Στάσσης προς αναλυτές : Στόχος τα 800-900 εκατ ευρώ EBITDA και το 2021 - Εντός στόχων η μείωση των εκπομπών CO2 το 2022.

Τροχιά για ετήσια κερδοφορία παρόμοια με την περσινή, δηλαδή στα επίπεδα των 900 εκατ ευρώ ΕBITDA, χαράσσει η ΔΕΗ. Το κατά πόσο θα κερδίσει το στοίχημα θα εξαρτηθεί από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και δικαιωμάτων CO2, από την πορεία απολιγνιτοποίησης και την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό της μείγμα.

Και μπορεί το πρώτο τρίμηνο, οι αυξήσεις των τιμών σε ενέργεια και δικαιώματα να ήταν συγκρατημένες, καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν είχε ακόμη «συνέλθει» από την πανδημία, τα πράγματα ωστόσο έχουν αλλάξει, όπως επεσήμανε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

«Παρά την βελτιωμένη κερδοφορία του α’ τριμήνου, αναμένουμε το β’ τρίμηνο να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας και CO2», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όπλο» επομένως της επιχείρησης για να πετύχει επαναλαμβανόμενο EBITDA στα περσινά επίπεδα, δηλαδή μεταξύ 800-900 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η περαιτέρω μείωσης της λιγνιτικής της παραγωγής, τόσο σε απόλυτα μεγέθη, όσο και ως ποσοστό του ενεργειακού της μείγματος.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός του έτους, αναμένεται να «σβήσει», όπως έχει προαναγγελθεί, η Μεγαλόπολη 3, ενώ θα συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά ο περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής, που κατά το α’ τρίμηνο περιορίστηκε στο 22% από 44% πέρυσι.

Είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσει η ΔΕΗ τον όγκο των εκπομπών CO2 και να ανταπεξέλθει στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών τους την οποία και «πλήρωσε» τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Κατά το α’ τρίμηνο, η ΔΕΗ κατέβαλε για το σκοπό αυτό 138,5 εκατ ευρώ (έναντι 119,7 εκατ πέρυσι), γεγονός που σημαίνει ότι με μια μέση τιμή 31,7 ευρώ/ τόνος, αγόρασε 4,37 εκατομμύρια δικαιώματα. Σήμερα, η τιμή τους κινείται στα 51-52 ευρώ. 

Αρα, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, δηλαδή με μια μέση τιμή στα 47 ευρώ/τόνος και εφόσον δεν περιορίσει τον όγκο τους, τότε η επιχείρηση θα δαπανήσει κατά το β’ τρίμηνο γύρω στα 205 εκατ. ευρώΔηλαδή 48% περισσότερα. 

Εντός των στόχων μείωσης του CO2 το 2022

Σε κάθε περίπτωση, όπως ειπώθηκε και στο call με τους αναλυτές, η διοίκηση είναι βέβαιη ότι η επιχείρηση θα πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί με το ομόλογο αειφορίας για το 2022 όσον αφορά τους στόχους μείωσης του CO2.

Δηλαδή την δέσμευση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2022, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Σημειωτέον ότι οι όροι έκδοσης του ομολόγου προβλέπουν ότι η επιχείρηση οφείλει να ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόοδο του στόχου της μέσω των ετήσιων οικονομικών της καταστάσεων και στην περίπτωση που αυτός δεν επιτευχθεί, τότε το επιτόκιο θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης. 

Είναι προφανές ότι η βεβαιότητα της διοίκησης στηρίζεται στην υλοποίηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, καθώς και στην παράλληλη στρατηγική για μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά των ΑΠΕ.

Τα 185,6 εκατ ευρώ των λιγότερων αγορών ενέργειας

Όσο για το α’ τρίμηνο, οι ισχυρές επιδόσεις των 225,6 εκατ EBITDA, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οφείλονταν κατά κύριο λόγο στα νερά και δευτερευόντως στις σχετικά χαμηλές τιμές φυσικού αερίου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες υδατικών εισροών στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της σε σχέση με ένα χρόνο πίσω, είχαν ως αποτέλεσμα η παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά να εκτιναχθεί κατά 249,2%.

Επίσης κατά 58,4% αυξήθηκε η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου λόγω των χαμηλότερων τιμών καυσίμου. Απόρροια των παραπάνω ήταν η ΔΕΗ να αγοράσει λιγότερες ποσότητες ενέργειας από το σύστημα και η σχετική δαπάνη να μειωθεί κατά 185,6 εκατ ευρώ, παρά την αύξηση των τιμών στην χονδρεμπορική.

Συγκυριακοί παράγοντες σαν αυτούς (αφθονία στα νερά, σχετικά χαμηλές τιμές) δεν θα υπάρχουν στα επόμενα τρίμηνα, επομένως η ΔΕΗ πρέπει να λάβει άλλα μέτρα, προκειμένου να πετύχει τον στόχο για επαναλαμβανόμενα EBITDA στα περσινά επίπεδα (885,8 εκατ ευρώ). Εκτός της μείωσης συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, θα χρειαστούν προφανώς και άλλες κινήσεις περιστολής στις δαπάνες.

Το προσωπικό

Ερώτημα αποτελεί κατά πόσο θα συνεχιστεί η μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας. Αυτές περιορίστηκαν στα 159,5 εκατ από 174,2 εκατ ευρώ πέρυσι, λόγω των αποχωρήσεων τακτικού προσωπικού που συνταξιοδοτήθηκε. Ετσι, το προσωπικό της ΔΕΗ στα τέλη Μαρτίου ανέρχονταν σε 13.327 εργαζόμενους έναντι 14.837 την ίδια εποχή πέρυσι. Εφυγαν συνολικά 1.510 άτομα.

Έπεσαν έξω οι αναλυτές

Εχει πάντως την αξία του ότι καμία από τις εκθέσεις των χρηματιστηριακών για τις επιδόσεις της ΔΕΗ στο α’ τρίμηνο δεν έπεσε μέσα. Από την Optima, την Axia, την Pantelakis έως την Alpha Finance, την Eurobank, την Euroxx και την Wood Company, καμία δεν πέτυχε να προσεγγίσει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Στα EBITDA οι προβλέψεις τους κινήθηκαν ανάμεσα στα 208 και τα 215,6 εκατ ευρώ, έναντι 225,6 εκατ. που ανακοίνωσε η επιχείρηση. Αποκλίσεις είχαμε και σε άλλα μεγέθη.

Ιούνιο η απόφαση για μετατροπή της Πτολεμαΐδας

Κατά τα λοιπά, στο call με τους αναλυτές η διοίκηση επανέλαβε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει καταλήξει στην οριστική απόφαση για την μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5, ενώ σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ανέφερε ότι έχει ανοίξει το VDR, έχουν εισέλθει σε αυτό και οι 9 υποψήφιοι και ότι πιθανότατα ως το Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

 

28 Μαϊου 2021

energypress