COP24 Τελευταία μέρα: "Αν αποτύχει το Κατοβίτσε, έχει αποτύχει και το Παρίσι".

Ο Πρόεδρος της COP Kurtyka είχε δηλώσει ότι «αν αποτύχει το Κατοβίτσε, έχει αποτύχει και το Παρίσι».

Και πολλοί φοβούνται ότι μάλλον θα επιβεβαιωθεί.

Τελευταία μέρα και τελευταία ευκαιρία να σωθεί η διάσκεψη.

Δεν περισσεύει η αισιοδοξία στους διαδρόμους της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα, αλλά σίγουρα δεν λείπει η μαχητικότητα.

Ιδιαίτερα από τη νέα γενιά που δείχνει αποφασισμένη να τερματίσει με επιτυχία τους αγώνες της αδιαφορώντας για τις συμβιβαστικές διαθέσεις των γερόντων.

Όπως είπε και ο σπουδαίος Γερμανός επιστήμονας professor H J Schellnhuber σε ερώτηση δημοσιογράφου "Οι νέοι πρέπει να θυμώσουν περισσότερο με τους μεγάλους"

Κάτι που άλλωστε είχε πει και η Σουηδέζα μαθήτρια.

Δεν πάμε και τόσο καλά λοιπόν.

Όπως φέρεται να είπε η εκτελεστική γραμματέας κα Εσπινόζα «Κανείς δεν θα μείνει απόλυτα ευχαριστημένος με την τελικό κείμενο»

Οι παλιοί φυσικά θυμίζουν ότι και το Παρίσι μέχρι τελευταία στιγμή όδευε για αποτυχία αλλά στο τσακ ανατράπηκαν όλα και είχαμε τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιτυχία των κλιματικών διασκέψεων.

Υπάρχει, όμως,  μια ουσιαστική διαφορά από το Παρίσι.

Η προεδρία.

Η Γαλλία ήθελε πάρα πολύ να πετύχει και δεν άφησε τίποτε στην τύχη και το κυνήγησε με μανία - λένε όσοι ήταν εκεί και γνωρίζουν.

Είχε ταυτιστεί με την επιτυχία της διάσκεψης.

Η Πολωνία δεν έχει την ίδια ταύτιση με το αποτέλεσμα της διάσκεψης

Δεν έχει άλλωστε και την "ενεργειακή βάση" για να το κάνει.

Η εξάρτηση της από τον άνθρακα περιορίζει την επιθυμία της για πολύ φιλόδοξη κλιματική δράση.

Έτσι ενώ σαν προεδρία θα ήθελε πολύ να συνδεθεί η διάσκεψη του Κατοβίτσε με επιτυχία, ως χώρα μάλλον σφυρίζει αδιάφορα.

Λίγο πριν...την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Το δεύτερο μέρος της υψηλού επιπέδου συνάντησης της διάσκεψης COP24 ολοκληρώθηκε με την επικεφαλής του κλίματος, Patricia Espinosa και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους του ΟΗΕ, εκφωνώντας παθιασμένους λόγους προς τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν το έργο τους, ώστε να ολοκληρωθεί το συνέδριο με ένα ισχυρό αποτέλεσμα.

Με περισσότερους από 100 υπουργούς να βρίσκονται τώρα στο Κατοβίτσε για να παρέχουν πολιτική καθοδήγηση και με λίγες μόνο μέρες να μένουν, η κα Espinosa δήλωσε:

«Πολλές πολιτικές διαιρέσεις παραμένουν. Πολλά ζητήματα πρέπει να ξεπεραστούν. Αλλά πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να ολοκληρώσουμε τη δουλειά. (...) Ας ολοκληρώσουμε το Πρόγραμμα Εργασίας της Συμφωνίας των Παρισίων και, με τον τρόπο αυτό, θα ξεκινήσουμε αμέσως την δυναμική εφαρμογή του».

Ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Hoesung Lee επανέλαβε τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί λίγο καιρό νωρίτερα, λέγοντας ότι ο στόχος της θερμοκρασίας είναι εφικτός, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν οι κυβερνήσεις αναλάβουν επειγόντως εκτεταμένες ενέργειες.

«Κάθε βαθμός υπερθέρμανσης μετράει. Κάθε χρόνος μετράει. Κάθε επιλογή μετράει. Με την παρούσα έκθεση, το επιστημονικό μήνυμα είναι σαφές. Τώρα εξαρτάται από εσάς, τις κυβερνήσεις, να ενεργήσετε », είπε.

Ο κ. Petteri Taalas, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, απευθύνθηκε επίσης στους υπουργούς και τους αντιπροσώπους. Προειδοποίησε ότι τα σημερινά επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν ήταν βιώσιμα και οδήγησαν ήδη σε δραματικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, από την τήξη του πάγου της Αρκτικής, σε πολλά περιστατικά πυρκαγιών.

«Αναμένουμε αύξηση 2% έως 4% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα φέτος. Αν είμαστε σοβαροί ως προς τη συμφωνία του Παρισιού, πρέπει να δούμε διαφορετικούς αριθμούς».

Επισημαίνει επίσης ότι ακόμα και αν η ρύπανση της ατμόσφαιρας σταματήσει σήμερα, τα σημερινά επίπεδα CO2 θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια, κλειδώνοντας σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στο τέλος της ομιλίας της, η κα Espinosa ανέφερε τα λόγια της Mae Jemison, της πρώτης μαύρης γυναίκας αστροναύτη στο διάστημα, η οποία μίλησε για το ταξίδι στο διάστημα και την εξερεύνηση του άγνωστου.

«Αυτό που την έπληξε περισσότερο ήταν το να κοιτάς πίσω στον πλανήτη Γη και να βλέπεις όχι μόνο την ομορφιά του πλανήτη μας, αλλά και τη λεπτότητα και την ευθραυστότητα της ατμόσφαιρας που την περιβάλλει - την λεπτή μπλε γραμμή που προστατεύει όλη τη ζωή στη Γη. Για αυτό αγωνιζόμαστε. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ. Αυτό καλούμαστε να προστατεύσουμε: Αυτή τη λεπτή μπλε γραμμή ζωής. Αυτή τη λεπτή μπλε γραμμή ελπίδας».

Διαβάστε την πλήρη ομιλία της κας Patricia Espinosa εδώ:

Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να ξεκινήσουμε το COP24, το πιο σημαντικό COP από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Τα καθήκοντά μας ήταν σαφώς καθορισμένα, όπως και ο επείγων χαρακτήρας για την ολοκλήρωση του έργου μας. Ο Πρόεδρος της COP Kurtyka δήλωσε ότι «αν αποτύχει το Κατοβίτσε, έχει αποτύχει και το Παρίσι».

Καθώς ανοίγουμε επίσημα τη εκδήλωση υψηλού επιπέδου του COP24, έχω δει απίστευτη αφοσίωση στην ολοκλήρωση του έργου μας.

Αλλά αυτό το έργο δεν έχει τελειώσει. Πολλές πολιτικές διαιρέσεις παραμένουν. Πολλά ζητήματα πρέπει να ξεπεραστούν. Αλλά πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να ολοκληρώσουμε τη δουλειά.

Ευχαριστώ όσους εργάζονται ακούραστα για να καταστήσουν την COP24 επιτυχημένη.

30.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν έρθει στο Κατοβίτσε - όλοι με φρέσκες ιδέες και ενέργεια. Ξέρουν ότι αυτή είναι η στιγμή μας. Δεν θέλουν να το χάσουν.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα από αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ένα νέο σύνολο κλιματικών στόχων για το 2021-2025, διπλασιάζοντας τις τρέχουσες πενταετείς επενδύσεις σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν τις χώρες να αναλάβουν φιλόδοξη δράση για το κλίμα.

Είχαμε την ειδική έκθεση της IPCC για τους 1.5°C, με τα βασικά ευρήματα της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της αύξησης των επιπέδων παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 ° C.

Είχαμε επίσης εκδηλώσεις σχετικές με τη χρηματοδότηση, την τεχνολογία, την ανάπτυξη ικανοτήτων, την έρευνα, το φύλο και τη νεολαία.

Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά οι τελευταίες μέρες είναι κρίσιμες. 

Το Κατοβίτσε πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εργασίας της συμφωνίας του Παρισιού, να σημειώσει πρόοδο στη χρηματοδότηση και να παράσχει μια σταθερή βάση για την αναθεώρηση των εθνικά καθορισμένων εισφορών στο πλαίσιο του διαλόγου Talanoa.

Σημαντική πρόοδος στα κείμενα των διαπραγματεύσεων έχει επιτευχθεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά πολιτικά ζητήματα. Για το σκοπό αυτό, υπενθυμίζω ότι η προθεσμία για την οριστικοποίηση του Προγράμματος Εργασίας της Συμφωνίας του Παρισιού δεν ήταν επιβαλλόμενη από εμάς, αλλά από εσάς, τα Μέρη.

Με την οριστικοποίηση του προγράμματος εργασίας, μπορούμε αμέσως να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της συμφωνίας του Παρισιού, και την υπόσχεσή της για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Όσον αφορά στον διάλογο Talanoa, αντιπροσωπεύει τις φωνές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο και αντικατοπτρίζει σαφώς τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις λύσεις τους για την κλιματική αλλαγή.

Κυρίες και κύριοι,

Ο καθένας από εσάς έχει τη δύναμη να τελειώσει ό, τι σας έστειλε εδώ για να κάνετε. Αυτή είναι η στιγμή της συναίνεσης. Αυτή είναι η στιγμή για να επιτευχθούν συμβιβασμοί για το καλό της ανθρωπότητας. Αναγνωρίζω ότι αυτό το έργο είναι δύσκολο.

Για να επιτύχουμε πρέπει να υπερβούμε τα πλαίσια, τις συμβάσεις και τα διαπραγματευτικά κείμενα - πρέπει να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο. Πρέπει να θυμόμαστε αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε πραγματικά.

Η κ. Mae Jemison μίλησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δράσης για το Κλίμα.

Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε σε ένα μοναδικό σημείο της ανθρώπινης ιστορίας. Υπάρχει απίστευτη ευκαιρία αν αγκαλιάσουμε τη μετάβαση προς ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές και ενεργοποιήσουμε τη δύναμη της Συμφωνίας των Παρισίων.

Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να χτίζουμε το αύριο που θέλουμε... σήμερα.

Ένα αύριο άξιο για τα παιδιά μας.

Ένα αύριο που θα είναι καθαρότερο, πιο πράσινο και πιο ευημερεύον. 

Ένα αύριο που να προστατεύει το λεπτό μπλε στρώμα που μας περιβάλλει.

Λοιπόν, ας τελειώσουμε το έργο μας. Ας αποδεχτούμε την πρόκληση να τελειώσουμε το έργο που ο κόσμος απαιτεί από εμάς και που κι εμείς απαιτούμε από τον εαυτό μας.

Ευχαριστώ.

 

Κατοβίτσε, 13 Δεκεμβρίου 2018

Ανταπόκριση από το COP24: εδώ που παραμένει η ελπίδα, παρά τις αντιξοότητες