ΥΠΕΝ: Έρχεται δράση ενίσχυσης για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων – Στόχος η χρηματοδότηση των ΦΕΥΦΗΟ.

Την προετοιμασία ειδικού προγράμματος, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, και αποσκοπεί στην ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έχει ξεκινήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ ήδη έχει συμφωνήσει την παροχή τεχνικής βοήθειας από το ειδικό εργαλείο που έχει ετοιμάσει η Ε.Ε. και συγκεκριμένα από το JASPERS.

Μέρος των πόρων της επιδότησης έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και συγκεκριμένα έχει συμπεριληφθεί μαζί με τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης λεωφορείων αστικών συγκοινωνιών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Οι πόροι και για τις υποδομές φόρτισης αλλά και για τα λεωφορεία ανέρχονται στα 220 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες με το πρόγραμμα που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδοτείται η δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.).

Πηγές αναφέρουν ότι η δράση του ΥΠΕΝ θα απευθύνεται στους Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΦΕΥΦΗΟ).

Πρόκειται για έναν από τους τέσσερις φορείς που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο της ηλεκτροκίνησης. Οι ΦΕΥΦΗΟ μπορούν να λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις αλλά και ως νομικά πρόσωπα εφόσον είναι στο ΓΕΜΗ. Οι Φορείς αυτοί παρέχουν υπηρεσίες επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και εκμεταλλεύονται τέτοιες υποδομές. Είναι επίσης υπεύθυνη για τη συντήρηση και ορθή λειτουργία τους καθώς και για τη διασφάλιση της αναγκαίας διαθεσιμότητάς τους.

Πληροφορίες, θέλουν το ΥΠΕΝ να σχεδιάζει την προκήρυξη του προγράμματος χρηματοδότησης των ΦΕΥΦΗΟ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

 

 

17 Μαϊου 2021

energypress