ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ για τα μέτρα Χατζηδάκη: Κάνουν ότι μπορούν για να φύγουν απ’ τη μέση οι μικροί και να μείνει το πεδίο ελεύθερο για τους μεγάλους παίχτες ΑΠΕ.

16 11 2020 | 08:56

Ανοιχτή επιστολή για τη «μεταρρυθμιστική παρέμβαση» υπέρ των μεγάλων παιχτών και τη στοχοποίηση των χιλιάδων μικρών επενδυτών στην ενέργεια, όπως δηλώνουν, έστειλαν οι εκπρόσωποι της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, σε συνεργασία προφανώς με την ΕΑΣ Αγρινίου που πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τη «Μεταρρυθμιστική παρέμβαση της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ» και αφού δηλώσουμε τον αιφνιδιασμό και την απόλυτη δυσαρέσκεια των χιλιάδων μικρών επενδυτών και μελών των Ενεργειακών Κοινοτήτων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Οι δρομολογούμενες αλλαγές κάθε άλλο παρά «μακράς πνοής για ενίσχυση του ρόλου των ΑΠΕ στην πράσινη μετάβαση», μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε η μετάβαση να μην αφορά την κοινωνία, καθώς για μια ακόμη φορά το Υπ. Ενέργειας στοχοποιεί τους μικρούς και επιχειρεί να καταλύσει την «Ενεργειακή Δημοκρατία».

Η διαφωνία μας είναι απόλυτη. Και ήδη καταγράφουμε τις αρχικές αντιδράσεις από τις Ενεργειακές Κοινότητες, τους πολίτες δηλαδή που διεκδικούν το δικαίωμα συμμετοχής τους στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και ζητάνε:

Διατήρηση των ταριφών για τα έργα εκτός διαγωνισμών Φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος μέχρι 500kWp, Φωτοβολταϊκών σταθμών – Αιολικών πάρκων Ενεργειακών Κοινοτήτων Ισχύος έως 1MW και 6MW αντίστοιχα, Αιολικών πάρκων ισχύος 3ΜWe. Η προωθούμενη αλλαγή στο όριο ισχύος (18 MW για τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας) και ο ορισμός των 60 μελών στις Ενεργειακές Κοινότητες, ανατρέπει την παραπάνω σχέση, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται στην πράξη ό,τι μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί. Θα πρέπει ή το όριο να αυξηθεί ή ο αριθμός των μελών να μειωθεί, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία της ισχύος 500kWp.

Επίσης, είναι αδιανόητο σε συνθήκες lockdown να υπάρχει η απαίτηση μέχρι 31 Δεκεμβρίου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων. Ας εξηγήσει η ηγεσία του υπουργείο Ενέργειας με ποιόν μαγικό τρόπο θα γίνει αυτό.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε την πραγματική στόχευση, την οποία και καταγγέλλουμε: να φύγουν απ’ τη μέση οι μικροί και να μείνει το πεδίο ελεύθερο για τους «μεγάλους παίχτες». Είναι η δεύτερη φορά που στοχοποιούνται οι μικροί επενδυτές από την ηγεσία του συγκεκριμένου Υπουργείου (Υπουργός και Γενική Γραμματέας) και δημιουργούνται αναταράξεις στην αγορά για χιλιάδες μικρούς επενδυτές που έχουν καταθέσει αιτήματα ΦΒ στον ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ από το 2019.

Επίσης, να σημειωθεί η έλλειψη χωρητικότητας των δικτύων η οποία έχει προκαλέσει με την σειρά της αύξηση του κόστους διασύνδεσης έως 200.000 ανά ΜWp εγκαταστημένης ισχύος.

Τα εν λόγω έργα είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας γιατί είναι χιλιάδων μικρομεσαίων επενδυτών οι οποίοι αφήνουν το οικονομικό ισοδύναμό τους στην Ελληνική Οικονομία.

Οι εκτός των διαγωνισμών τιμές δίνουν την ευκαιρία στον απλό πολίτη που δεν έχει τις απαιτούμενες τεχνοκρατικές γνώσεις, αλλά και που δεν μπορεί λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής που έχουν τα μικρά έργα, να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ απαιτούν αρκετά κεφάλαια (>10εκ Ευρώ) για να μπορέσει κάποιος να συμμετάσχει. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στους απλούς πολίτες να κάνει και αυτός ένα φ/β, αποτελεί και τον κύριο λόγο που δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σημαντικές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες στην εγκατάσταση των φ/β σταθμών, κάτι που όπως όλοι γνωρίζουμε δεν ισχύει για τα αιολικά που οι απλοί πολίτες είναι «αποκλεισμένοι» προκαλώντας έτσι έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Τονίζουμε ότι έχουν γίνει αξιέπαινες προσπάθειες από τις Ενεργειακές κοινότητες οι οποίες έχουν δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες μικρούς επενδυτές να συμμετάσχουν σε φωτοβολταϊκά έργα που υλοποιήθηκαν.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στην περιοχή της Πτολεμαΐδας έχει ξεκινήσει από 2.500 κατοίκους της περιοχής μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων η ανάπτυξη έργου συνολικής ισχύος 300MWp. Το εν λόγω έργο θα δώσει την δυνατότητα στην καρδιά της απολιγνιτοποίησης να έχει τοπικά ένα μικρό μερίδιο στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και θα βοηθήσει μεγαλύτερα έργα να πραγματοποιηθούν αφού ο κόσμος της Κοζάνης – Πτολεμαΐδας θα τα έχει αποδεχτεί.

Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται αυτή την περίοδο στην περιοχή των Σερρών για Φ/Β ισχύος 200MWp και στην περιοχή των Γρεβενών ισχύος 50MWp, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε συνολικά 5.500 άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας να συμμετέχουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει, θα καταστρέψει τη προσπάθεια μηνών που έχει γίνει ήδη. Για τους ανωτέρω λόγους και επειδή για το 2021 όλοι οι φ/β σταθμοί που εξαιρούνται από συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες θα έχουν ταρίφες εκτός διαγωνισμών 63 – 65 Ευρώ την MWh, τιμές αρκετά κοντά στην Οριακή Τιμή του Συστήματος της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνεπώς δεν θα επιβαρύνουν τον Έλληνα καταναλωτή, ζητάμε την σταθεροποίηση της αγοράς και την συνέχιση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν αυτομάτως οδηγούν στην ακύρωση των έργων και της κοπιαστικής προεργασίας που έχει γίνει, θα σημάνουν, δε, την ενεργειακή περιθωριοποίηση των πολιτών, προς όφελος κάποιων μεγαλοεπενδυτών μόνο.

Εάν αυτή είναι η «μεταρρυθμιστική παρέμβαση» του υπουργείου, εάν αυτό είναι το όραμά του για τις ΑΠΕ, εάν για τους αποφασίζοντες δεν έχουν σημασία οι πολίτες αλλά τα μεγάλα συμφέροντα μόνο, εμείς και οι χιλιάδες μικροεπενδυτές θα βρεθούμε απέναντι. Με κάθε τρόπο.

 

 

 

13 Νοεμβρίου 2020

energypress