Σε τροχιά υλοποίησης το poject της Αστυπάλαιας.

12 01 2021 | 08:54

Στην πρίζα… μπαίνει σε λίγους μήνες το επενδυτικό σχέδιο της Volkswagen για την Αστυπάλαια.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης στη διάρκεια εκδήλωσης της Deloitte η οποία παρουσίασε τη σύνοψη του στρατηγικού πλάνου για τη μετατροπή του νησιού σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, έκανε γνωστό: «Σε δύο με τρεις μήνες θα δείτε τα πρώτα δείγματα γραφής της συνεργασίας της κυβέρνησης με την Volkswagen», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ίδιος ερωτηθείς για το υβριδικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συστοιχιών μπαταριών που θα αποθηκεύουν ενέργεια προκειμένου η Αστυπάλαια να είναι αυτόνομη σε ρεύμα, απάντησε: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συντάσσει αυτήν την περίοδο το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές». Εκτιμάται ότι η πρόσκληση θα είναι έτοιμη σε περίπου δύο μήνες. Τόσο είναι και το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Φραγκογιάννης και για το πλαίσιο παροχής κινήτρων στους κατοίκους του νησιού ώστε να αντικαταστήσουν τα συμβατικά τους οχήματα με ηλεκτρικά. Κίνητρα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα οποία θα είναι διπλάσια σε σχέση με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να πουλάει σε τιμές κόστους για τους κατοίκους τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της.

Το στρατηγικό σχέδιο

Στη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες η Deloitte παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο και τη μελέτη που εκπόνησε αφιλοκερδώς σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή της Αστυπάλαιας και την Action Hellas για τη μετατροπή της σε νησί με βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δημήτρης Κουτσόπουλος, πρόκειται για το «Astypalaia 4.0» και αποσκοπεί στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης με στόχο την κοινωνική ευημερία και την αύξηση του πληθυσμού του νησιού.

Το στρατηγικό σχέδιο στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: Τη βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Πρόκειται για ένα πλάνο ήπια ανάπτυξης που συνδυάζει την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών και υποδομών αξιοποιώντας φυσικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού που είναι ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή.

Ανάμεσα στις προτάσεις που ξεχωρίζουν είναι και η παροχή κινήτρων για την μετεγκατάσταση και μόνιμη κατοίκηση πολιτών από άλλες περιοχές της χώρας, όπου θα μπορούν να εργάζονται ακόμη κι εξ’ αποστάσεως.

Τη δέσμευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών της Αστυπάλαιας για το μετασχηματισμό του νησιού σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, τόνισε στην ίδια εκδήλωση και ο δήμαρχος Νίκος Κομηνέας.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)

 

 

12 Ιανουαρίου 2021

energypress