Σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε κορεσμένα δίκτυα - Αναλυτικά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για όρους σύνδεσης

Ανοίγει ο δρόμος να αιτηθούν οριστικές προσφορές σύνδεσης οι επενδυτές φωτοβολταϊκών σταθμών που σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τα πρόσθετα περιθώρια ηλεκτρικού «χώρου» που διατέθηκαν στα κορεσμένα δίκτυα καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση που καθορίζει την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με τον ν.4918/2021, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε ρύθμιση για τη διάθεση ηλεκτρικού «χώρου» για την εγκατάσταση νέων «μικρών» φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 86 MW.

Επιπρόσθετα, ο εν λόγω νόμος περιλαμβάνει ειδική διάταξη για την περίπτωση της Κρήτης, με την οποία απελευθερώνεται ηλεκτρικός χώρος έως 100 MW για την είσοδο φωτοβολταϊκών έργων έως 500 kW και 40 MW για συστήματα αυτοπαραγωγής.

Μια 3η κατηγορία φωτοβολταϊκών σταθμών που υπάγονται στην παρούσα υπουργική απόφαση και μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση οριστικών όρων προσφοράς σύνδεσης είναι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί του δικτύου των Διασυνδεδεμένων με το Σύστημα της Ηπειρωτικής Χώρας Κυκλάδων (σύμπλεγμα Πάρου-Νάξου, Μύκονος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος), όπου διατίθενται συνολικά 45 MW εκ των οποίων τα 15 MW αφορούν σε συστήματα αυτοπαραγωγής. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 132 του ν. 4918/2021, η παραπάνω ισχύς των 45+15MW κατανέμεται κατά 1/3 στο σύμπλεγμα Άνδρου-Τήνου και κατά 2/3 στο σύμπλεγμα Πάρου-Νάξου, Σύρου, Μυκόνου.

Με την παρούσα υπουργική απόφαση ορίζεται:

α. η διαδικασία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή,

β. η ημερομηνία θέσης σε κανονική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος το οποίο υλοποιεί ο Διαχειριστής του Δικτύου και μέσω αυτού θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης σύμφωνα με την περ. α) της παρ.3 του άρθρου 132 του ν. 4819/2021, και

γ. το υπόδειγμα της εγγυητικής επιστολής που συνυποβάλλεται με την αίτηση για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 132 του ν. 4819/2021.

Πληροφοριακό Σύστημα

Σύμφωνα με όσα ορίζει η απόφαση, το πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή των αιτήσεων πρόκειται να είναι έτοιμο εντός των επόμενων 30 ημερών.

Αναλυτικότερα το άρθρο 5 προσδιορίζει ότι:

1. Οι αιτήσεις χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος που υλοποιεί ο Διαχειριστής του Δικτύου.

2. Η ετοιμότητα του ως άνω πληροφοριακού συστήματος ανακοινώνεται από τον Διαχειριστή του Δικτύου στην ιστοσελίδα του εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας.

3. Με την ανωτέρω ανακοίνωση καθορίζεται η ακριβής ημέρα και ώρα έναρξης υποβολής αιτήσεων για κάθε περιοχή της παρ. 1 του άρθρου 132 του ν. 4819/2021.

4. Η χρονική στιγμή της θέσης σε κανονική λειτουργία του ως άνω πληροφοριακού συστήματος, προκειμένου για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων πρέπει να απέχει κατ’ ελάχιστο είκοσι (20) ημέρες και κατά μέγιστο τις σαράντα πέντε (45) ημέρες από την ανακοίνωση του Διαχειριστή του Δικτύου.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ σε μορφή pdf στα "συνοδευτικά αρχεία". 

Μιχάλης Μαστοράκης

Σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε κορεσμένα δίκτυα - Αναλυτικά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για όρους σύνδεσης

Συνοδευτικα Αρχεια
ΦΕΚ (223.6 KB)