WindEurope: Κρίσιμο θέμα η απόσυρση και η επανενεργοποίηση των αιολικών που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους.

Σημαντική ισχύς αιολικών πάρκων έχει αρχίσει πλέον να φτάνει το τέλος της ζωής της στην Ευρώπη, όπως τονίζει ο σύνδεσμος WindEurope στην ετήσια έκθεσή του για τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει την απόσυρση των παλαιών αιολικών ως επείγον ζήτημα, τη στιγμή που πέρυσι 388 μεγαβάτ αποσύρθηκαν ανά την Ευρώπη και 345 μεγαβάτ επανενεργοποιήθηκαν, δηλαδή παρατηρήθηκε μια απώλεια 40 μεγαβάτ.

Προκειμένου να διαφυλαχθεί η μέγιστη δυνατή ισχύς, ο σύνδεσμος θεωρεί ότι είναι απαραίτητη μια νέα προσέγγιση σχετικά με αυτά τα έργα και να ενθαρρυνθεί η επανενεργοποίσή τους όπου αυτό είναι εφικτό. Οι προβλέψεις του WindEurope για τα επόμενα χρόνια απεικονίζονται στο εξής διάγραμμα:

d

Πέραν αυτών, στην έκθεση τονίζεται ότι πέρυσι σημειώθηκαν καθυστερήσεις εγκαταστάσεων κατά το α΄ εξάμηνο λόγω της πανδημίας, αλλά η αγορά ανέκαμψε στο β΄ εξάμηνο και εν τέλει εγκαταστάθηκαν 14,7 γιγαβάτ με το μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή να φτάνει το 16%. Το 80% της νέας ισχύος ήταν χερσαία αιολικά και το 20% υπεράκτια, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν το μερίδιο των τελευταίων στο 30% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

 

 

 

5 Mαρτίου 2021

energypress