Σε νομοθέτημα "μετατρέπονται" τα μέτρα Χατζηδάκη για τις ΑΠΕ - Έρχονται σύντομα στη Βουλή είτε αυτόνομα είτε με το χωροταξικό νομοσχέδιο.

Στη διαδικασία κατάρτισης των νομικών κειμένων που θα πρέπει να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, βρίσκεται το επιτελείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την υλοποίηση του πακέτου των εισπρακτικών και διαρθρωτικών μέτρων που ανακοίνωσε την Παρασκευή το ΥΠΕΝ για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ.

Πολλά από αυτά τα μέτρα για να εφαρμοστούν απαιτούν νομοθετικές αλλαγές, ενώ άλλα μπορούν να υιοθετηθούν με υπουργικές αποφάσεις.

Σε ότι αφορά το υπό κατάρτιση νομοθέτημα, επιδίωξη του κ. Χατζηδάκη είναι να έρθει σύντομα στη Βουλή. Η μία εκδοχή είναι να επισυναφθούν ως τροπολογία στο νομοσχέδιο με χωροταξικά θέματα που θα είναι το πρώτο του Υπουργείου που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Το να είναι έτοιμα τα νομικά κείμενα και να ενταχθούν εξαρχής στο νομοσχέδιο, όταν κατατεθεί, θεωρείται απίθανο. Μπορούν όμως να προστεθούν στη συνέχεια κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου (Επιτροπές, Ολομέλεια κ.λπ.). Σε αυτή την περίπτωση η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη εκδοχή είναι να αποτελέσουν τον κορμό ενός διακριτού ενεργειακού νομοσχεδίου, που θα έρθει στη συνέχεια στη Βουλή, μετά την ψήφιση του χωροταξικού. Η εκδοχή αυτή δεν αποκλείεται αλλά έχει τις λιγότερες πιθανότητες διότι "σκοντάφτει" στην επιδίωξη του κ. Χατζηδάκη να προχωρήσει το όλο θέμα με ταχύτητα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τις αρχικές εξαγγελίες και ενόψει της νομοθέτησης, έχουν κινητοποιηθεί οι φορείς των ΑΠΕ σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να επιτύχουν τυχόν τροποποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν επίσης επαφές των μεγάλων ξένων εταιρειών με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ενώ σημαντική κινητοποίηση υπάρχει και από κυβερνητικούς (και άλλους) βουλευτές της περιφέρειας, για να επέλθει ορθολογικοποίηση στα διαρθρωτικά μέτρα που υψώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια στους μικρομεσαίους επενδυτές φωτοβολταϊκών και στα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων.

Επιδιώκεται, για παράδειγμα, να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος, εν μέσω πανδημίας, για να καταστούν πλήρεις οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για όρους σύνδεσης, αλλά και να αλλάξει το όριο ισχύος των ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να αναλογεί τουλάχιστον ένα 500άρι φωτοβολταϊκό σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες.

 

 

19 Νοεμβρίου 2020

energypress