Σάρκα και οστά παίρνει το mega φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στη Πτολεμαΐδα.

Στην φάση της υλοποίησης περνά πλέον ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην ΕΕ, αυτό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Πτολεμαΐδα. Στις επόμενες εβδομάδες, η Mytilineos παραδίδει τα πρώτα 15 MW, το ένα από τα τρία τμήματα του mega- πάρκου, το οποίο στην πλήρη του μορφή, θα έχει δυναμικότητα 230 MW και θα κατατάσσεται ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα εμβληματικό πάρκο, εκτιμώμενου τελικού κόστους 110 εκατ ευρώ, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το οποίο φεύγει σταδιακά από την σφαίρα του «έργου επί χάρτου» και μέσα στο 2021 αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά.

Στους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα το Μάιο, αναμένεται να παραδοθεί το δεύτερο 15αρι το οποίο έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ νωρίτερα, μέσα στο Μάρτιο, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή του τρίτου και κυρίου τμήματος του έργου, δυναμικότητας 200 μεγαβάτ. 

Στο σχετικό διαγωνισμό ανακηρύχθηκε προ ημερων προσωρινός ανάδοχος η ΜΕΤΚΑ EGN, η οποία έχει πλέον απορροφηθεί από την Mitylineos. Η ανάθεση του έργου περιλαμβάνει την μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τη σύνδεση της μονάδας με δύο υποσταθμούς 150 kV. Στο διαγωνισμό είχαν κατέβει το περασμένο καλοκαίρι πέντε ενδιαφερόμενοι και συγκεκριμένα οι εταιρείες Resinvest, METKA-EGN,AVAX, Aρχιρόδον και η Κοινοπραξία Sunel UK – Shanghai Electric HongKong.

Τo mega φωτοβολταϊκό της Πτολεμαϊδας είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και θα χρηματοδοτηθεί με non recourse project finance. Αποτελεί ένα ακόμη έργο για τον τομέα RSD της Mytilineos που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους 10 EPC Contractors διεθνώς, με ένα portfolio έργων άνω των 2 GW σε όλο τον πλανήτη, εκ των οποίων τα 1,5 GW αφορούν φωτοβολταϊκά σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία, μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά Talasol (στην Ισπανία) και Atacama (στη Xιλή), ενώ υπάρχουν και περισσότερα από 400 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Στα 4 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά της ΕΕ

Διεθνώς πάντως η τάση στα φωτοβολταϊκά είναι η δημιουργία όλων και μεγαλύτερων πάρκων. Τέτοια είναι και τα 230 μεγαβάτ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαΐδα που «φιγουράρουν» στα 6 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά του είδους τους στη Γηραιά Ήπειρο και στα 4 εντός Ε.Ε, με βάση την παρακάτω λίστα.

500MW, Núñez de Balboa, Ισπανία (σε λειτουργία)

493MW, Mula project, Ισπανία (σε λειτουργία)

300MW, Talasol Solar PV, Ισπανία (σε λειτουργία)

246MW, Nikopol Solar Park, Ουκρανία (σε λειτουργία)

240MW, Pokrovske Solar Park, Ουκρανία (σε λειτουργία)

230MW Πτολεμαίδα, υπό κατασκευή

Στην ίδια λογική, των μεγάλων projects, εντάσσεται και ο έτερος διαγωνισμός που «τρέχει» την περίοδο αυτή η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αυτός για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού της Μεγαλόπολης ισχύος 50 MW, για το οποίο έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από οκτώ συνολικά «μνηστήρες». Πρόκειται για τους ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑVAX, METKA, Intrakat, Voltalia Greece,  Dongfang Electric International Corporation και Sunel & Shanghai Electric. Ενας διαγωνισμός που αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών πάρκων 39 MW και 11 ΜW αντιστοίχως, τα οποία θα βρίσκονται σε οικόπεδα που μέχρι πρότινος διέθεταν λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, με προϋπολογισμό, ύψους 30,7 εκατ. ευρώ.

 

 

5 Ιανουαρίου 2021

energypress