Αναβιώνει το Project «Ήλιος»;

14 08 2018 | 09:13

Στις αρχές της δεκαετίας στην κορύφωση της κρίσης, είχε πέσει η ιδέα του Project «Ήλιος» το οποίο υιοθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση και συζητήθηκε και για την πιθανή συνεισφορά του για αποπληρωμή του χρέους.

Tο έργο πρόβλεπε την μαζική εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα (αργότερα συζητήθηκαν και αιολικά), και την εξαγωγή της παραγόμενης καθαρής ενέργειας μέσω των υφιστάμενων στην αρχή ηλεκτρικών δικτύων διασύνδεσης και την πώληση της στις αγορές (κύρια της Γερμανίας) της Βόρειας Ευρώπης.

 

Στην συνημμένη παρουσίαση μπορείτε να δείτε την περιγραφή.

 

Παρ’ όλο που το έργο δεν ήταν επιστημονικής φαντασίας, αν και είχε δεκάδες τεχνικές και ρυθμιστικές προκλήσεις να ξεπεράσει, είχε τόσο έντονα πολιτικοποιηθεί, όπως οτιδήποτε άλλωστε τότε, που κατέρρευσε από το ίδιο του το βάρος και πήγε άπατο.

 

Το Energypress έγραφε τον Ιούνιο του 2013:

«Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί το περίφημο project «Ηλιος», που προέβλεπε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από φωτοβολταϊκά πάρκα και την εξαγωγή της στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία

 

 

Πρόσφατα το θέμα εμφανίστηκε με πρόταση των Financial Times :

(Energypress στις 2 Ιουλίου 2018)

«Την πρότασή της για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καταθέτει η εφημερίδα Financial Times και ο αρθρογράφος Νικ Μπάτλερ, τονίζοντας ότι έγκειται στην κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων και στη μεταφορά της ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω νέων δικτύων.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, η ελληνική οικονομία εξήλθε την περασμένη εβδομάδα από το καθεστώς στο οποίο βρισκόταν από το 2010, αλλά η ανεργία παραμένει υψηλή και το χρέος υπονομεύει τις προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι δεν έχει γίνει τίποτα σε σχέση με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και παραμένει το ερώτημα αν ο ενεργειακός της τομέας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε αυτό το σημείο, οι FT σημειώνουν τη μεγάλη πτώση στο κόστος της ηλιακής ενέργειας, η οποία αγγίζει το 70% την τελευταία δεκαετία με προοπτική περαιτέρω μείωσης στο εξής. Παράλληλα, προχωρά και η βελτίωση της τεχνολογίας στα ηλεκτρικά δίκτυα, όπως είναι η HVDC που μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια πιο αποτελεσματικά σε μεγάλες αποστάσεις.»

Σήμερα τέλος ο Χάρης Αποσπόρης μεταφέρει τις εκτιμήσεις των κέντρων ερευνών Primes και Fraunhofer για την πρόταση των FT και αξίζει να τις διαβάσετε.

 

Όπως τότε έτσι και σήμερα η προσωπική μου θέση είναι η ίδια:

 

Συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε αγωγούς χιλιάδων χιλιομέτρων για να μεταφέρουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πηγές ενέργειας οι οποίες χρησιμοποιούμενες επιδεινώνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Πόσο πιο περιβαλλοντικά και κλιματικά σωστό είναι να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα δίκτυα, να ενώσουμε όλα τα δίκτυα και να κατασκευάσουμε νέα όπου χρειάζεται και να μεταφέρουμε καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια παντού.

Η ισορροπία του κλίματος κρέμεται σε μια κλωστή

Επομένως και η δική μας ισορροπία στη ζωή

Ας μην ξεχάσουμε το φετεινό καλοκαίρι που βιωσε η Βόρεια Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά, τεχνικά, τεχνολογικά ή οικονομικά προβλήματα για την μετάβαση μας σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα.

Μόνο πολιτικά.

 

Το μέλλον μας για να υπάρχει πρέπει να γραφτεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οποιοδήποτε πρότζεκτ Ήλιος είναι πολύ καλύτερο από τον καλύτερο αγωγό μεταφοράς ορυκτών καύσιμων.

 

Γιάννης Τσιπουριδης

 

 

 

 

  1. Σχέδιο «Ήλιος» Project “Helios” Project “Helios”

  2. Εγκαταλείπεται οριστικά το σχέδιο Ήλιος
  3. Project «'Ηλιος» | Καθημερινά νέα για φωτοβολταϊκά

  4. Project Helios: Χορεύοντας για τους λύκους… | Το Κουτί της Πανδώρας

  5. Project Ήλιος | Green Agenda | Περιβάλλον, Οικολογία, Μεσόγειος

  6. Financial Times: Λύση για την Ελλάδα ένα νέο "πρόγραμμα Ήλιος" - Μεγάλα φωτοβολταϊκά και μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη
  7. Είναι εφικτή η πρόταση των FT για μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και διασύνδεση με Γερμανία; Τα εργαστήρια Primes και Fraunhofer απαντούν
Συνοδευτικα Αρχεια