ΥΠΕΝ: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη λειτουργία μιας γεωθερμοηλεκτρικής μονάδας στη Νίσυρο.

14 08 2018 | 13:04

Όλα τα είχε η Γεωθερμία ......

Το ΥΠΕΝ αναγκάστηκε να πει τα αυτονόητα για τη γεωθερμία, εξ αιτίας ερώτησης που κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Η ερώτηση του βουλευτή Κόνσολα ούτε λίγο ούτε πολύ αντιμετωπίζει την γεωθερμία σαν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη δραστηριότητα:

 

«……επισημαίνει ότι η Νίσυρος ανήκει στις περιοχές υψηλού ηφαιστειακού και σεισμικού κινδύνου και σύμφωνα με επιστημονικές απόψεις και μελέτες η αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας σε ενεργά ηφαιστειακά τόξα, συνιστά επικίνδυνη επιλογή….»

 

«….και ερωτά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την κυβέρνηση, αν είναι σε θέση να παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι η εκμετάλλευση υψηλής ενθαλπίας σε ενεργές ηφαιστειακές περιοχές, όπως η Νίσυρος, δεν εγκυμονεί κινδύνους…..,»

 

Το υπουργείο στην απάντηση του υπενθυμίζει τα αυτονόητα ότι δηλαδή:

 

«…..Τονίζεται ότι η γεωθερμική ενέργεια είναι ανανεώσιμη και ανεξάντλητη, δεδομένου ότι το γεωθερμικό ρευστό θερμαίνεται από τα έγκατα της γης και ανακυκλώνεται με την τεχνολογία επαναεισαγωγής

 

Και διαλύει κάθε σύννεφο αμφιβολίας στο σημείο που κινδυνολογεί ο βουλευτής, επικαλούμενο τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς:

 

«Σχετικά με το εάν η αξιοποίηση του εν λόγω γεωθερμικού πεδίου εγκυμονεί κινδύνους λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζει το νησί της Νισύρου, τα αποτελέσματα των ερευνών επιστημονικών φορέων, όπως το ΙΓΜΕ, καθώς και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη διαδικασία έρευνας, την εγκατάσταση και τη λειτουργία μιας γεωθερμοηλεκτρικής μονάδας παραγωγής στη Νίσυρο. 

 

Ειδικότερα, σε έγγραφό του το ΙΓΜΕ αναφέρει ότι η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου δεν είναι δυνατόν να επιφέρει φυσικο-χημικές ανισορροπίες τέτοιες που να μπορούν να προκαλέσουν ηφαιστειακή επαναδραστηριοποίηση του οικοδομήματος της Νισύρου.

Το ΙΓΜΕ, στο ίδιο έγγραφο, ενημερώνει ότι στη Νίσυρο υπάρχει ένας μικρότερος κίνδυνος από φρεατικές ή υδροθερμικές εκρήξεις που δημιούργησαν, μέχρι τώρα, πάνω από 20 κρατήρες στην περιοχή Λάκκι.

Και προσθέτει ότι η γεωθερμική εκμετάλλευση, θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να έχει ευεργετικές επιπτώσεις, αφού τα αίτια που δημιουργούν τις φρεατικές εκρήξεις συνδέονται με έντονες πιέσεις από υδροθερμικά ρευστά που κυκλοφορούν σε κάποιο βάθος και διευκολύνονται από τη σεισμική δραστηριότητα.

Το ΕΚΠΑ συμπληρώνει ότι η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου δεν έχει καμία αρνητική επίδραση και επίπτωση στις παραπάνω διεργασίες και αντίθετα, ως ένα βαθμό συμβάλλει στην εκτόνωση της ηφαιστειακής ενέργειας.»

 

Η Γεωθερμία συνιστά ένα από τα λίγα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και πρέπει να στηριχθεί για να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και τη εθνικής οικονομίας.

 

Η κινδυνολογία μπορεί να αναστείλει την εκμετάλλευση της για αρκετά χρόνια ακόμη. Ήδη έχει καθυστερήσει αρκετά χρόνια η ανάπτυξη της, από λάθη αλλά και κινδυνολογίες.

 

Οι γείτονες μας προς δυσμάς και ανατολάς αξιοποιούν το δώρο αυτό της φύσης, ενώ εμείς μείναμε να το «κοιτάμε» πληρώνοντας ένα λάθος της δεκαετίας του ‘80.

 

Αναρωτιέμαι αν ο Τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας συμφωνεί με την ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

 

Γιάννης Τσιπουρίδης

 

14 Αυγούστου 2018

Ερώτηση κ. Κόνσολα

Απάντηση ΥΠΕΝ

 

 

1

 

2

 

3