Συμφωνία του Παρισιού: Το παρασκήνιο της τουρκικής επικύρωσης

04 11 2021 | 10:07

Η Τουρκία, μία από τις τελευταίες χώρες που δεν είχαν επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, έβαλε την υπογραφή της έπειτα από συνεννόηση με τη Γαλλία, τη Γερμανία και δύο διεθνείς τράπεζες για χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης

ΑΓΚΥΡΑ. Η Τουρκία, μία από τις τελευταίες χώρες που δεν είχαν επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, έβαλε την υπογραφή της έπειτα από συνεννόηση με τη Γαλλία, τη Γερμανία και δύο διεθνείς τράπεζες για χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης. Η επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού από την τουρκική εθνοσυνέλευση έγινε την περασμένη Τετάρτη, ενώ οι βασικοί άξονες της χρηματοδοτικής συμφωνίας που «ξεκλείδωσε»την τουρκική υπογραφή περιγράφονται στην ιστοσελίδα Politico.

Οι πηγές της ιστοσελίδας δεν διευκρίνισαν αν οι πόροι για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας προέρχονται από τη Γαλλία και τη Γερμανία ή από τις δύο τράπεζες, την IFC (μέρος της Παγκόσμιας Τράπεζας) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD). Στις συνομιλίες ενεπλάκη και η Μεγάλη Βρετανία, χωρίς όμως να υπογράψει τη συμφωνία με την Τουρκία.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για το οποίο συνεργάστηκα εις βάθος και επί μακρόν με τους Τούρκους συναδέλφους μου» είπε ο Γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαθ. Εκπρόσωπος της IFC δήλωσε ότι η τράπεζα υποστηρίζει με χαρά την Τουρκία εφόσον αυτή επέλεξε να επικυρώσει τη συμφωνία των Παρισίων «αλλά δεν είναι ακριβές ότι πόροι της IFC θα αφιερωθούν στον σκοπό αυτό». Πλέον, εκτός της συμφωνίας του Παρισιού παραμένει μόνο το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη, η Υεμένη και η Ερυθραία.

Εδώ και χρόνια, η Τουρκία πιέζει να συμπεριληφθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να έχει τα χρηματοδοτικά οφέλη που συνοδεύουν αυτό το καθεστώς. Δεν είναι σαφές πώς διευθετήθηκε το ζήτημα, καθώς Γερμανία και Τουρκία έδωσαν αντικρουόμενες πληροφορίες. Τέλος, η Αγκυρα έθεσε κλιματικούς στόχους για το 2053 και όχι για το 2050 –όπως όλες οι χώρες–θέτοντας ως ορόσημο την επέτειο της πτώσης της Κωνσταντινούπολης. Εν τω μεταξύ, στο ερώτημα αν η πυρηνική ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, παρά τους μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί, απάντησε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. «Ολες οι καθαρές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας με ικανοποιούν» είπε ο Μπιρόλ.

 

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ