Σοκ στους επενδυτές φωτοβολταϊκών από τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των πάνελ - Καθυστέρηση και στις παραδόσεις - Το ρίσκο με τις προθεσμίες ηλέκτρισης.

Σφοδρή ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στους επενδυτές φωτοβολταϊκών, μεγάλων και μικρών, λόγω του εντυπωσιακού ριμπάουντ που σημειώνουν το τελευταίο δίμηνο οι τιμές των πάνελ, ανατρέποντας την άποψη που επικρατούσε, ότι δηλαδή όσο περνάει ο καιρός τόσο θα φθηναίνουν οι τιμές του ηλιακού εξοπλισμού και συνεπώς ήταν συμφέρον να καθυστερί κανείς όσο μπορεί την παραγγελία πάνελ για την επένδυσή του.

Με βάση το ρεπορτάζ του energypress, από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα, το κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελ στη χώρα μας εκτοξεύθηκε σε ποσοστά που ξεκινούν από το 10% και φτάνουν στο 25% ανάλογα με την εταιρεία κατασκευής. Μιλάμε πάντα για Κινεζικό εξοπλισμό που είναι άλλωστε ο μόνος που εγκαθίσταται πλέον στην Ευρώπη.

Ακόμα σημαντικότερο ίσως είναι ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα προϊόντων και ότι οι εταιρείες εισαγωγής δεσμεύονται, κατά κανόνα, μόνον για παραδόσεις σε... βάθος χρόνου.

Οι καθυστερημένες παραδόσεις και η αύξηση των τιμών οφείλονται σε μια σειρά λόγων, όπως η μεγάλη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, συγκυριακά ατυχήματα σε εργοστάσια παραγωγής κυψελών ή wafers (έκρηξη και πλημμύρα αντίστοιχα), πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου κ.λπ. Η ουσία είναι ωστόσο ότι για το 2020 δύσκολα βρίσκει κανείς πάνελ, και μάλιστα σε πολύ ακριβές τιμές, εξέλιξη που αιφνιδίασε τους υποψήφιους επενδυτές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που έχουν κοντινές προθεσμίες για να υλοποιήσουν και ηλεκτρίσουν τα πάρκα τους. Για παράδειγμα στις 26 Νοεμβρίου αλλάζει η ταρίφα για τα φωτοβολταϊκά μέχρι 500 κιλοβάτ και είναι μεγάλος ο αριθμός των επενδυτών που στόχευε σε ηλέκτριση (ή έστω σε δήλωση ετοιμότητας εάν καθιερωθεί ο θεσμός αυτός μέχρι τότε), πράγμα που γίνεται αρκετά δύσκολο πλέον.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για τις τιμές των πάνελ στο επόμενο διάστημα, ουδείς μπορεί βεβαίως να μιλήσει με σιγουριά. Καλλιεργούνται ωστόσο προσδοκίες ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 ίσως αντιστραφεί η ανοδική τάση, δεδομένου ότι πολλές επενδύσεις διεθνώς θα πάνε προς τα πίσω, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επάρκεια προϊόντος και συνεπώς να πιέσει καθοδικά τις τιμές.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο ανταγωνισμός στη χώρα μας αναμένεται να κλιμακωθεί, καθώς όλο και περισσότερες από τις ξένες εταιρείες που κατασκευάζουν ή εμπορεύονται φωτοβολταϊκό εξοπλισμό "καταφθάνουν" στην Αθήνα για να διεκδικήσουν μερίδιο από μια αγορά που εκτιμάται ότι θα ανθίσει περαιτέρω.

 

 

2 Σεπτεμβρίου 2020

energypress