Παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους του Δήμου Παρανεστίου μέσω της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε..

19 01 2021 | 08:33

Ο Δήμος Παρανεστίου είναι ένας μικρός, ορεινός και απομονωμένος Δήμος της ακριτικής Ελλάδας.

Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 3.091 κάτοικοι και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι παραμένουν στη γενέθλια γη, σε αντίθεση με τους νεότερους, οι οποίοι αναζητούν καλύτερη τύχη είτε στα αστικά κέντρα της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό. Παράλληλα, λόγω της μεγάλης έκτασής του (1.038 τ.μ.), υπάρχουν πολλά χωριά και οικισμοί, μεταξύ των οποίων -ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες- υπάρχουν δυσκολίες μετακίνησης. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, για το Δήμο Παρανεστίου είναι ότι στο δείκτη πυκνότητας του πληθυσμού έχει τον δεύτερο μικρότερο αριθμό από όλους τους Δήμους της Ελλάδας, με 3,8 κατοίκους ανά τ.μ. (την πρώτη θέση κατέχει ο Δήμος Πρεσπών με 3).

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των κατοίκων της περιοχής καλύπτεται από το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου, το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Δήμου, ενώ ειδικά για τις πιο ορεινές περιοχές, σε περίπτωση σοβαρότερων περιστατικών υγείας, θα πρέπει να καλυφθούν περίπου 40 χλμ. με πάνω από μισή ώρα διαδρομής για μετάβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Δήμος Παρανεστίου, θέλοντας να συμβάλλει στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δημότες του προχώρησε σε αξιοποίηση των πόρων που παρέχονται από την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε., η οποία δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών κάθε χώρας, μέσω της χρηματοδότησης μιας ευρείας ποικιλίας δράσεων.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Παρανεστίου συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου «Έξυπνη Ιατρική» («Smart Medicine» – «Smart MED»), στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» (INTERREG V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020). Το πρόγραμμα «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» είναι ένα διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ υπάρχει και συμμετοχή με εθνικούς πόρους. Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας φέρνοντας κοντά τους διαφορετικούς φορείς της διασυνοριακής περιοχής προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της περιοχής και να μετατραπεί σε κέντρο βιώσιμης ανάπτυξης.

Πρόσφατα, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Έξυπνη Ιατρική», εγκρίθηκαν για το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προσχολικής Αγωγής & Παιδείας Δήμου Παρανεστίου πρόσθετες δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 137.340 ευρώ. Το ποσό αυτό έρχεται ως συνέχεια της έγκρισης για το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προσχολικής Αγωγής & Παιδείας Δήμου Παρανεστίου ποσού ύψους 374.645 ευρώ, από το 2017, επί διοίκησης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, με Δήμαρχο την κ. Αλίκη Σωτηριάδου. Τόσο το αρχικό ποσό χρηματοδότησης όσο και το πρόσφατο προέρχονται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους.

Στο έργο «Έξυπνη Ιατρική», εκτός από τον Δήμο Παρανεστίου δια του Νομικού του Προσώπου, συμμετέχουν ακόμη ο Δήμος Ντιμίτροβγκραντ από τη Βουλγαρία, ως επικεφαλής δικαιούχος, και το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, με έδρα το Διδυμότειχο.

Μέσω της υλοποίησης του προγράμματος, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό επισκέπτεται τους δημότες σε όλους τους οικισμούς τους Δήμου και τους παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Βέβαια, την τρέχουσα χρονική περίοδο, λόγω του lockdown και των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, το έργο δεν υλοποιείται σε πρακτικό επίπεδο, αν και στο διοικητικό κομμάτι βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες από το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προσχολικής Αγωγής & Παιδείας Δήμου Παρανεστίου στο πλαίσιο του έργου «Έξυπνη Ιατρική» είτε π.χ. για την ανάθεση υπηρεσιών διαχείρισης έργου και διοικητικής υποστήριξης είτε για την προμήθεια προκατασκευασμένου οικίσκου.

Το εγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στον άξονα «Μια κοινωνικά εντάξιμη διασυνοριακή περιοχή» («A socially inclusive cross-border area») του προγράμματος, καθώς στοχεύει στις επενδύσεις στις υποδομές υγείας και τις κοινωνικές υποδομές, οι οποίες θα μειώσουν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και θα προωθήσουν τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα της κοινότητας.

Η ανάγκη υλοποίησης του έργου «Έξυπνη Ιατρική» προήλθε μετά τη διαπίστωση της ύπαρξης σημαντικών προβλημάτων στην παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και ιδιαίτερα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, στη διασυνοριακή περιοχή και συγκεκριμένα στις περιοχές Ντιμίτροβγκραντ, Παρανεστίου και Διδυμότειχου. Κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Τηλεϊατρικής που θα παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και εξετάσεις στους ασθενείς της διασυνοριακής περιοχής με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών υπηρεσιών και επικοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να αποσυμφορηθούν Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και ένα σημαντικό μέρος των υπηρεσιών υγείας θα μετατοπιστεί από την ιδρυματική φροντίδα, στη φροντίδα της κοινότητας. Βέβαια, όπως συμβαίνει σε όλα τα διασυνοριακά έργα, με εταίρους από διαφορετικές χώρες, δημιουργούνται συνεργατικές δραστηριότητες, ανταλλάσσονται καλές πρακτικές και αξιοποιούνται σε πολλαπλασιαστικό βαθμό η δικτύωση και οι κοινές δράσεις.

Το κυριότερο μέρος της νέας χρηματοδότησης του Δήμου Παρανεστίου από το έργο «Έξυπνη Ιατρική», ύψους 137.340 ευρώ, θα διατεθεί σε τεχνολογικό εξοπλισμό (35.000 ευρώ) και στο πιλοτικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για απομακρυσμένους κατοίκους (80.000 ευρώ). Από την αρχική χρηματοδότηση των 374.545 ευρώ, για τεχνολογικό εξοπλισμό διατέθηκαν 250.000 ευρώ, ενώ για το πιλοτικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για απομακρυσμένους κατοίκους 85.000 ευρώ.

 

«Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους δημότες»

 

Σε δήλωση του στην εφημερίδα «Εργασία… συν», για την υλοποίηση του προγράμματος «Έξυπνη Ιατρική», ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου ανέφερε τα εξής:

«Με το πρόγραμμα “Smart Med” δίνουμε την δυνατότητα στους συνανθρώπους μας που κατοικούν στους απομακρυσμένους οικισμούς να έχουν πρόσβαση στην ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, με την κατά τόπους εξέταση τους από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σε όλους τους οικισμούς του Δήμου μας και έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους δημότες μας που είναι κυρίως της τρίτης ηλικίας να έχουν ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα που σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας για τις εξετάσεις τους. Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους κατοίκους του ορεινού Δήμου μας και να καλύπτουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα των συνανθρώπων μας. Σε άριστη συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα τηλεφροντίδας που υλοποιούμε στο Δήμο μας, αλλά και το πρόγραμμα της τηλεϊατρικής που φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε μέσω ΕΣΠΑ θα παρέχουμε πλέον στους δημότες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

 

 

18 Ιανουαρίου 2021

Euractiv