Μήνυμα Δαγούμα προς προμηθευτές και διαχειριστές - Θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για χονδρεμπορική και τέλη δικτύου για την προστασία του καταναλωτή

30 06 2021 | 09:20

Η ΡΑΕ είναι αποφασισμένη να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες εφόσον χρειαστεί προκειμένου να προστατευτεί ο καταναλωτής στην περίπτωση της λειτουργίας της αγοράς χονδρικής, αλλά και στην περίπτωση των τελών δικτύου και των σχετικών αποζημιώσεων για τις επενδύσεις.

Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου της Αρχής, Αθ. Δαγούμα, σήμερα κατά το συνέδριο Green Deal Greece 2021. Ο ίδιος αναφέρθηκε αρχικά στον ενεργειακό σχεδιασμό, λέγοντας ότι η χώρα μας πάσχει παραδοσιακά στο μακροχρόνιο σχεδιασμό. 

"Είναι ευκαιρία με αφορμή την επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ που ξεκίνησε χθες να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, αφού οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι η ΡΑΕ είναι πλήρως ταυτισμένη με αυτή τη λογική, παρακολουθούμε τις εξελίξεις διεθνώς και στο υδρογόνο και την αποθήκευση και δρομολογούνται οι σχετικές μελέτες", τόνισε σχετικά. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε ότι η ΡΑΕ έτρεξε γρήγορα την εξέταση των αδειών ΑΠΕ, ένα κλάδο όπου υπάρχει ακόμα μεγάλο ενδιαφέρον όπως φάνηκε στον πρόσφατο αδειοδοτικό κύκλο. "Προφανώς δεν μπορούν να υλοποιηθούν όλες οι αιτήσεις, αλλά είναι θετική η εικόνα και χαίρομαι που πέφτουν οι τιμές", σχολίασε. 

Από εκεί και πέρα, η ΡΑΕ καλεί τους προμηθευτές για την ορθή λειτουργία της αγοράς σε ζητήματα ρητρών και διαφάνειας, και ταυτόχρονα ο κ. Δαγούμας στέλνει το μήνυμα ότι η Αρχή θα επιτελέσει το ρόλο της και θα πράξει ότι πρέπει να πράξει.

Με αφορμή τις πρόσφατες ανατιμήσεις στο κόστος ηλεκτρισμού, ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι αυξήσεις είναι παγκόσμιες, καθώς ακρίβυνε το αέριο και γενικά οι τιμές πέραν του προβλέψιμου. Το χαρακτήρισε ως ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, το οποίο παρακολουθείται. 

Η ΡΑΕ προχωρά σύντομα σε νέες διαβουλεύσεις. Συγκεκριμένα, σε λίγο καιρό πρόκειται να πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη νέα αγορά φυσικού αερίου και έπειτα τον Ιούλιο θα ακολουθήσει αντίστοιχη για το market plan στη χονδρεμπορική με στόχο τη συμμετοχή περισσότερων συμμετεχόντων.

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ αναμένει την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τα τέλη συστήματος και τη σχετική μεθοδολογία. Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, θα γίνει μια αναπροσαρμογή για την πραγματική συνεισφορά, ενώ για τις χρεώσεις δικτύου η πρόσφατη απόφαση της Αρχής ισχύει μόνο μέχρι τα τέλη του έτους.

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ κατέληξε λέγοντας ότι πλέον το μοντέλο επέκτασης του δικτύου έχει αλλάξει. Η κατεύθυνση και η εισήγηση της ΡΑΕ είναι να γίνονται οι επεκτάσεις των υποσταθμών προς όφελος του καταναλωτή, δηλαδή να πληρώνονται αυτές οι επενδύσεις όταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος συντελεστής φόρτισης, ώστε να αποφεύγεται το περιττό κόστος. 

 

 

 

29 Ιουνίου 2021

energypress