Στο «δια ταύτα» μπαίνει η συζήτηση με Βρυξέλλες για μηχανισμούς αποζημίωσης της ΔΕΗ και για market test - Κρίσιμη σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα με DG Comp.

Τα χαρτιά τους αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα οι Βρυξέλλες αναφορικά με τα κρίσιμα ζητήματα των μηχανισμών που «καίνε» την ελληνική πλευρά. 

Τόσο το αίτημα ΔΕΗ για ένταξη των λιγνιτικών μονάδων σε μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας αλλά και για χορήγηση αποζημίωσης για όσο διάστημα αυτές παραμείνουν σε λειτουργία, όσο και η πορεία του market test για τις προς διάθεση ποσότητες ενέργειας, θα συζητηθούν σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου το ΥΠΕΝ με την DG Comp.

Η συζήτηση που θα αφορά τα παραπάνω θέματα, γίνεται σε συνέχεια της μέχρι τώρα αλληλογραφίας, αλλά και της τηλεδιάσκεψης που είχε λάβει χώρα στις 8 Μαρτίου μεταξύ του υπ. ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βεστάγκερ, με τις δύο πλευρές να δείχνουν έτοιμες να μπουν στο «δια ταύτα», δηλαδή στον πυρήνα των θεμάτων.

Στο μέτωπο του market test, δηλαδή την διερεύνηση όσον αφορά την ζήτηση για πώληση πακέτων λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ, το τοπίο παραμένει εντελώς θολό, ωστόσο οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν πολύ χαμηλό ενδιαφέρον εκ μέρους της αγοράς.

Καθώς το market test για τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ έχει τελειώσει εδώ και καιρό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν νέα από τις Βρυξέλλες κατά πόσο αυτό ήταν ικανοποιητικό, αρκετοί εκτιμούν ότι η διαδικασία έχει «σκαλώσει» και ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Κοινό μυστικό πάντως, με βάση και τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση, είναι ότι ο πήχης ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου για τον ανταγωνισμό στον κλάδο της προμήθειας, μπαίνει χαμηλά.

Σαν κύρια αιτία προβάλλεται το γεγονός ότι οι ποσότητες που θα διατεθούν, αρχικά ίσες με το 50% και στη συνέχεια με το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θεωρούνται πολύ μικρές για να αλλάξουν τα δεδομένα. Εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει προτείνει την διάθεση πακέτων ενέργειας από τη ΔΕΗ, της τάξης των 2 έως 3 TWh σε συγκεκριμένη τιμή. Μάλιστα στο πλαίσιο του market test είχε γίνει γνωστή και η διαδικασία προσδιορισμού της τιμής. Σύμφωνα με αυτήν, η ΡΑΕ θα καθορίσει μια αρχική τιμή λαμβάνοντας υπόψη τη μέση τιμή των futures όπως εκκαθαρίζονται στο χρηματιστήριο ενέργειας, τον προηγούμενο μήνα. Στη συνέχεια η τιμή αυτή θα μειώνεται ανάλογα με την εκτιμώμενη μεταβλητότητα της προημερήσιας αγοράς.

Στο μέτωπο που αφορά το αίτημα για ένταξη των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023 σε μηχανισμούς στρατηγικής εφεδρείας (strategic reserve mechanism) - το οποίο ενισχύει και η πρόσφατη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ - το ελληνικό αίτημα είχε τεθεί προ μερικών εβδομάδων στην Μ.Βεστάγκερ. Εκείνη είχε απαντήσει ότι η Επιτροπή αξιολογεί θετικά την πρωτοβουλία για τη διακοπή λειτουργίας των τεσσάρων ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ και εξετάζει τη νομική βάση για την εφαρμογή του μέτρου, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Το κοινοτικό δίκαιο προβλέπει ότι μονάδες που λειτουργούν ως strategic reserve δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην αγορά αλλά χρησιμοποιούνται ως προστατευτικό δίχτυ σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού του συστήματος. Εφόσον οι κοινοτικοί εγκρίνουν το ελληνικό αίτημα, τότε το επόμενο βήμα θα είναι να αποσαφηνιστεί ποια μορφή θα έχει ο μηχανισμός του strategic reserve. 

Σημειωτέον ότι το πλάνο της επιχείρησης προβλέπει σταδιακή απόσυρση το 2021 για τις μονάδες Καρδιά 3-4, το 2022 για τις Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριο 1-4 και το 2023 για την Μεγαλόπολη 4, την Μελίτη 1 και τον Αγ. Δημήτριο 5. Δηλαδή συνολικά δέκα μονάδων.

Σύμφωνα με μια ερμηνεία, η έρευνα της DG Comp για την ΔΕΗ θα μπορούσε να επηρεάσει την εξέλιξη όλων των παραπάνω εκκρεμοτήτων για τους μηχανισμούς που έχει η πρώτη με τις Βρυξέλλες. Αν και αυθαίρετη ως ερμηνεία, εντούτοις το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω θέματα αφορούν όλα την ίδια διεύθυνση, την DG Comp, θα μπορούσε να επηρεάσει ενδεχομένως κάποιες εξελίξεις.

 

 

24 Μαρτίου 2021

energypress