Tα φωτοβολταϊκά στέγης αυξάνουν κατά 36.000 ευρώ την αξία ενός σπιτιού - Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα οικιακά φωτοβολταϊκά αυξάνουν κατακόρυφα την αξία των κατοικιών. Από την στιγμή που τους εξασφαλίζουν αυτάρκεια και μειώνουν την ενεργειακή τους σπατάλη θεωρούνται ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που ανεβάζουν την μέση τιμή πώλησης. 

Στην Βρετανία η αύξηση αυτή κινείται κατά μέσο όρο στα 36.000 ευρώ. Ερευνα που διενέργησε σε δέκα μεγάλες βρετανικές πόλεις, η εταιρεία παροχής ενεργειακών λύσεων EffectiveHome.co.ukκατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα οικιακό φωτοβολταικό προσθέτει κατά μέσον όρο στην αξία μιας κατοικίας 32.459 λίρες. Ητοι περίπου 36.000 ευρώ.

Ποσό το οποίο οι δυνητικοί αγοραστές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, καθώς τα επιπλέον αυτά χρήματα αποσβαίνονται γρήγορα από την εξοικονόμηση που συνεπάγεται για τους λογαριασμούς ενέργειας, η παρουσία ενός φωτοβολταϊκού.

Κατά την έρευνα εξετάστηκαν οι τιμές σε δέκα από τις μεγαλύτερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου και νικητής αναδείχθηκε το Λονδίνο. Στην βρετανική πρωτεύουσα, η επίπτωση από ένα φωτοβολταϊκό στέγης στην μέση τιμή ενός ακινήτου (686.321 λίρες) ξεπερνά τις 90.000 λίρες. 

Στην λίστα με τις υψηλότερες επιδόσεις ακολουθούν το Μπρίστολ όπου τα ηλιακά πάνελ μπορούν να προσθέσουν 45.142 λίρες στη μέση τιμή (322.444) ενός ακινήτου. Στο Εδιμβούργο, η προστιθέμενη αξία είναι 40.095 λίρες στη μέση τιμή ενός σπιτιού (286.397). Στο Λέστερ φτάνει τις 31.577 λίρες με μέση αξία κατοικίας τις 225.552 λίρες. Στο Μάντσεστερ, η αύξηση είναι 29.278 λίρες στη μέση τιμή (209.134), ενώ ανάλογα είναι τα ποσά στο Σέφιλντ (29.096 λίρες με μέση αξία τις 207.832), στο Μπέρμιγχαμ (28.762 λίρες με μέση αξία τις 205.445 και στο Λίντς (28.455 λίρες με μέση αξία τις 203.256).

Οι λόγοι για τους οποίους η ηλιακή ενέργεια προσθέτει αξία σε ένα ακίνητο είναι προφανείς. Υπολογίζεται ότι ο μέσος ιδιοκτήτης ενός σπιτιού μπορεί να εξοικονομήσει τουλάχιστον 27.500 λίρες μόνο σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε βάθος 30 ετών. 

Έτερος λόγος για τον οποίο προτιμώνται στην Βρετανία τα σπίτια με ενσωματωμένα ηλιακά πάνελς είναι η δυνατότητα πώλησης της πλεονασματικής ενέργειας στο εθνικό δίκτυο. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου ωστόσο οι μεγαλύτερες ευκαιρίες είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η ηλιοφάνεια έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

«Με τις τιμές των σπιτιών να βιώνουν τα τελευταία χρόνια η ηλιακή ενέργεια μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, όπως και των εκπομπών άνθρακα», σύμφωνα με τον Dan Graby, διευθυντή του EffectiveHome.co.uk.

Τα smart homes και η Ελλάδα

Σε μια περίοδο όπου κυριαρχεί η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η στροφή στην πράσινη οικονομία, κατοικίες με φωτοβολταϊκά στις στέγες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση. Καθώς σταδιακά μπαίνουμε στην εποχή των smart homes, τα οικιακά ηλιακά πάνελς, θα επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την αξία των ακινήτων, ειδικά σε χώρες με ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα. Εξάλλου το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, το οποίο έχει προυπολογισμό 850 εκατ ευρώ και η παλτφόρμα για υποβολή αιτήσεων ανοίγει τον Οκτώβριο, επιδοτεί μεταξύ άλλων τέτοια συστήματα.

Ταυτόχρονα το νέο πρόγραμμα για εγκατάσταση στις στέγες φωτοβολταϊκών μέχρι 6 κιλοβάτ παρέχει την δυνατότητα πώλησης του παραγόμενου ρεύματος στο σύστημα. Πρόκειται για την υπ. αριθμ. YΠEN/ΔAΠEEK/30971/1190, (ΦEK 1045B/26.3.2020) η οποία επιτρέπει σε οικιακούς καταναλωτές να πωλούν στο δίκτυο έναντι καθορισμένης τιμής, το σύνολο της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας. Το παλαιό πρόγραμμα που αφορούσε συστήματα έως 10 kWp και απευθυνόταν, όχι μόνο σε οικιακούς, αλλά και σε επαγγελματικούς καταναλωτές, έχει εκπνεύσει από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η νέα ρύθμιση που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο αφορά σε ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται με φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος έως τα 6 kWp, οι οποίοι και πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με παροχή οικιακής χρήσης. Δηλαδή φωτοβολταϊκά τα οποία ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε επιτηδευματίες. Όσο για την τιμή πώλησης, αυτή έχει καθοριστεί στα 87 €/MWh, δηλαδή στα 8,7 λεπτά η κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με το νόμο, οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος επρόκειτο να καθοριστούν με υπουργική απόφαση στα μέσα του έτους, δηλαδή τον Ιούνιο, ωστόσο αυτή έχει καθυστερήσει. Η έκδοση της απόφασης θα δώσει τη δυνατότητα στο πρόγραμμα να τρέξει από το φθινόπωρο.

 

 

 

24 Αυγούστου 2020

energypress