Στα μισά του δρόμου βρίσκεται η διαδικασία για την απόδοση του 1% λόγω ΑΠΕ στους καταναλωτές της Βοιωτίας.

Στη φάση της κατάρτισης πίνακα επιμερισμού από τον ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται η διαδικασία για να εισπράξουν τα τέλη 1% οι κάτοικοι της Βοιωτίας, όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που περιλαμβάνεται σε απάντηση προς το βουλευτή Γ. Μουλκιώτη του ΚΙΝΑΛ που έθεσε το θέμα στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι στις περιοχές όπου βρίσκονται εγκατεστημένα αιολικά πάρκα οι κάτοικοί που διαθέτουν οικιακό τιμολόγιο είναι δικαιούχοι απόδοσης τέλους 1% από το ποσό που παρακρατείται από τον κύκλο εργασιών των εταιρειών διαχείρισης των αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με το βουλευτή, οι κάτοικοι του νομού έλαβαν ποσό που αντιστοιχεί στην απόδοση του τέλους 1% για την παραγωγή της περιόδου 2010 - 2014 και έκτοτε, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή του τέλους αυτού.

Στο έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρεται ότι για την απόδοση των ποσών ακολουθείται μια διαδικασία με πέντε στάδια:

α) Εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ στο ΥΠΕΝ για τον πίνακα επιμερισμού προς τους καταναλωτές.

β) Παραλαβή από τον ΔΕΔΔΗΕ του οριστικού πίνακα, υποβολή ενστάσεων και εντοπισμός των δικαιούχων (1 μήνας)

γ) Στη συνέχεια, ο ΔΕΔΔΗΕ παραλαμβάνει από τους ΟΤΑ τις βεβαιώσεις καταναλωτών που δεν συμπεριλήφθηκαν στον πίνακα και υπολογίζει εκ νέου τα ποσά (1 μήνας)

δ) Εντός 10 ημερών πιστώνει τα ποσά στους προμηθευτές

ε) Αν το ποσό παραμείνει ανείσπρακτο μετά από έξι μήνες, τότε επιστρέφεται στο διαχειριστή

Στην παρούσα φάση, αναμένεται η οριστικοποίηση του πίνακα επιμερισμού, άρα το θέμα βρίσκεται ανάμεσα στο βήμα β', όπως σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ.

 

 

 

25 Σεπτεμβρίου 2020

energypress