Τι είδε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Reggeborgh και αυξάνει στο 30% τη συμμετοχή της - Το who is who των Ολλανδών

Στη στρατηγική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να επεκτείνεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε νέες ανερχόμενες δραστηριότητες, από τις συμβάσεις παραχώρησης, έως τις ΑΠΕ και τη διαχείριση απορριμμάτων, οι οποίες προσφέρουν μια πολύχρονη ορατότητα από πλευράς εσόδων, αποδίδεται η απόφαση της ολλανδικής Reggeborgh να αυξήσει από 13% σε 30% τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής επιχείρησης, εξαγοράζοντας το ποσοστό της York Capital.

Στη πράξη η κίνηση της Reggeborgh διεθνοποιεί περαιτέρω τον ελληνικό όμιλο, αφού πρόκειται για έναν επενδυτή, με συμμετοχές σε παγκοσμίου επιπέδου εταιρείες από την ενέργεια έως τις κατασκευές, με πιο γνωστή ίσως τη θυγατρική της VolkerWessels, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές στην Ευρώπη, με έσοδα 5,9 δισ ευρώ το 2018, και παρουσία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Βόρεια Αμερική.

Το ποιες ακριβώς πόρτες θα ανοίξει για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυτή η απόφαση της Reggeborgh, τι ευκαιρίες και συνέργειες θα προκύψουν και σε ποιες αγορές, όλ’ αυτά θα φανούν προσεχώς, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι αναβαθμίζονται σημαντικά η εικόνα και οι προοπτικές της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε πρώτο στάδιο ο ολλανδικός όμιλος θα αποκτήσει το μισό από το ποσοστό 17,3% που ελέγχει σήμερα η York Capital στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα αποκτήσει και το υπόλοιπο μισό, φτάνοντας να ελέγχει το 30%.

Στην ανακοίνωσή τους οι Ολλανδοί απέδωσαν την επιλογή τους στην ιστορία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την πορεία της και την εμπιστοσύνη τους στο μάνατζμεντ του Γιώργου Περιστέρη - όπως και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας- ενώ περισσότερες λεπτομέρειες μαζί με τους όρους της συναλλαγής θα γίνουν γνωστές σήμερα, οπότε και αναμένονται οι επόμενες ανακοινώσεις, τόσο από τον αγοραστή  (Reggeborgh), όσο και από τον πωλητή (York Capital York).

Η Reggeborgh ιδρύθηκε το 1991, είναι το επενδυτικό όχημα της πανίσχυρης ολλανδικής οικογένειας Wessels, που γιγαντώθηκε επί των ημερών του Dik Wessels, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών το 2017, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια περιουσία.

Το Forbes τον κατέτασσε ως τον 3ο πλουσιότερο Ολλανδό, με περιουσία 3,3 δισ ευρώ, ενώ θεωρείτο ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της χώρας του.

Η ιστορία του είναι μια κλασσική περίπτωση αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Από μικρός απασχολήθηκε στην μικρή οικογενειακή επιχείρηση ξυλουργίας του πατέρα του, την οποία ανέλαβε το 1968, ωστόσο την ανέπτυξε μετά το 1980, για να τη μετασχηματίσει εντελώς στη δεκαετία του 1990.

Το 1990 ο Wessels προχώρησε σε ένα μπαράζ συγχωνεύσεων, πρώτα με την Kondor, και το 1997 με την Royal VolkerStevin, σχηματίζοντας την VolkerWessels, ένα γίγαντα στις κατασκευές, τις τηλεποικνωνίες και το enginnering, αξίας 4 δισ ευρώ, ο οποίος επεκτάθηκε στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Β.Αμερική.

Σύμφωνα με το Forbes, το 2007 o Wessels πούλησε το 45% της VolkerWessels στο private equity giant CVC Capital Partners, για να επαναγοράσει το 2013 το ποσοστό, αυξάνοντας κατακόρυφα την συμμετοχή του στην εταιρεία, στο 85%.

Το Μάιο του 2017, λίγους μήνες πριν το θάνατο του ολλανδού επιχειρηματία, η VolkerWessels προχώρησε σε δημόσια προσφορά στο χρηματιστήριο του Αμστερντάμ, "σηκώνοντας" 575 εκατ. ευρώ, κι ενώ η προηγούμενη χρονιά είχε κλείσει με έσοδα 5,5 δισ ευρώ.

Σήμερα ο κολοσσός που δημιούργησε ο Wessels έχει 120 θυγατρικές, απασχολεί 16.000 υπαλλήλους, και δραστηριοποιείται σε δεκάδες κλάδους, από την ανάπτυξη ακινήτων, τα έργα οδοποιίας, πολιτικού μηχανικού, την κατασκευή υποδομών σε δίκτυα, αγωγούς, τηλεπικοινωνίες, έως τα σιδηροδρομικά έργα και τη συντήρησή τους, τις τεχνικές εγκαταστάσεις, τη διαχείριση εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, πάρκων, τη προμήθεια οικοδομικών υλικών, κ.ό.κ.

Διοικείται πλέον από τον 62χρονο Χένρι Χόλτερμαν, γαμπρό του αποβιώσαντος Wessels, ενώ μεταξύ των άλλων η οικογένεια έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το ποδόσφαιρο και ελέγχει την Τβέντε, μια από τις πιο γνωστές ολλανδικές ομάδες.

 

 

 

 

 

 

22 Μαρτίου 2019

energypress