Σύνοδος Κορυφής: LNG, βιοαέριο και υδρογόνο «κλειδιά» στην ενεργειακή απεξάρτηση από Μόσχα

12 03 2022 | 10:35Sarantis Michalopoulos

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής την σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας βασιζόμενοι κυρίως στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και την ανάπτυξη του βιοαερίου και του υδρογόνου, αναφέρει το πρoσχέδιο των συμπερασμάτων που είδε η EURACTIV.

Αναφερόμενοι στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, οι ηγέτες αναφέρουν στο έγγραφο ότι η σημερινή κατάσταση απαιτεί μια «διεξοδική επανεκτίμηση» του τρόπου με τον οποίο εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού.

Στο κείμενο οι Ευρωπαίοι τονίζουν ότι η απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα θα γίνει «διαφοροποιώντας τις προμήθειες και τις διαδρομές μας, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και της ανάπτυξης του βιοαερίου και του υδρογόνου».

Επίσης, υπογραμμίζεται η βελτίωση της διασύνδεσης των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και συγχρονίζοντας πλήρως τα ηλεκτρικά μας δίκτυα, η ενίσχυση τουσχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την ασφάλεια του εφοδιασμού, η βελτίωση τηςενεργειακής απόδοσης και η διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας και η προώθηση μιας πιο κυκλικής προσέγγισης για τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης.

«Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα ακόλουθα θέματα: εξασφάλιση επαρκών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου και εφαρμογή συντονισμένων εργασιών αναπλήρωσης, παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διοχέτευση συντονισμένων επενδύσεων στα ενεργειακά συστήματα, ενίσχυση της συνδεσιμότητας με την άμεση γειτονιά μας», αναφέρει το κείμενο.

Τέλος, αναφορικά με τον αντίκτυπο των αυξημένων τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ιδίως στους ευάλωτους πολίτες και τις ΜΜΕ, οι ηγέτες αναφέρουν ότι θα ασχοληθούν στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου 2022.

Από Sarantis Michalopoulos | Euractiv Greece | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη and Μαριάνθη Πελεκανάκη

1