Σκρέκας: 160 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά στέγης και μπαταρίες από το «Εξοικονομώ» για μικρές επιχειρήσεις

«Φέτος θα φιλοδοξούμε να εγκαταστήσουμε 1,7 – 2 GW έργων ΑΠΕ, με στόχο σε 3 χρόνια να αποτελούν το 60% του ενεργειακού μείγματος», υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Μιλώντας σε Ενημερωτική ημερίδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που συνδιοργανώνουν το πανθεσσαλικό κανάλι TRT και η εφημερίδα Ελευθερία, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, παράλληλα με την προσπάθεια για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και την υλοποίηση των στόχων της ενεργειακής μετάβασης.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, η Ελλάδα είναι έβδομη στον κόσμο όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, καθώς μαζί με τα υδροηλεκτρικά καλύπτουν το 46% της ενέργειας που καταναλώνεται.

«Από το 2015 ως το 2018 είχαν εγκατασταθεί μόλις 300 MW. Το 2019 εγκαταστήσαμε 910 MW, το 2020 970 MW, το 2021 1020 MW, ενώ φέτος θα φτάσουμε τα 1,7 – 2 GW», σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας, επισημαίνοντας πως ο στόχος για το 2025 είναι οι ΑΠΕ να αποτελούν το 60% του ενεργειακού μείγματος και το 2030, να υλοποιηθεί ο στόχος για το 70%.

Επιπλέον, όπως τόνισε «μπορούμε να φτάσουμε στο 100% και ο στόχος είναι να εξάγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Γι’ αυτό πολλαπλασιάζουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Διπλασιάζεται με τη Βουλγαρία έως κα τα 2 GW, με τη Β. Μακεδονία, την Ιταλία, ενώ τριπλασιάζεται με την Αλβανία, ενώ η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, θα καταστήσει τη χώρα βασική πύλη πράσινης ενέργειας».

Εξοικονόμηση

Παράλληλα ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στους στόχους της εξοικονόμησης. Όπως τόνισε, οι πόροι για στήριξη απέναντι στις υψηλές τιμές είναι περιορισμένοι, γι’ αυτό χρειάζεται εξοικονόμηση ενέργειας, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως η μείωση της κατανάλωσης δεν συνδέεται μόνο με την κρίση, αλλά αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο.  

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως δημιουργείται ειδική ιστοσελίδα από το Υπουργείο, προς ενημέρωση των καταναλωτών, με απλές οδηγίες εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα ότι, με μείωση του θερμοστάτη κατά 1 βαθμό κελσίου, μπορεί να επιτυγχάνεται έως και 8,3% μείωση κόστους.

Επιπλέον, τόνισε πως έχει μειωθεί κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 14,7% τον Αύγουστο, αλλά και μείωση στην κατανάλωση ρεύματος.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ο Υπουργός επεσήμανε ότι φέτος διευρύνθηκαν σε 80.000 οι δικαιούχοι για αναβάθμιση κατοικίας, οι οποίοι θα δουν ως και 70% μείωση κόστους ενέργειας.

Ιδιαίτερα, για το «Εξοικονομώ» για μικρές επιχειρήσεις, εξήγγειλε 360 εκατ. ευρώ για περίπου 3.500 επιχειρήσεις, 90 εκατ, για αλλαγή συσκευών σε 6.500 επιχειρήσεις και 160 εκατ. για φωτοβολταϊκά στέγης και μπαταρίες.

Τέλος όπως είπε έχει ανοίξει η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, για το τρέχον πρόγραμμα επιδότησης για net metering, ως και 10 KW.

1