρο, νάρθηκες κ.λπ.)

Συμμετοχή στην αγορά αξονικού τομογράφου για το Γενικό Νοσοκομείο Κύμης.

Ενίσχυση υποδομών, υπολογιστές κλπ. στα σχολεία της περιοχής

Τσιμεντόστρωση και διαμόρφωση (πέργκολα κτλ) προαυλίου χώρου Δημοτικού Σχολείου στα Καλύβια (εξυπηρετεί και μαθητές Καρύστου)

Οικονομικές ενισχύσεις πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων

Ενίσχυση Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Καρύστου

Δωρεές πετρελαίου κίνησης, σκυροδέματος κλπ.

Έργα υποδομής (π.χ. παιδική χαρά, καθαρισμός ρεμάτων, αποκατάσταση οδοποιίας, έργο ύδρευσης)

Τσιμεντόστρωση δρόμου πρόσβασης στην εκκλησία της Παναγίας στον οικισμό Παναγιά

Κατασκευή πεζοδρομίου και πλακόστρωση στον οικισμό Παναγιά Αλμυροποτάμου

Επισκευή τμήματος δρόμου Μεσοχωρίων-Λημνιώνα που είχε καταρρεύσει (κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης και επισκευή του καταστρώματος του δρόμου)

Επισκευή βρύσης στον οικισμό Ραπταίοι

Κατασκευή γέφυρας για τοπική οδό μεταξύ Νέων Στύρων και οικισμού Δήλισο

Τσιμεντόστρωση δρόμων στους Μύλους και στην Μεκουνίδα

Πλακόστρωση πλατείας στο Παραδείσι

Δύο κέντρα απορριμμάτων στην Κάρυστο

Ασφαλτοστρώσεις

Ύδρευση 1,5χλμ – 2χλμ σε Λάλα – Νικάσι- Καλύβια

Ηλεκτροφωτισμός σε Λάλα – Καλύβια.

Εδώ να σημειωθεί ότι ειδικά για τον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους ελήφθη υπόψιν η πραγματική χρονική εξέλιξη της εγκατεστημένης ισχύος, η τιμή πώλησης της ενέργειας που ίσχυε κάθε μήνα και για κάθε έργο, το ύψος του Ειδικού Τέλους που ίσχυε κάθε μήνα την περίοδο 2001-2017 (2% την περίοδο 2001-06/2006, 3% την περίοδο 7/2006-2017) και η ενεργειακή παραγωγικότητα ενός τυπικού αιολικού πάρκου της περιοχής.