Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νέος στόχος 55% μείωσης εκπομπών για την ΕΕ – Πιο φιλόδοξα έργα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

17 09 2020 | 08:52

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης (#SOTEU) ανέλαβε την πολυαναμενόμενη δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Πρόκειται για σαφή αύξηση από τον υπάρχοντα στόχο του 40% – αν και υπολείπεται από τις φιλοδοξίες πολλών οργανώσεων και κρατών για τουλάχιστον 60%.

Αυτό σημαίνει, όπως δεσμεύθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι θα αλλάξει – και πάλι – όλη η σχετική νομοθεσία (κοινοτικές οδηγίες κυρίως και κανονισμοί) μέχρι το καλοκαίρι του 2021! Ώστε να γίνει συμβατή με το στόχο του 55% μείωσης εκπομπών – «fit for 55», όπως ανέφερε και μάλλον θα είναι το προσωνύμιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Με τα κράτη μέλη προφανώς να ακολουθούν με μια περίοδο χάριτος για την ενσωμάτωση στις εθνικές νομοθεσίες…

Ταυτόχρονα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σημαντικές πρωτοβουλίες και αλλαγές (προσθήκες ή βελτιώσεις, καλύτερα) για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Ανάμεσά τους είναι:

  • Διεύρυνση της πράσινης χρηματοδότησης έργων και πρωτοβουλιών
  • Το 30% της χρηματοδότησης που θα λάβει η Κομισιόν (για λογαριασμό των κρατών μελών) από τις αγορές θα είναι με πράσινα ομόλογα – και με τις σχετικές δεσμεύσεις που αυτό φέρνει
  • Προώθηση ευρωπαϊκών εμβληματικών έργων στους τομείς: υδρογόνο, ανακαίνιση και 1 εκατομμύριο σημεία ηλεκτρικής φόρτισης.
  • Δημιουργία «κοιλάδων υδρογόνου» και υποστήριξη της βιομηχανίας για μετάβαση σε καύσιμο υδρογόνου
  • Ευρωπαϊκό κύμα ανακαίνισης με έμφαση στην κυκλική οικονομία και χρήση πόρων – συστημάτων που απορροφούν (και δεν μειώνουν μόνο) τις εκπομπές αερίων ρύπων
  • Δημιουργία του νέου European Bauhaus ώστε όλοι οι δημιουργοί να συμμετέχουν στη συστημική αλλαγή και το πολιτιστικό πρόγραμμα που θα φέρει ο συνδυασμός της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας με το κύμα κτιριακών ανακαινίσεων

 

Τί ακριβώς είπε η UvdL για τις πράσινες φιλοδοξίες και δράσεις της ΕΕ 

Συγκεκριμένα, Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης (#SOTEU) ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει πιο επείγουσα ανάγκη για επιτάχυνση παρά όταν πρόκειται για το μέλλον του εύθραυστου πλανήτη μας.

Ενώ μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του κόσμου πάγωσε κατά τη διάρκεια κλειδώματος και διακοπής λειτουργίας, ο πλανήτης συνέχισε να γίνεται επικίνδυνα πιο ζεστό.

Το βλέπουμε γύρω μας: από τα σπίτια που εκκενώθηκαν λόγω της κατάρρευσης του παγετώνα στο Mont Blanc, σε πυρκαγιές που καίγονται μέσω του Όρεγκον, σε καλλιέργειες που καταστράφηκαν στη Ρουμανία λόγω της πιο σοβαρής ξηρασίας τις δεκαετίες.

Αλλά είδαμε επίσης ότι η φύση επιστρέφει στη ζωή μας.

Λαχταρούσαμε για χώρους πρασίνου και καθαρότερο αέρα για την ψυχική μας υγεία και τη σωματική μας ευεξία.

Γνωρίζουμε ότι απαιτείται αλλαγή – και επίσης γνωρίζουμε ότι είναι δυνατή.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το σχέδιο μας για να κάνουμε αυτόν τον μετασχηματισμό.

Στην καρδιά της αποστολής μας είναι να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Αλλά δεν θα φτάσουμε εκεί με το status quo – πρέπει να προχωρήσουμε γρηγορότερα και να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.

Εξετάσαμε σε βάθος κάθε τομέα για να δούμε πόσο γρήγορα θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και πώς να το κάνουμε με υπεύθυνο, τεκμηριωμένο τρόπο.

Πραγματοποιήσαμε μια ευρεία δημόσια διαβούλευση και πραγματοποιήσαμε μια εκτενή αξιολόγηση των επιπτώσεων

Σε αυτή τη βάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την αύξηση του στόχου του 2030 για μείωση των εκπομπών σε τουλάχιστον 55%.

Αναγνωρίζω ότι αυτή η αύξηση από 40 σε 55 είναι πάρα πολύ για ορισμένους και δεν είναι αρκετή για άλλους.

Ωστόσο, η εκτίμηση επιπτώσεών μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η οικονομία και η βιομηχανία μας μπορούν να το διαχειριστούν

Και το θέλουν επίσης. Μόλις χθες, 170 ηγέτες επιχειρήσεων και επενδυτές – από τις ΜΜΕ έως μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου – μου έγραψαν ζητώντας από την Ευρώπη να θέσει στόχο τουλάχιστον 55%.

Η εκτίμηση αντικτύπου μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα θέσει την ΕΕ σταθερά σε καλό δρόμο για την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050 και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας για τη Συμφωνία του Παρισιού.

Και αν οι άλλοι ακολουθούν το προβάδισμά μας, ο κόσμος θα μπορεί να συνεχίσει να υπερθερμαίνεται λιγότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Γνωρίζω πλήρως ότι πολλοί από τους συνεργάτες μας απέχουν πολύ από αυτό – και θα επιστρέψω αργότερα στον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα.

Αλλά για εμάς, ο στόχος του 2030 είναι φιλόδοξος, εφικτός και ευεργετικός για την Ευρώπη.

Μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε ήδη δείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Ενώ οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 25% από το 1990, η οικονομία μας αυξήθηκε περισσότερο από 60%.

Η διαφορά είναι ότι έχουμε πλέον περισσότερη τεχνολογία, περισσότερη τεχνογνωσία και περισσότερες επενδύσεις. Και προχωρούμε ήδη σε μια κυκλική οικονομία με παραγωγή ουδέτερου άνθρακα.

Έχουμε περισσότερους νέους που πιέζουν για αλλαγή. Έχουμε περισσότερες αποδείξεις ότι αυτό που είναι καλό για το κλίμα είναι καλό για τις επιχειρήσεις και καλό για όλους μας.

Και έχουμε μια σοβαρή υπόσχεση: να μην αφήσουμε κανέναν πίσω σε αυτόν τον μετασχηματισμό. Με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund) θα υποστηρίξουμε τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη και πιο δαπανηρή αλλαγή.

Τα έχουμε όλα. Τώρα είναι δική μας ευθύνη να τα εφαρμόσουμε όλα και να τα κάνουμε πραγματικότητα.

Αξιότιμα ​​Μέλη,

Η επίτευξη αυτού του νέου στόχου θα μειώσει την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ενέργειας, θα δημιουργήσει εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας και περισσότερο από τη μισή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Για να φτάσουμε εκεί, πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα.

Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, θα αναθεωρήσουμε όλη μας τη νομοθεσία για το κλίμα και την ενέργεια για να την καταστήσουμε «κατάλληλη για 55».

Θα ενισχύσουμε το εμπόριο εκπομπών, θα ενισχύσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση, θα μεταρρυθμίσουμε την ενεργειακή φορολογία.

Αλλά η αποστολή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τη μείωση των εκπομπών.

Πρόκειται για τον συστημικό εκσυγχρονισμό σε ολόκληρη την οικονομία, την κοινωνία και τη βιομηχανία μας. Πρόκειται για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου κόσμου για να ζήσετε.

Τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης πρώτων υλών, ενέργειας, νερού, τροφίμων και γης δεν είναι βιώσιμα.

Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη φύση, πώς παράγουμε και καταναλώνουμε, ζούμε και δουλεύουμε, τρώμε και θερμαίνουμε, ταξιδεύουμε και μεταφέρουμε.

Έτσι, θα αντιμετωπίσουμε τα πάντα, από επικίνδυνες χημικές ουσίες έως αποψίλωση δασών έως ρύπανση.

Αυτό είναι ένα σχέδιο για μια πραγματική ανάκαμψη. Είναι ένα επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη.

Και εδώ θα κάνει το NextGenerationEU μια πραγματική διαφορά.

Πρώτον, το 37% του NextGenerationEU θα δαπανηθεί απευθείας στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Και θα διασφαλίσω επίσης ότι η πράσινη χρηματοδότηση θα περάσει στο επόμενο επίπεδο.

Είμαστε παγκόσμιοι ηγέτες στην πράσινη χρηματοδότηση και ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων παγκοσμίως. Πρωτοπορούμε στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου EU Green Bond Standard.

Και μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι θα θέσουμε έναν στόχο του 30% των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της NextGenerationEU που θα συγκεντρωθούν μέσω πράσινων ομολόγων.

Δεύτερον, το NextGenerationEU θα πρέπει να επενδύσει σε ευρωπαϊκά εμβληματικά έργα  με τη μεγαλύτερη επίδραση: υδρογόνο, ανακαίνιση και 1 εκατομμύριο σημεία ηλεκτρικής φόρτισης.

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει:

Πριν από δύο εβδομάδες στη Σουηδία, μια μοναδική μονάδα-πιλότος χάλυβα χωρίς ορυκτά  καύσιμα ξεκίνησε τις δοκιμές. Θα αντικαταστήσει τον άνθρακα με υδρογόνο για την παραγωγή καθαρού χάλυβα.

Αυτό δείχνει τη δυνατότητα του υδρογόνου να υποστηρίξει τη βιομηχανία μας με μια νέα, καθαρή, άδεια λειτουργίας.

Θέλω το NextGenerationEU να δημιουργήσει νέες ευρωπαϊκές κοιλάδες υδρογόνου για να εκσυγχρονίσει τις βιομηχανίες μας, να τροφοδοτήσει τα οχήματά μας και να φέρει νέα ζωή στις αγροτικές περιοχές.

Το δεύτερο παράδειγμα είναι τα κτίρια στα οποία ζούμε και εργαζόμαστε.

Τα κτίριά μας παράγουν το 40% των εκπομπών μας. Πρέπει να γίνουν λιγότερο σπάταλα, λιγότερο ακριβά και πιο βιώσιμα.

Και γνωρίζουμε ότι ο κατασκευαστικός τομέας μπορεί ακόμη και να μετατραπεί από πηγή άνθρακα σε υποδοχέα άνθρακα, εάν χρησιμοποιηθούν οργανικά οικοδομικά υλικά όπως ξύλο και έξυπνες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Θέλω το NextGenerationEU να ξεκινήσει ένα ευρωπαϊκό κύμα ανακαίνισης και να κάνει την Ένωσή μας ηγέτη στην κυκλική οικονομία.

Αλλά αυτό δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό ή οικονομικό σχέδιο: πρέπει να είναι ένα νέο πολιτιστικό πρόγραμμα για την Ευρώπη. Κάθε κίνηση έχει τη δική της εμφάνιση και αίσθηση. Και πρέπει να δώσουμε στη συστημική αλλαγή τη δική του ξεχωριστή αισθητική – για να ταιριάξουμε το στυλ με τη βιωσιμότητα.

Γι ‘αυτό θα δημιουργήσουμε ένα νέο European Bauhaus – έναν χώρο συν-δημιουργίας όπου αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, φοιτητές, μηχανικοί, σχεδιαστές συνεργάζονται για να το κάνουν αυτό.

Αυτό είναι το NextGenerationEU. Αυτό διαμορφώνει τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε.

Ένας κόσμος που εξυπηρετείται από μια οικονομία που μειώνει τις εκπομπές, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, μειώνει την ενεργειακή φτώχεια, δημιουργεί ικανοποιητικές θέσεις εργασίας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.»

 

 

16 Σεπτεμβρίου 2020

Euractiv