Σε πανικό οι επενδυτές μικρών φωτοβολταϊκών - Δεν βρίσκουν πάνελ και βάσεις για να προλάβουν την προθεσμία της 30ης Απριλίου.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα μικροί και μεσαίοι επενδυτές φωτοβολταϊκών, καθώς και ενεργειακές κοινότητες, που είχαν προγραμματίσει να κατασκευάσουν πάρκα την περίοδο αυτή, με τιμές εκτός διαδικασίας διαγωνισμών.

Ο λόγος για φωτοβολταϊκά ιδιωτών έως 500 Κιλοβάτ και ενεργειακών κοινοτήτων έως 1 Μεγαβάτ που πασχίζουν να προλάβουν να κλειδώσουν την ταρίφα των 65,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (για τους ιδιώτες) και των 68,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (για τις ενεργειακές κοινότητες) που λήγει στις 30 του ερχόμενου Απριλίου.

Ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών που είχαν καταθέσει πλήρεις φακέλους αιτούμενοι οριστικούς όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον ΑΔΜΗΕ δεν έχουν λάβει όρους σύνδεσης και άρα δεν μπορούν να ξεκινήσουν, συνεπώς βλέπουν να μην προλαβαίνουν να φτιάξουν τα πάρκα τους έγκαιρα.

Αλλά και άλλοι που έχουν λάβει όρους σύνδεσης, αντιμετωπίζουν τις μεγάλες δυσκολίες  που χαρακτηρίζουν την αγορά την περίοδο αυτή, δυσκολίες που επιτείνονται από τις επιπτώσεις της καραντίνας, με αποτέλεσμα να βλέπουν να τινάζεται στον αέρα κάθε σχεδιασμός για ένα βιώσιμο μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο.

Σημειωτέον ότι οι επενδυτές αυτοί, κατά κανόνα, έχουν υποστεί ήδη μια μεγάλη μείωση στην προσδοκώμενη ταρίφα αναφοράς, καθώς δεν πρόλαβαν την προθεσμία της 26ης Νοεμβρίου 2020 και έτσι "έχασαν" την ταρίφα των 70,3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (για τους ιδιώτες) και των 73,64 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (για τις ενεργειακές κοινότητες). Τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και την προθεσμία της 30ης Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι για ηλέκτριση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου από την 1η Μαϊου, έως και το τέλος του 2021 οι ταρίφες πέφτουν στα 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τα 500άρια των ιδιωτών και στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τα έργα έως 1 Μεγαβάτ των ενεργειακών κοινοτήτων.

Το βασικό είναι ότι η αγορά γνωρίζει μια πρωτοφανή κατάσταση, με κύριο χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα πάνελ, όπως δεν υπάρχουν και ετοιμοπαράδοτα συστήματα στήριξης, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές και για τα πάνελ και για τις βάσεις έχουν εκτοξευθεί.

Ακόμα και οι επενδυτές που έχουν κλεισμένα συμβόλαια αγοράς είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ εκείνοι που προσπαθούν τώρα να συμβολαιοποιήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να κατασκευάσουν τα πάρκα τους, δεν βρίσκουν παραδόσεις παρά μόνον από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και μετά!

Στην ανεπάρκεια φωτοβολταϊκών πάνελ έχει προστεθεί η έλλειψη σε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) μεταφοράς από την Κίνα, πιθανόν λόγω της μεγάλης αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου τις ημέρες της καραντίνας, γεγονός που, πέραν των άλλων, αυξάνει το κόστος μεταφοράς.

Την ίδια στιγμή οι τιμές και στα πάνελ και στις βάσεις στήριξης έχουν πάρει την ανηφόρα σημειώνοντας σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με τις τιμές, για παράδειγμα, του καλοκαιριού. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στα business plan με τα οποία έχουν κάνει τους σχεδιασμούς τους οι υποψήφιοι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.

Η έλλειψη επάρκειας πάνελ προέρχεται, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, από την μεγάλη αύξηση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών παγκοσμίως, αλλά και μέσα στην Κίνα που έχει καταστεί ο μοναδικός σχεδόν παραγωγός πάνελ στον κόσμο.

Η μεγάλη αύξηση στις τιμές του εξοπλισμού ωθείται, τόσο από τη μεγάλη ζήτηση, όσο και επειδή έχουν ανέβει εντυπωσιακά οι τιμές όλων σχεδόν των υλικών κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάνελ: Γυαλί, Πυρίτιο, Αλουμίνιο, Χαλκός , Κυψέλες. Το ίδιο ισχύει με τον χάλυβα στις βάσεις στήριξης.

Το "στρίμωγμα" εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

 

 

18 Ιανουαρίου 2021

energypress