Στο «Μαντείο των Βρυξελλών» η ΡΑΕ με ερώτημα για επιστροφή χρημάτων στους προμηθευτές από τις υπερχρεώσεις στην αγορά Εξισορρόπησης

23 09 2021 | 08:32

Ανοικτό παραμένει για τη ΡΑΕ το ενδεχόμενο επιστροφής χρημάτων στους δικαιούχους (προμηθευτές, ΕΛΑΠΕ και βιομηχανικούς καταναλωτές) από τις αυξημένες τιμές στην αγορά Εξισορρόπησης, κατά το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε των μέτρων για τη συγκράτηση των Λογαριασμών Προσαυξήσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, «κλειδί» θα αποτελέσει η απάντηση της Κομισιόν, στην οποία έχει κάνει κρούση η Αρχή, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο μια τέτοια προοπτική δεν προσκρούει στους κανονισμούς της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, από την απόφανση των Βρυξελλών θα κριθεί το κατά πόσο θα δρομολογηθούν ή όχι οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους, για τις υπερχρεώσεις που κλήθηκαν να καταβάλουν από την έναρξη του Target Model και έως την εφαρμογή των μέτρων της ΡΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ άφηνε «παράθυρο» για την επιστροφή μέρους των επιβαρύνσεων στην απόφασή της για τις παρεμβάσεις συγκράτησης του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης, δηλαδή για την προσωρινή αναστολή των αρνητικών τιμών στις προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης, καθώς για τον περιορισμό των προσφορών στη βάση της Τεχνικά Ελάχιστης Παραγωγής. 

Όπως σημείωνε τότε, τα βήματα προσφορών που δεν «υπακούουν» στους τεχνικούς περιορισμούς μίας μονάδας, και επομένως δεν μπορούν να παραδοθούν από αυτήν, δεν σηματοδοτούν απλώς έλλειψη ωφέλειας για το Σύστημα αλλά  -αντιθέτως- πρόκληση βάρους, κατά  τρόπο που αντίκειται στην αρχή της οικονομικότητας και της αποτελεσματικότητας. Επομένως, νοούνται ως στρέβλωση, η οποία χρήζει να αποκατασταθεί.  

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούσε τον Διαχειριστή να ενημερώσει αναλυτικά την Αρχή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου για το οικονομικό αποτέλεσμα που έχουν επιφέρει οι Προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης  σε περισσότερα από ένα βήματα για την Τεχνικά Ελάχιστη Παραγωγή.  «Σε συνέχεια της ως άνω διερεύνησης του Διαχειριστή, η Αρχή θα αξιολογήσει την ενδεικνυόμενη διευθέτηση, προς  θεραπεία του παρατηρηθέντος ζητήματος, κατά τρόπο που προσιδιάζει στο δημόσιο συμφέρον της λειτουργίας της  αγοράς», σημειωνόταν χαρακτηριστικά. 

Το ζήτημα επιστροφής χρημάτων από το υπέρογκο κόστος της αγοράς Εξισορρόπησης είχαν θέσει μη καθετοποιημένοι προμηθευτές αλλά και η ΕΒΙΚΕΝ, στις δημόσιες διαβουλεύσεις για τις παρεμβάσεις αποκλιμάκωσης των Λογαριασμών Προσαυξήσεων. 

Με την ευκαιρία μάλιστα της δημοσιοποίησης της απόφασης της ΡΑΕ, όπως είχε γράψει το energypress, στελέχη του κλάδου προμήθειας επισήμαιναν ότι η εφαρμογή των δύο μέτρων αποτελεί έμμεση παραδοχή από τη ΡΑΕ για την ύπαρξη καταχρηστικών συμπεριφορών στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε. Επομένως, δίνει έδαφος στη διεκδίκησή τους για αναδρομική εφαρμογή από την έναρξη του Target Model του μηδενικού ορίου στις αρνητικές προσφορές και του περιορισμού των Τεχνικών Ελαχίστων, ώστε με την αναδρομική εκκαθάριση των λογαριασμών να υπάρξει εξορθολογισμός των ακραίων χρεώσεων που προέκυψαν.

 

 

 

23 Σεπτεμβρίου 2021

energypress