Πώς θα διατεθούν οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης;

12 11 2020 | 08:37

Οι προτάσεις της Greenpeace για μια Δίκαιη και Πράσινη Ανάκαμψη.

Η Greenpeace κατέθεσε σήμερα με ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη(1), τις προτάσεις της για μία πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Οι προτάσεις της Greenpeace(2) θέτουν τις απαραίτητες βάσεις για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο μετά την πανδημία, με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Greenpeace καλεί τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εστιάσει σε πολιτικές που θα οικοδομήσουν ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον αντί να στηρίξει τις παλιές δομές και κατευθύνσεις που οδήγησαν σε μία ακόμα κρίση.

Καθώς διανύουμε ένα δεύτερο ισχυρότερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση σήμερα αλλά και να διασφαλίσουμε ότι θωρακιζόμαστε από επόμενες, η συνολική προσπάθεια  πρέπει να ξεκινήσει να οικοδομείται από τώρα πάνω σε αξίες και κατευθύνσεις που βασίζονται στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, τη δημοκρατία.

Οι προτάσεις της Greenpeace περιλαμβάνουν 7 θεματικές: κλιματική κρίση, αγροδιατροφικό μοντέλο, προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, καταναλωτικό μοντέλο και κυκλική οικονομία, πλανητική υγεία, κοινωνική δικαιοσύνη και πακέτο ανάκαμψης. Κάθε θεματική περιλαμβάνει προτάσεις για μέτρα, τομείς δράσης, κατευθύνσεις και πολιτικές που εφόσον εφαρμοστούν θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ουσιαστική ανάκαμψη από την παρούσα κρίση, αλλά και στη θωράκισή μας από επόμενες. Οι προτάσεις(2) δεν είναι εξαντλητικές αλλά προσφέρουν μία πρώτη βάση πάνω στην οποία πρέπει να αναπτυχθεί η κάθε θεματική, ώστε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλες και όλους. Στόχος της Greenpeace είναι να αποτελέσουν την αφετηρία για ευρείες κοινωνικές συμμαχίες που θα εμπλουτίσουν και θα προωθήσουν αυτές τις θεματικές.

“Οι αποφάσεις που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση σήμερα θα κρίνουν το αύριο που θα ζήσουμε όλοι μας. Η επιστροφή στο πριν δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή, καθώς αυτό μας οδήγησε σε μία ακόμα κρίση. Τώρα είναι η στιγμή για γενναίες αποφάσεις και ριζικές αλλαγές που θα οικοδομήσουν ένα αύριο βιώσιμο και δίκαιο για όλους. Οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια, φτάνει να αξιοποιηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για την Πράσινη και Δίκαιη Ανάκαμψη στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει στα κράτη μέλη 672,5 δις ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο την άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δις ευρώ έως το 2026. Η αξιοποίηση των πόρων του μηχανισμού από τα κράτη μέλη πρέπει να βασίζεται στις τέσσερις διαστάσεις της Ετήσιας Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της ΕΕ του 2020, δηλαδή στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την παραγωγικότητα, τη δικαιοσύνη και τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), για την οποία για κάποιους λόγους φαίνεται να πανηγυρίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα στρέβλωσης, χρηματοδότησης μη βιώσιμων και κοινωνικά άδικων πρακτικών, όπως καταδεικνύει σε σχετική επιστολή της η Greenpeace(3). Αποτελεί ταυτόχρονα πρώτης τάξης ευκαιρία για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αλλάξουν ρότα, να δείξουν ότι έχουν κατανοήσει τις προκλήσεις των καιρών και να στρέψουν τις χρηματοδοτήσεις σε κατευθύνσεις με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον, την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Οι κατευθύνσεις και οι πολιτικές για την ανάκαμψη από την πανδημία και την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και κάθε σχετικού πόρου, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να διασφαλίζουν ένα βιώσιμο μέλλον
  • Να συμβάλλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη, περιλαμβάνοντας το σύνολο της κοινωνίας στις προβλέψεις τους
  • Να διαφυλάσσουν τα θεμελιώδη μας δικαιώματα

Η Greenpeace θα επισημαίνει με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση την ανάγκη να προχωρήσει στις απαραίτητες τομές και αλλαγές ώστε να βγούμε από την πανδημία πιο δυνατοί ως κοινωνία. Υπενθυμίζουμε ότι με τις αλλαγές αυτές συμφωνεί και σημαντική μερίδα συμπολιτών μας, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που δημοσίευσε η Greenpeace την περασμένη εβδομάδα(4).

*

  1. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη σημερινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.
  2. Δείτε εδώ αναλυτικά τις προτάσεις της Greenpeace για μία πραγματικά δίκαιη και πράσινη ανάκαμψη.
  3. Δείτε εδώ την επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου της οργάνωσης.
  4. Διαβάστε εδώ περισσότερα σχετικά με την έρευνα.

 

 

11 Νοεμβρίου 2020

GREENPEACE