Σοβαρά εμπόδια στις επενδύσεις ΑΠΕ από τα προς ψήφιση μέτρα Χατζηδάκη.

30 11 2020 | 08:40

«Γκρίνια» και αντιδράσεις ακόμα και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργεια Κωστή Χατζηδάκη, στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αφορμή την προσπάθεια του υπουργείου να βάλει φρένο στις στρατηγικές επενδυσεις για πράσινη ενέργεια, χωρίς καμία δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό, όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, αποκλείονται μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ, που βρίσκονται σε αναμονή στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα μέτρα που προωθεί ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζονται «καταστροφή της πράσινης ενέργειας» με πολλαπλές επιπτώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε ηλεκτρικός χώρος γι’ αυτές τις πράσινες επενδύσεις, χωρίς καμία προειδοποίηση κι ενώ ήδη μεγάλες εταιρείες έχουν δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για αγορές οικοπέδων ανά την Ελλάδα και εκπόνηση μελετών, αποκλείονται ξαφνικά από αυτού του είδους τις επενδύσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη ότι μέσα από αυτές τις στρατηγικές επενδύσεις θα υπάρχει και ουσιαστική μείωση του κόστους ρεύματος για τον Έλληνα καταναλωτή.

Η πιο πρόσφορη λύση θα ήταν τα όποια νέα μέτρα να ισχύσουν για επενδύσεις από την ημερομηνία ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, αναφέρουν πηγές της αγοράς, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην προσέγγιση νέων, εγχώριων και ξένων επενδυτών, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης .

 

 

29 Νοεμβρίου 2020

energypress