Προς το τέλος Ιουνίου η εκκίνηση των δοκιμών του demand response – Τουλάχιστον 1 μήνα η πιλοτική φάση

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη συμμετοχής του demand response στην αγορά Εξισορρόπησης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του energypress ο ΑΔΜΗΕ τοποθετεί χρονικά στο τέλος του επόμενου μήνα την έναρξη των δοκιμών με τη συμμετοχή ΦοΣΕ Απόκρισης Ζήτησης, καθώς και αυτόνομων καταναλωτών. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ακριβής ημερομηνία έναρξης της πιλοτικής φάσης θα προσδιορισθεί από τον Διαχειριστή έπειτα από τις εσωτερικές δοκιμές που θα πραγματοποιήσει στα πληροφοριακά συστήματα που αναπτύχθηκαν για τη συμμετοχή του demand response, ώστε να διαπιστώσει την τεχνική ετοιμότητά τους. Παράλληλα, πριν από την έναρξη, στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι να διοργανώσει ένα workshop για την ενημέρωση των «παικτών» της αγοράς. 

Όσον αφορά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης, αυτό που είναι βέβαιο είναι πως θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα. Το διάστημα αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί στην πορεία, με βάση τη συμμετοχή στις δοκιμές, αλλά και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτές. 

Όπως είναι φυσικό, μέχρι την εκκίνηση των δοκιμών, θα έχουν ολοκληρωθεί επίσης και όλα τα υπόλοιπα προπαρασκευαστικά βήματα που απαιτούνται. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγραψε χθες το energypress, ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη «ανοίξει» το Μητρώο Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου, για την εγγραφή όλων των ενδιαφερόμενων, φυσικών ή νομικών προσώπων κάτοχων άδειας ΦοΣΕ Απόκρισης Ζήτησης. 

Οι πρώτοι ΦοΣΕ  Απόκρισης Ζήτησης

Υπενθυμίζεται ότι οι ΦοΣΕ Απόκρισης Ζήτησης θα προσφέρουν υπηρεσίες εξισορρόπησης στο σύστημα, με την κατάλληλη προσαρμογή της κατανάλωσης του χαρτοφυλακίου των φορτίων που διαχειρίζονται. Όπως έχει γράψει το energypress, σε κινήσεις για δραστηριοποίηση στη χώρα μας ως ΦοΣΕ απόκρισης ζήτησης έχουν προχωρήσει η ιταλική Enel και η ολλανδική Sympower, έχοντας ήδη στελεχώσει τα τμήματά τους στη χώρα μας. Επίσης, στα μέσα Μαΐου, και η Mytilineos κατέθεσε αίτηση για την απόκτηση της ιδιότητας του ΦοΣΕ ΑΖ, συνολικής ισχύος 500 MW. 

Η έναρξη συμμετοχής του demand response θα αφορά την παροχή υπηρεσιών Εφεδρείας Συγκράτησης της Συχνότητας (FCR) και Εφεδρείας Αποκατάστασης Συχνότητας με Χειροκίνητη Ενεργοποίηση (mFRR). Σε δεύτερο χρόνο, τα χαρτοφυλάκια κατανεμόμενου φορτίου θα αρχίσουν να προσφέρουν και υπηρεσίες Εφεδρείας Αποκατάστασης Συχνότητας με Αυτόματη Ενεργοποίηση (aFRR). 

Η ένταξη της Απόκρισης Ζήτησης στην αγορά Εξισορρόπησης αποτελεί μία από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Market Reform Plan. Ωστόσο, η υλοποίησή της καθυστέρησε, λόγω απρόοπτων καθυστερήσεων από τον εργολάβο που είχε αναλάβει από τον ΑΔΜΗΕ την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων. 

Συμμετοχή βιομηχανικών καταναλωτών αρχικά 

Σε πρώτη φάση, στο demand response θα συμμετέχουν μεγάλα «σημειακά» φορτία, δηλαδή εγχώριοι βιομηχανικοί καταναλωτές. Προοδευτικά, ωστόσο, υπηρεσίες εξισορρόπησης μέσω απόκρισης ζήτησης θα αρχίσουν να προσφέρουν και χαρτοφυλάκια από μικρότερες καταναλώσεις. 

Με την ενεργοποίηση των ΦοΣΕ Απόκρισης Ζήτησης, θα ενισχυθεί επίσης ο ανταγωνισμός στην Αγορά Εξισορρόπησης, ενώ η αποζημίωση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα κατανεμόμενα φορτία θα «μεταφράζονται» παράλληλα σε έσοδο για τις βιομηχανίες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Πάντως, όπως έχει γράψει το energypress, αρμόδια στελέχη επισημαίνουν πως φαίνεται ότι δεν είναι πρακτικά εφικτή η επί ίσοις όροις συμμετοχή στην Αγορά εξισορρόπησης της Απόκρισης Ζήτησης με την ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή. Η διαπίστωση αυτή έχει οδηγήσει σε προβληματισμό για το αν θα πρέπει, ίσως, να δημιουργηθούν άλλοι μηχανισμοί, περισσότερο ρεαλιστικοί, που να προβλέπουν τη συμμετοχή μόνον της ζήτησης, εξασφαλίζοντας έτσι ότι θα λειτουργεί ομαλά το σύστημα.

Kώστας Δεληγιάννης | energypress

Προς το τέλος Ιουνίου η εκκίνηση των δοκιμών του demand response – Τουλάχιστον 1 μήνα η πιλοτική φάση