Seawind για offshore αιολικά: Εκτός πραγματικότητας η απαίτηση για 10ετή εμπειρία και τα 100 MW στα πλωτά - Να μπεί και το υδρογόνο στην "εξίσωση"

Την συμπερίληψη στο θεσμικό πλαίσιο για τα offshore αιολικά της δυνατότητας η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να αξιοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου προτείνει η ολλανδική εταιρεία Seawind Ocean Technology, με σχόλιό της, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ.

Αιτιολογώντας το σχόλιο της, η SeaWind Ocean Technology αναφέρει πως η παραγωγή πράσινου υδρογόνου αναμένεται να είναι κρίσιμη επιλογή στον τομέα της αποθήκευσης από πλωτά αιολικά, πράγμα που καθιστά «αναγκαία» την συμπερίληψη της επιλογής, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, εκτός του δικτύου, να μπορεί να διοχετευτεί απευθείας σε μονάδες παραγωγής υδρογόνου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται να ενσωματώσει τις αναγκαίες προβλέψεις, ώστε στην περίπτωση της σύνδεσης με μονάδα υδρογόνου, να μην επιβαρύνεται ο επενδυτής με αδειοδοτικές μελέτες και τέλη διασύνδεσης με το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτός πραγματικότητας η 10ετής εμπειρία και τα 100 MW για πλωτά αιολικά

Ένα ακόμη σημείο που βρέθηκε στο επίκεντρο των σχολίων της εταιρείας είναι το άρθρο 63 παράγραφος 5, το οποίο προβλέπει για τους υποψήφιους επενδυτές «Αποδεδειγμένη ή δάνεια εμπειρία κατά τα τελευταία 10 έτη στην ανάπτυξη και λειτουργία Έργων ΥΑΠ, εκ των οποίων ενός κατ’ ελάχιστον έργου ΥΑΠ ισχύος 100 MW».

Από την πλευρά της, η Ολλανδική εταιρεία σημειώνει πως στην περίπτωση των πλωτών αιολικών δεν μπορεί να εφαρμοστεί το παραπάνω μέτρο, καθώς η τεχνολογία των πλωτών αιολικών είναι εξαιρετικά καινούργια.

«Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε πως η προτεινόμενη προϋπόθεση περί 10ετούς λειτουργίας εντός πλωτού αιολικού για την απόκτηση άδειας είναι αδύνατη και λάθος. Στον αντίποδα προτείνουμε για την κατηγορία των πλωτών αιολικών, το εν λόγω κριτήριο να αντικατασταθεί με μια πιστοποίηση τεχνολογίας από έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο φορέα που θα αποδεικνύει την ικανότητα και τεχνολογική επάρκεια του επενδυτή».

Επίσης το όριο των 100 MW δεν μπορεί να εφαρμόσει όταν πρόκειται για πλωτά αιολικά, καθώς η συνολική ισχύς τέτοιων έργων παγκοσμίως δεν ξεπερνά σήμερα τα 100 MW.

Όπως επισημαίνει, τόσο η δεκαετής εμπειρία όσο και το όριο των 100 MW εφαρμόζουν πολύ καλά στην κατηγορία των σταθερής θεμελίωσης-βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ωστόσο, τα «fixed-bottom» υπεράκτια αιολικά, στην περίπτωση των ελληνικών θαλασσών, θα αντιπροσωπεύουν μόλις ένα μικρό μέρος της συνολικής ισχύος.

Αυτό γιατί, η ελληνική θαλάσσια μορφολογία προκρίνει περισσότερο την λύση των πλωτών υπεράκτιων πάρκων έναντι αυτών σταθερών βάσης.

Από την άποψη αυτή, όπως αναφέρει η εταιρεία, οι δύο αυτές προϋποθέσεις προς τους επενδυτές θα καταλήξουν να αποκλείσουν νέες, καινοτόμες και εν δυνάμει πιο ανταγωνιστικές εταιρείες και μέρη να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς και να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην ελληνική αγορά «offshore» αιολικών.

Ποια είναι η Seawind Ocean Technology

H Seawind Ocean Technology είναι εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογίας και κατασκευής πρότυπου εξοπλισμού που παράγει νέας γενιάς ανεμογεννήτριες για πλωτά αιολικά. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 και είναι επίσημα εγγεγραμμένη στην Ολλανδία. Στην Ευρώπη δραστηριοποιείται σε Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Στον υπόλοιπο κόσμο, αναπτύσσει δραστηριότητες σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Μαλαισία και Φιλιππίνες.

Δείτε εδώ ολόκληρο το σχόλιο της SeaWind Ocean Technology.

Μιχάλης Μαστοράκης

Με αφορμή την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τις συγκυρίες της εποχής, το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρωθυπουργό σχετικά με αναγκαίες ενεργειακές παρεμβάσεις που χρειάζεται άμεσα η χώρα. Στην επιστολή, τονίζεται η ανάγκη να διατεθούν οι πόροι που τώρα προορίζονται σε έργα ορυκτού αερίου σε παρεμβάσεις ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace απέστειλε συγκεκριμένες προτάσεις και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που προέκυψαν από τα ευρήματα εκθέσεων τις οποίες εκπόνησαν ειδικοί επιστήμονες. Τα ευρήματα των εκθέσεων είναι αποκαλυπτικά και καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χώρα μας, αντί να προχωρήσει στα σχεδιαζόμενα έργα ορυκτού αερίου, οφείλει να διαθέσει αυτούς τους πόρους σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης και ΑΠΕ στα κτίρια, δεδομένου ότι το συνολικό πραγματικό όφελος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.   Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή μας.  Αθήνα, Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022   Προς: τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη   Θέμα: Η ενεργειακή κρίση επιβάλλει αναγκαίες παρεμβάσεις ΑΠΕ & εξοικονόμησης ενέργειας   Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,  Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία είναι ίσως ο πλέον αδιαμφισβήτητος τρόπος για να αναγνωρίσουμε τις συνέπειες της εξάρτησης μας από τα ορυκτά καύσιμα. Περιμέναμε οτι θα λειτουργούσε ως καταλύτης που θα επιτάχυνε τη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας σε μηδενικές εκπομπές, σε πλήρη και άνευ όρων απανθρακοποίηση. Δυστυχώς, γίνεται το ακριβώς αντίθετο: η χώρα μας, ομού με άλλες χώρες, αναζητά νέες πηγές προμήθειας ορυκτού αερίου και σχεδιάζει επενδύσεις δισεκατομμυρίων που θα δεσμεύσουν την κοινωνία και την οικονομία στα ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες. Κι όμως, σύμφωνα με την επιστήμη, αυτή η δεκαετία είναι η πιο κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την έγκαιρη απανθρακοποίηση.  Σε αυτή τη συγκυρία, το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, απευθύνθηκε σε ειδικούς με