Σε πλήρη εξέλιξη το πρώτο offshore πιλοτικό έργο πράσινου υδρογόνου στη Γερμανία - Ποιοι συμμετέχουν

27 07 2021 | 09:42

Ο ενεργειακός κολοσσός στον τομέα του LNG Shell ήρθε σε συμφωνία με τις RWE, Gasunie και Equinor να βαθύνουν περαιτέρω την συνεργασία τους στο project AquaSector, το οποίο αποτελεί το πρώτο offshore πάρκο υδρογόνου της Γερμανίας.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εταιρείες, την περασμένη εβδομάδα υπέγραψαν μια επιστολή προθέσεων (declaration of intent). Αναφέρεται συγκεκριμένα «Το έργο αποσκοπεί να αποδείξει ότι μια τέτοια λύση με την εγκαθίδρυση μιας υπεράκτιας μονάδας υδρογόνου αποτελεί έναν αποτελεσματικό, βιώσιμο και προσιτό από άποψη κόστους, τρόπο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου».

Επιπρόσθετα, το έργο AquaSector περιλαμβάνει και την εγκατάσταση περίπου 300 MW μονάδων ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή μέχρι 2,000 τόνων ετησίως πράσινου υδρογόνου σε offshore πεδίο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, το πράσινο υδρογόνο θα μεταφέρεται μέσω αγωγού, που ονομάζεται AquaDuctus, στο Heigoland, ξεκινώντας από το 2028.

Ταυτόχρονα, οι developers του έργου κάνουν λόγο για καθαρά οικονομικά οφέλη, μιας και συγκριτικά με την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης σε offshore πεδίο, η παραγωγή υδρογόνου στη θάλασσα και η μεταφορά του μέσω αγωγού δύναται να προσφέρει «καθαρά οικονομικά πλεονεκτήματα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωση των εταιρειών.

Τέλος, επισημαίνεται πως το έργο μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη της αγοράς που θα δημιουργούσε μια «ταχέως αυξανόμενη ζήτηση» για πράσινο υδρογόνο.   

 

 

 

26 Ιουλίου 2021

energypress