Με καινοτόμες υπηρεσίες και νέες τεχνολογίες η είσοδος των προμηθευτών σε ηλεκτροκίνηση και έξυπνο σπίτι.

21 01 2021 | 08:59

Διαφορετικές προσεγγίσεις και λύσεις προσφέρουν οι προμηθευτές ενέργειας στους καταναλωτές στα πλαίσια της προσπάθειάς τους για δραστηριοποίηση τόσο στην ηλεκτροκίνηση, όσο και στον τομέα των έξυπνων σπιτιών και πόλεων.

Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις στελεχών του χώρου χθες κατά το συνέδριο Ecomobility, οι ελληνικές εταιρείες προμήθειας παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα ολοένα και ταχύτερα στο εξωτερικό και προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα βήματα στην εγχώρια αγορά σε καινοτόμους τομείς.

Ένα πρώτο παράδειγμα είναι η Elpedison που όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Νίκος Ζαχαριάδης, πιστεύει στην ηλεκτροκίνηση και προσφέρει τις υπηρεσίες DriveGreen για οικιακούς και εμπορικούς πελάτες. Η υπηρεσία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τιμή ρεύματος χαμηλότερη από τη νυχτερινή, όλο το 24ωρο, δωρεάν κιλοβατώρες για την χρήση του ηλεκτρικού οχήματος κάθε μήνα και δωρεάν πιστοποιητικό προέλευσης για τη κατανάλωση του ρεύματος. Ο ίδιος, μιλώντας για τις εξελίξεις στον κλάδο, χαρακτήρισε μάλλον αισιόδοξη την πρόβλεψη του ΕΣΕΚ για την διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων ως το 2030 λόγω του υψηλού κόστους των αυτοκινήτων, της έλλειψης υποδομών και των υψηλών φόρων. Για το λόγο αυτό, προκειμένου να επιτευχθεί θα χρειαστούν αλλαγές και επιτάχυνση, όπως τόνισε. 

Στο πλαίσιο των προσπαθειών εκσυγχρονισμού και καινοτομίας, ο Αριστείδης Γραμματικόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης Προϊόντων στο "Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας", ανέφερε ότι η εταιρεία συμμετέχει στην ανάπτυξη υποδομών φόρτισης και δημιούργησε ειδικά πακέτα και υπηρεσίες για την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνου οικιακού φορτιστή. 

Ο ίδιος προανήγγειλε μέσα στο 2021 υπηρεσίες μέσω κινητού τηλεφώνου, όπου το έξυπνο σύστημα θα εκπαιδεύεται από τις επιλογές του χρήστη για να προσφέρει τις ιδανικές του συνθήκες σε θέρμανση και φωτισμό στην κατοικία. Ο αλγόριθμος αυτός θα αποτελέσει τον εγκέφαλο ενός ευρύτερου οικοσυστήματος που θα αποτελείται από ηλεκτρικό όχημα, φωτοβολταϊκό και οτιδήποτε άλλο έχει επιλέξει ο καταναλωτής. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία φιλοδοξεί να επιταχύνει το μετασχηματισμό της σε σύγχρονο πάροχο υπηρεσιών και ενέργειας.

Τέλος, ο Ηλίας Πετρής, διευθυντής στρατηγικής της nrg, σχολίασε ότι τα μεγέθη του 2020 στη χώρα μας δείχνουν την προοπτική της ηλεκτροκίνησης παρά τις δυσκολίες. Όπως εκτιμά, η ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας ενώ υπάρχει μέχρι στιγμής μια συγκέντρωση στην Αττική και αυτό πρέπει να αλλάξει στο εξής. Ο ίδιος τόνισε ότι ο όμιλος Μότορ Όιλ υπήρξε πρωτοπόρος καθώς εγκατέστησε δίκτυο φορτιστών στις εθνικές οδούς εδώ και δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, διαμόρφωσε ένα εξειδικευμένο πακέτο, το Energy on the Go, με δωρεάν φόρτιση για ένα χρόνο και πράσινο πιστοποιητικό του σπιτιού. Τα σχέδια της εταιρείας για το εξής περιλαμβάνουν πλήρη κάλυψη με φορτιστές σε όλο το δίκτυο των εθνικών οδών, ενίσχυση των προγραμμάτων οικιακής φόρτισης, ανάπτυξη φορτιστών σε πρατήρια του ομίλου στις πόλεις και ανάπτυξη επιπλέον σημείων σε συνεργασία με εμπορικούς πελάτες, με απώτερο στόχο όλα τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία να ενοποιηθούν σε μια ενιαία πλατφόρμα.

 

 

21 Ιανουαρίου 2021

energypress