Α. Ξενιός: Προοπτικές και προκλήσεις για τη μετάβαση των ΑΠΕ σε μια νέα εποχή

28 12 2020 | 12:22Αντώνης Ξενιός

Η νέα κρίση κάνει επιτακτική την ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με το 2021 να σηματοδοτεί μια χρονιά επανεκκίνησης. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, θα είναι μία χρονιά μετάβασης σε έναν νέο κόσμο, που θα κληθούμε να διαμορφώσουμε με γνώμονα την ασφάλεια και την αειφορία. Ξεκινώντας από σήμερα, οφείλουμε να επενδύσουμε σε ένα μέλλον που θα τοποθετεί στο κέντρο το Περιβάλλον και τις Ανθρώπινες ανάγκες. Ο τομέας των ΑΠΕ λαμβάνει πλέον καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια μετασχηματισμού της Οικονομίας της χώρας μας.

Οι εταιρείες ΑΠΕ θα βιώσουν με τη σειρά τους τη δική τους μετάβαση. Μία μετάβαση που εν πολλοίς βασίζεται -εκτός των γενικότερων συγκυριών- και στη νέα εποχή για την ελληνική αγορά ενέργειας, που σηματοδοτεί η εκκίνηση του «Target Model». Δεδομένου ότι το μοντέλο αυτό αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για την αγορά, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής και προετοιμασίας κατάλληλων προϋποθέσεων, όπως πλαίσιο για διμερείς συμβάσεις, κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία κλπ.

Ο συνεχώς μεταβαλλόμενος ενεργειακός χάρτης, αλλά και οι διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, δημιουργούν, ταυτόχρονα, νέες, μεγάλες προοπτικές, αλλά και σημαντικές προκλήσεις. Η επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς 6% για το 2020, για μεγάλη κατηγορία έργων ΑΠΕ, και η αναμονή για μία σειρά από απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία στην αγορά, εμποδίζοντας την εδραίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις.

Είναι υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα της πράσινης ανάπτυξης, που στη βάση του τοποθετεί την ίδια την κοινωνική βιωσιμότητα. Η επέκταση του πλαισίου διαγωνισμών για αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα, η λύση σχετικά με την τιμολόγηση των υβριδικών σταθμών, η ολοκλήρωση του πλαισίου για μεγάλα έργα άνω των 250MW, η δημιουργία νέων υποδομών στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η εις βάθος πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών, αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες που θα βοηθήσουν στην άμεση υλοποίηση αρκετών επενδύσεων, ενώ παράλληλα θα διευκολύνουν την επίτευξη των στόχων που θέτει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Στην EDF Renewables Hellas δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, ακολουθώντας μία δυναμική, εξελικτική πορεία, με πυξίδα την κορυφαία εξειδίκευση, την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουμε, ως 100% θυγατρική της EDF Renewables, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο της ανανεώσιμης ενέργειας.

Επιδιώκουμε σταθερά να πρωτοπορούμε σε έναν τομέα που φέρνει το αύριο πιο κοντά στο σήμερα, διαχέοντας τα οφέλη της δραστηριότητάς μας στους 110 εργαζομένους μας, στις τοπικές κοινωνίες, στους συνεργάτες μας, στους εταίρους μας στην κοινωνία, στην ίδια τη χώρα. Aυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του εταιρικού πολίτη.

----------------------

Ο κ. Αντώνης Ξενιός είναι CEO της EDF Renewables Hellas

(To άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για τις προοπτικές του 2021)

 

 

23 Δεκεμβρίου 2020

energypress