H ΡΑΕ απαντά σε προσφυγές: Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα η περιβαλλοντική αξιολόγηση των έργων ΑΠΕ.

Την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει για ακόμα μια τι εμπίπτει και τι όχι στις αρμοδιότητές της σε σχέση με την προστασία του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος από τις πιθανές επιπτώσεις της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ βρήκε η ΡΑΕ, εξετάζοντας αιτήσεις αναθεώρησης κατά προηγούμενων αποφάσεών της, με τις οποίες χορηγούσε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς.

Η ΡΑΕ αποσαφηνίζει εκ νέου το θέμα, τοποθετούμενη σχετικά επί των προσφυγών:

α) του Δήμου Κυθήρων και της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, που επικαλούνταν ότι η ΡΑΕ δεν έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις 2 αιολικών σταθμών στο φυσικό - αρχαιολογικό περιβάλλον, καθώς επίσης και την ύπαρξη παραδοσιακών οικισμών στο νησί, ώστε να μην ικανοποιείται το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος σύμφωνα με το άρθρο 132 του ν. 4001/2011

β) του σωματείου «’Άρτεμις’- Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασιάς/Χερσονήσου Μαλέα», που επικαλούνταν ότι οι αποφάσεις της ΡΑΕ για χορήγηση άδειας παραγωγής για μια σειρά αιολικά στην περιοχή ήταν νόμω και ουσία αβάσιμες, καθώς τα υπό κρίση έργα χωροθετούνται εντός περιοχής απολύτου προστασίας και δεν λήφθηκαν υπόψιν οι δυσμενείς συνέπειες της κατασκευής και λειτουργίας τους στο φυσικό και αρχαιολογικό περιβάλλον.

Στο δημοσιευμένο σκεπτικό των αποφάσεων αυτών, η ΡΑΕ διευκρινίζει ποια είναι τα περιβαλλοντικά κριτήρια η εξέταση των οποίων είναι στην αρμοδιότητα της Αρχής, τονίζει ότι η άδεια παραγωγής δε συνδέεται με την περιβαλλοντική αξιολόγηση του έργου και επισημαίνει ότι μια σειρά περιβαλλοντικά κριτήρια εξετάζονται από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές σε επόμενα αδειοδοτικά στάδια, τα οποία έπονται της άδειας παραγωγής.

Τα περιβαλλοντικά κριτήρια που εξετάζει η ΡΑΕ

Αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι δεν ικανοποιείται το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος, η ΡΑΕ τονίζει ότι αποτελεί πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνδέεται με την σκοπιμότητα του έργου (ΣτΕ 3572/2014, 4448/2013, 3749/2008, 3650/2005 επταμελούς).

Για το λόγο αυτό, όπως εξηγεί η ΡΑΕ, τα κριτήρια που εξετάζονται κατά το στάδιο χορήγησης της άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ αφορούν προεχόντως ζητήματα που συνδέονται με τη δυνατότητα του φορέα να υλοποιήσει την επένδυση, αλλά και τη συνολική βιωσιμότητα του έργου.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ν. 3468/2006, όπως ισχύει) μετά τη χορήγηση της άδειας παραγωγής ακολουθούν αδειοδοτικά στάδια που είναι χρονοβόρα και δύσκολα για τον αδειούχο και συγκεκριμένα ακολουθούν οι προκαταρκτικοί όροι σύνδεσης, η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου (ΕΠΟ), η οριστική προσφορά σύνδεσης, η άδεια εγκατάστασης και η άδεια λειτουργίας, σημειώνει η Αρχή.

Δηλαδή, όπως εξηγεί, το έργο ακολουθεί μια μακρά πορεία αδειοδότησης μέχρι και την υλοποίησή του, γεγονός που αναδεικνύει ότι η άδεια παραγωγής δεν συνδέεται με την υλοποίηση του έργου.

Επίσης, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κατά το στάδιο της χορήγησης άδειας παραγωγής δεν εξετάζονται περιβαλλοντικά κριτήρια, παρά μόνο εάν το έργο εμπίπτει σε ζώνη αποκλεισμού και εάν υπάρχει υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας των ΟΤΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αξιολογείται σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 3 του ν. 3468/2006, όπως αυτά εξειδικεύονται με το άρθρο 13 του Κανονισμού Αδειών. Η ΡΑΕ εξετάζει το κριτήριο θ’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006, ήτοι της δυνατότητας υλοποίησης του έργου σε συμμόρφωση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε. και ειδικότερα με τις διατάξεις του για τις περιοχές αποκλεισμού χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε., εφόσον οι περιοχές αυτές έχουν οριοθετηθεί κατά τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο, καθώς και τις διατάξεις του για τον έλεγχο της φέρουσας ικανότητας στις περιοχές που επιτρέπονται Α.Π.Ε., ώστε να διασφαλίζεται η κατ` αρχήν προστασία του περιβάλλοντος. Η ως άνω διάταξη της περ. θ’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του νόμου 3468/2006 εξειδικεύτηκε με την περίπτωση η΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του Κανονισμού Αδειών, η οποία ορίζει ότι κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης η ΡΑΕ λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων: «[…] η) Τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου σε συμμόρφωση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ και ειδικότερα: αα) με τις διατάξεις του για τις περιοχές αποκλεισμού χωροθέτησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ, εφόσον οι περιοχές αυτές έχουν οριοθετηθεί, με απόφαση αρμόδιας αρχής, κατά τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο, και έχουν περιέλθει σε γνώση της Αρχής με σχετικό έγγραφο ή άλλο τρόπο, καθώς και ββ) με τις διατάξεις του για τον έλεγχο της φέρουσας ικανότητας στις περιοχές που επιτρέπονται ΑΠΕ.

Επίσης, η ΡΑΕ σημειώνει ότι με την έκδοση μιας σειράς αποφάσεων μεταξύ των οποίων και της απόφασης 1258/2010 έχει οριοθετήσει το πεδίο αρμοδιότητάς της σε σχέση με την εξέταση του κριτηρίου αυτού και έχει διευκρινίσει ότι η εξέταση πραγματοποιείται με βάση στοιχεία που αφορούν οριοθετημένες ζώνες αποκλεισμού κατά τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο, όπως αυτά χορηγούνται από το Υπουργείο ΠΕΚΑ και το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με τα απαιτούμενα στο νόμο και τον Κανονισμό.

Εν προκειμένω, η ΡΑΕ αναφέρει ότι κατά την αξιολόγηση των υπό κρίση έργων διαπιστώθηκε ότι πληρούται το εν λόγω κριτήριο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του γεωπληροφοριακού χάρτη της ΡΑΕ αφενός τα υπό κρίση έργα δεν χωροθετούνται εντός ζωνών αποκλεισμού, αφετέρου δεν επέρχεται υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας της Δημοτικής Ενότητας Κυθήρων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΕ υπογραμμίζει μετ’ επιτάσεως ότι δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει και άλλα περιβαλλοντικά κριτήρια. 

Η άδεια παραγωγής δε συνδέεται με την περιβαλλοντική αξιολόγηση του έργου

Στις αποφάσεις της για τα αιολικά στο Δήμο Μονεμβασιάς, η ΡΑΕ επισημαίνει εκ νέου, όπως και παραπάνω, πως εξετάζει το κριτήριο θ’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006, όπως αυτή εξειδικεύτηκε με τον Κανονισμό Αδειών. Στη βάση αυτή, για τους λόγους που αναφέρθηκαν και προηγουμένως, κατά την αξιολόγηση των υπό κρίση έργων η ΡΑΕ διαπίστωσε ότι πληρούται το υπό συζήτηση κριτήριο.

Ως προς τα λοιπά περιβαλλοντικά κριτήρια που επικαλούνται οι προσφεύγοντες, και ιδίως θέματα που αφορούν εν γένει στις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό - αρχαιολογικό περιβάλλον, η ΡΑΕ τονίζει ότι αυτά εξετάζονται από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές σε επόμενα αδειοδοτικά στάδια που έπονται της άδειας παραγωγής.

Σημειώνει, επίσης, ότι, όπως έχει γίνει παγίως δεκτό στη νομολογία του Συμβούλιου της Επικρατείας, η άδεια παραγωγής συνδέεται ιδίως με τη σκοπιμότητα του έργου (ΣτΕ 3572/2014, 4448/2013, 3749/2008, 3650/2005 επταμελούς), βάσει κριτηρίων οικονομικής φύσεως που σχετίζονται με την τεχνικοοικονομική επάρκεια του έργου, και όχι με την περιβαλλοντική αξιολόγηση του έργου.

 

 

12 Ιανουαρίου 2021

energypress