Πρίγκιπας Σαλμάν: Σχεδιάζει πλωτή και χωρίς εκπομπές βιομηχανική πόλη

18 11 2021 | 09:28

Το έργο, που ονομάζεται «Oxagon», θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λιμάνι και έναν κόμβο logistics - Άγνωστο το κόστος και το πώς θα… επιπλέει

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει να χτίσει μια βιομηχανική πόλη χωρίς εκπομπές άνθρακα που θα «επιπλέει» στην Ερυθρά Θάλασσα ως μέρος του μεγάλου έργου του Neom, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι χθες.

Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό πόσο θα κοστίσει ή πώς θα κατασκευαστεί το συγκρότημα για να επιπλέει.

Το έργο, που ονομάζεται «Oxagon», θα περιλαμβάνει ένα λιμάνι και έναν κόμβο logistics, δήλωσε η εταιρεία που αναπτύσσει το Neom, όπως αναφέρει το Bloomberg. Θα είναι, πάντως, μια πόλη του μέλλοντος που θα επικεντρώνεται στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.

Το Neom, που ανακοινώθηκε το 2017, είναι το «πετράδι του στέμματος» στο πρόγραμμα του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την αναμόρφωση της οικονομίας του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Το σχέδιό του να μετατρέψει την απομακρυσμένη περιοχή στη βορειοδυτική ακτή της Ερυθράς Θάλασσας του βασιλείου σε έναν τεχνολογικό κόμβο που καθοδηγείται από ρομπότ, ενσωματώνει τα κύρια στοιχεία του λεγόμενου «Vision 2030» με στόχο τη διαφοροποίηση από το πετρέλαιο, τη χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Το mega project όμως έχει προκαλέσει διαμάχες και προβληματισμούς σχετικά με τη σκοπιμότητά του, αφού κάποιες προηγούμενες προσπάθειες για την δημιουργία οικονομικών και χρηματοοικονομικών ελεύθερων ζωνών δυσκολεύτηκαν να απογειωθούν.

Όταν ο πρίγκιπας Σαλμάν ανακοίνωσε το Neom, αρχικά είχε προβληθεί ως επένδυση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ξένες εταιρείες άργησαν να δεσμευτούν, αλλά ορισμένες έχουν υπογράψει συμφωνίες, όπως η Oracle Corp., η Air Products και η Huawei Digital Power.

Τον Ιανουάριο, η Neom ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να οικοδομήσει μια γραμμική πόλη μήκους 170 χιλιομέτρων (105 μίλια) χωρίς αυτοκίνητα που θα ονομάζεται «The Line» ως το επίκεντρό της, ωστόσο η πολυπλοκότητα αυτού του έργου σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να υλοποιηθεί.

Η βιομηχανική πόλη είναι μία από τις πολλές ζώνες που σχεδιάζονται σε άλλες περιοχές του Neom και η επόμενη που θα ανακοινωθεί μετά το The Line.

Θα βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία της περιοχής του Neom και θα περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου, επένδυση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της Acwa Power, της Air Products και της Neom, και βρίσκεται υπό κατασκευή.

Οι σχεδιαστές θέλουν η πόλη να τροφοδοτείται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επικεντρώνεται σε επτά πεδία: βιώσιμη ενέργεια, αυτόνομη κινητικότητα, καινοτομία στο νερό, αειφόρος παραγωγή τροφίμων, υγεία- ευημερία, τεχνολογία-ψηφιακή παραγωγή και ” σύγχρονες μεθόδους κατασκευής».

 

 

 

17 Νοεμβρίου 2021

newmoney