Ηλιακά πάνελ... εσωτερικού χώρου από ισραηλινή startup.

25 10 2018 | 09:06

Μικρά φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετούνται πάνω σε συσκευές χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων όπως ανιχνευτές καπνού, θερμοστάτες, κάμερες ασφαλείας και θυροτηλέφωνα, μετατρέποντας το φως σε ηλεκτρισμό. Αυτό είναι το προϊόν που προωθεί η ισραηλινή νεοφυής επιχείρηση 3GSolar Photovoltaics με στόχο να αντικαταστήσει πλήρως τις μπαταρίες. Τα ημιδιαφανή πάνελ χρησιμοποιούν ηλιακή μπογιά, η οποία παγιδεύει την ενέργεια του φωτός από εξωτερικό ή ακόμα και από εσωτερικό περιβάλλον και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική. Τα μικροσκοπικά φωτοβολταϊκά κύτταρα των πάνελ αξιοποιούν κυρίως εσωτερικό ή χαμηλό φως. Η λειτουργία του προϊόντος προσομοιάζει τη φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Τα ηλιακά πάνελ που ανέπτυξε η 3GSolar αποτελούν μεγάλη βελτίωση σε σχέση με άλλα φωτοβολταϊκά συστήματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι παράγονται με πολύ μικρό κόστος. Με την τοποθέτηση ενός φωτοβολταϊκού πάνελ στην ηλεκτρική συσκευή, το κόστος της αυξάνεται κατά ένα μόλις δολάριο, σύμφωνα με τον Μπάρι Μπιν, διευθύνοντα σύμβουλο της 3GSolar. Μετά τη μαζική παραγωγή εξοπλισμού από την Κίνα, το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά παγκοσμίως, επιτρέποντας την εισαγωγή της στην καθημερινή ζωή. Το μέγεθος των κυττάρων είναι από 2 μέχρι 200 τετραγωνικά εκατοστά και κινείται ανάλογα με το μέγεθος της ηλεκτρικής συσκευής στην οποία τοποθετούνται.

Επίσης, δίνεται ευρεία επιλογή στην κλίμακα διαφάνειας και στο χρώμα του ηλιακού πάνελ, ώστε να ταιριάξει στην αισθητική εμφάνιση της συσκευής. H 3GSolar σκοπεύει να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την τεχνολογία παραγωγής, δημιουργώντας τελείως διαφανή και λεπτά πάνελ. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι για τα πάνελ έχουν προσδοκώμενο χρόνο ζωής όσο της ασύρματης συσκευής, στην οποία τοποθετούνται, δηλαδή δέκα έως δεκαπέντε χρόνια, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της 3GSolar. Ο τελευταίος δήλωσε στο Bloomberg ότι τα ηλιακά κύτταρα θα μπορούσαν στο μέλλον να παράγουν ρεύμα για ένα ολόκληρο κτίριο και να περισσέψει αρκετό, ώστε να πουληθεί στο δίκτυο.

Τα ηλιακά πάνελ έχουν επίσης πολύ καλή απόδοση σε εσωτερικό φωτισμό, σε αντίθεση με ηλιακά στοιχεία προηγούμενης γενιάς. Οι στόχοι της νεοσύστατης επιχείρησης ενέργειας, που ιδρύθηκε το 2010 και εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, είναι η αντικατάσταση των μπαταριών με ηλιακή ενέργεια σε μικρές ασύρματες συσκευές, ώστε να αποφεύγεται η συντήρηση. Συνεργάζεται με κατασκευαστές στην Ευρώπη και την Κίνα αναζητώντας ενεργειακές λύσεις, ενώ σκοπεύει μέχρι το 2020 να παραγάγει 36 εκατομμύρια πάνελ. Προς το παρόν, η 3GSolar εστιάζει στην παραγωγή εντός Ισραήλ, όπου με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού Ισραήλ (IEC) έχει ήδη συλλέξει 9 εκατ. δολάρια, ενώ για την ολοκλήρωση του επεκτατικού της σχεδίου απαιτούνται ακόμα 7,5 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία στοχεύει κατά κύριο λόγο σε μικρές ηλεκτρικές συσκευές και σκοπεύει να εκσυγχρονίσει και προϊόντα που φοριούνται, όπως έξυπνα ρολόγια. Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των κτιρίων, για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα, η 3GSolar έχει ως μελλοντικό στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων ηλιακών πάνελ που θα αντικαταστήσουν τα γυάλινα παράθυρα στα κτίρια, δήλωσε στο Bloomberg o διευθύνων σύμβουλος της 3GSolar.

 

24 Οκτωβρίου 2018

Πηγή: Καθημερινή