Περικοπή εκπομπών στο 60% προκρίνει η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου όταν η Κομισιόν σκέφτεται... 55%.

Υπέρ της επιβολής νομικά δεσμευτικού στόχου για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο 60% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 ψήφισαν οι βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου εχθές.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει γνωστό πως θέλει να αναθεωρήσει τον στόχο περικοπής εκπομπών με ορίζοντα το 2030 στην πορεία προς μια οικονομία «ουδέτερη κλιματικά» μέχρι το 2050, και, ταυτοχρόνως, να ηγηθεί των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η χθεσινή ψήφος συνεπάγεται την σύμφωνη γνώμη της επιτροπής με τον κλιματικό νόμο της ΕΕ, συνιστά νομοσχέδιο ορόσημο στην κατεύθυνση νομικής δέσμευσης στους κλιματικούς στόχους της Ένωσης.

Να σημειώσουμε ότι η επιτροπή καλείται επισήμως να εγκρίνει την θέση της επί του σχετικού νόμου με ξεχωριστή ψηφοφορία σήμερα. Σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να τεθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Να προσθέσουμε ότι ο κλιματικός νόμος θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου βέβαια τόσο κατά την διαβούλευση του νόμου όσο και στην παρουσίασή του με τους αυξημένους στόχους, μια σειρά κράτη μέλη είχαν εκφράσει σημαντικές επιφυλάξεις. Συγκεκριμένα, ο στόχος μείωσης κατά 55% είχε λάβει την υποστήριξη 12 κρατών μελών, ενώ άλλα κράτη μέλη αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε αναθεώρηση των στόχων πριν εξετάσουν το οικονομικό κόστος.

Εχθές, η επιτροπή προχώρησε περισσότερα «φιλόδοξα» προς το 2030 υιοθετώντας έναν περισσότερο φιλόδοξο στόχο, «ξεπερνώντας» ακόμη και την Κομισιόν που συνέκλινε να φέρει ως στόχο το 55% την επόμενη εβδομάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν είναι σαφές ποιος στόχος θα λάβει πλειοψηφική στήριξη κατά την Ολομέλεια, όμως, το γεγονός ότι το κοινοβούλιο φαίνεται να υιοθετεί έναν μεγαλύτερο στόχο, μπορεί να πιέσει τις κυβερνήσεις να αποδεχτούν έναν περισσότερο φιλόδοξο στόχο, όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος βουλευτής Pascal Canfin, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το 55% είναι ήδη φιλόδοξο, όμως η επιστήμη ζητάει ακόμη περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

11 Σεπτεμβρίου 2020

energypress